Samoyed – Caine inteligent, dresaj dificil

Posted by bianca On duminică, 6 martie 2011 0 comments


Views

poza caine Samoyed iesind din tunel Munca de dresaj cu un caine Samoyed nu este deloc usoara. Fiind un animal inteligent si oportunist, acest caine isi va face rapid o viziune asupra mediului in care traieste si se va orienta spre calea cea mai simpla si eficienta de a obtine ceea ce-l multumeste. Deci cu siguranta veti avea parte de numeroase surprize cand il veti angrena in exercitii de dresaj. Samoyed-ul stapaneste la perfectie arta falsei ignorante (denumita si „surzenie autoindusa”), mai ales cand este pus sa faca ceva ce nu-i convine. Unii proprietari de Samoyed, lipsiti de experienta in lucrul cu astfel de caini, au avansat chiar ideea ca acest caine este „prost”. Dar lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple. Expertii au decis: Samoyed este un caine inteligent, cu multe resurse, doar ca este mai greu de gasit calea prin care acestea pot fi puse in valoare. Daca vreti sa ii impuneti anumite reguli de comportament asigurati-va ca le respectati de fiecare data cand intra in discutie. Nu creati cainelui impresia ca regulile care se aplica in noul lui camin sunt flexibile, caci nu veti obtine raspunsuri bune din partea lui. De exemplu, daca nu doriti ca un caine Samoyed adult sa aiba acces in anumite zone ale casei, interziceti ferm aceasta inca de pe vremea cand este un catel si mentineti regula activa de fiecare data cand il vedeti tentat sa o incalce.

poza caine Samoyed trecand prin cerc Samoyed, ca orice caine de sanie (caine nordic) are un puternic instinct de haita. Folositi aceasta trasatura in folosul vostru. Astfel, cautati sa il inscrieti la scoli de dresaj pentru caini juniori, acele programe conduse de profesionisti in care sunt initiati in dresaj cateii cu varste intre 4 luni si 1 an. Husky invata foarte bine in comunitate, este un caine care se adapteaza minunat in grup, alaturi de alti caini, isi gaseste rapid locul si interactioneaza bine. Acest paradox poate fi intalnit in cazul oricarui caine de sanie, fie el Husky, Siberian sau Malamut. In grup, cainele isi va cauta o pozitie ierarhica si va coopera disciplinat si plin de ravna la efortul comun in care grupul se angreneaza. Actionand individual isi va proiecta doar propriile obiective si va cauta sa isi mentina independenta deciziilor. Alaturi de alti catei isi va consuma mai bine energia nativa. Fiti atent sa va arogati si sa pastrati pozitia de „caine alfa” (altfel spus sa intrati in rolul „sefului de atelaj”) in relatia cu micul vostru catel, este foarte important acest lucru. Daca va va percepe ca atare, va fi mult mult mai usor sa va impuneti si sa il invatati elemente de dresaj mai tarziu.
In jurul varstei de un an se poate debuta cu programul de exercitii pentru dresaj de obedienta. Trebuie spus ca acesti caini ating maturitatea in jurul varstei de 18 luni. Daca veti utiliza serviciile unui specialist si veti inscrie tanarul catel la o scoala de dresaj, veti avea deopotriva un avantaj si un dezavantaj. Avantajul consta in inteligenta si capacitatea mare de invatare a acestei rase. Cainele se va comporta bine la dresaj si va acumula punct importante destul de usor. Dar, asa cum multi stapani de caini Samoyed au reclamat, situatia se schimba radical acasa, in sensul ca acelasi „student fruntas” de la clasa de dresaj va fi „surd” si necooperant acasa.

poza caine Samoyed obosit dupa joaca
Explicatia isi are punctul de sprijin in aceeasi inteligenta nativa a acestor caini nordici. Samoyed sunt indeajuns de inteligenti pentru a diferentia situatiile in favoarea lor. Vor invata repede ca este in avantajul lor sa se remarce pozitiv la cursurile de dresaj pentru a primi recompense si a lucra mai putin, dar se vor baza acasa pe afectiunea membrilor familiei stiind ca omisiunile si greselile le vor fi, in final, iertate. Solutia este sa participati si voi la exercitii si sa observati atitudinea instructorului. Fermitatea si constanta de care acesta da dovada in lucrul cu „elevii” sai reprezinta elemente pe care trebuie sa vi le insusiti la randul vostru. O alta posibila rezolvare este sa va documentati din manuale si publicatii despre regulile de lucru in dresajul canin (sursele sunt accesibile) si sa va ocupati personal de educatia animalului vostru de companie. Poate fi mai dificil, dar la final cainele va sti cine este „la comanda”.

poza caine Samoyed sarind peste obstacol Este foarte important sa tineti cont de un aspect particular: Samoyed sunt caini de lucru. Acesti caini au fost selectati si crescuti pentru si numai pentru aceasta. De aceea el pune foarte mare pret pe momentele in care nu este angrenat intr-o activitate, pentru ca in lumea inghetata din care provine acestea erau foarte rare. Nativii triburilor care l-au domesticit si inmultit erau mereu angrenati intr-o lupta dirza pentru supravietuire. Multe dintre sarcinile lor in acest sens le imparteau cu acesti caini frumosi si rezistenti. Samoyed-ul mana turmele de elani, le pazea impotriva atacurilor lupilor, vana alaturi de stapan, ii cara materialele incarcate in sanii etc. Dincolo de limitele unei activitati bine definite, in care sa-si dea masura fortei si rezistentei sale si in afara unei haite de care sa apartina, acest caine isi releva spiritul independent si cauta sa-si largeasca orizontul pe cont propriu.
In concluzie, Samoyed-ul nu este genul de caine care sa fie ignorat in privinta miscarii, pe de-o parte, si nu poate fi lasat in teren liber nesupravegheat, oricat de lunga a fost convietuirea voastra comuna. Acest caine are nevoie de un program bogat in exercitii si activitati, dar lesa trebuie folosita in majoritatea timpului in teren deschis. Puteti renunta la aceasta dar in spatii limitate, la o distanta potrivita pentru reactie eficienta si in teren ingradit, ori foarte bine cunoscut. In rest, efectuati plimbari antrenante in lesa, drumetii lungi si provocatoare si, mai ales iarna, cooptati-l in „meseria lui de baza”: tractarea saniei. Alergarea este vitala pentru Samoyed, sunt facuti pentru asa ceva, si sunt capabili sa acopere distante impresionante cu minim de efort. Daca in cazul cainilor Malamut viteza reprezinta argumentul de baza, Samoyed este campion la probele de anduranta. Pentru acei care considera prea cruda si restrictiva pastrarea in lesa a cainelui si angrenarea sa in activitati consumatoare de efort consistent, concluzia este clara: nu sunt stapanii potriviti pentru un caine Samoyed.

POZE cu Caini Samoyed

POZE cu caini de rasa Samoyed - caini nordici de sanie


Articole pe aceeasi tema:
Samoyed – Caine de sanie siberian
Samoyed – Amenintari la adresa sanatatii
Samoyed – Hranirea, pasii de inceput
Samoyed – Intrebari si raspunsuri pe tema ingrijirii
Poze cu caini de rasa Samoyed


ViewsDaca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Samoyed – Caine inteligent, dresaj dificil

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO