Komondor – Caine de paza intransigent

Posted by bianca On duminică, 6 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Komondor, in studio Scurta istorie a rasei

Originile rasei de caini Komondor sunt inca disputate. Aparitia si evolutia lor pe teritoriul Ungariei este pusa fie pe seama triburilor de maghiari, care s-au instalat in Campia Panonica in jurul anului 890 e.n., fie a celor de cumani (populatie nomada, de limba turcica, rezidenta pe teritoriul de astazi al Ungariei intre secolele 12-13). Unii specialisti plaseaza insasi originea numelui in corelatie cu triburile cumane (Komon= cuman, dor=caine; cainele cumanilor). In mod cert, pastorii au fost cei care au adus cu ei acest caine de talie mare, puternic si impunator. Prima mentionare scrisa despre aceasta rasa figureaza intr-un Codex din anul 1544. Astazi, in Ungaria, rasa Komondor este declarata tezaur national prin lege, fiind interzise orice ameliorari si transformari. Aspectul sau iesit din comun, dat de blana grupata in suvite impaslite, lungi, dispuse uniform in straturi succesive, sugereaza o inrudire cu rasele de caini Puli (Ungaria) si Bergamasco. De asemenea, unele trasaturi fizice si de caracter sugereaza o legatura intre acesti caini si puternicul Ciobanesc Caucazian Alb (South Russian Ovcharka). Este de la sine inteles ca acesti caini au aparut initial intr-un areal cu climat extrem de aspru, fapt pentru care si-au dezvoltat blana foarte deasa si densa, cu fir special.

poza caine Komondor fluturandu-si blana Aceasta blana voluminoasa le asigura o protectie foarte eficienta atat impotriva temperaturilor scazute, cat si a celor ridicate, dar, in acelasi timp, reprezinta un disconfort in cazul unui climat umed. Komondor este facut pentru rolul de caine ciobanesc. Este robust, rezistent si poseda o „armura” impresionanta. Este un caine foarte curajos, excelent luptator si mereu alert. Komondor a fost folosit cu predilectie ca paznic si protector al turmelor de ovine si caprine. Blana sa il ajuta sa se integreze foarte bine in ansamblul turmei de oi si capre, facandu-l sa semene cu una din acestea. Acest lucru i-a conferit mereu un avantaj pentru a contracara foarte rapid si prin surprindere atacurile pradatorilor, fie ei ursi sau lupi. Si in zilele noastre isi pastreaza reputatia de caine ciobanesc foarte potrivit pentru acest rol, fiind preferatul multor fermieri din Statele Unite ale Americii. In lupta cu pradatorii Komondor ramane protejat de blana sa pasloasa, permitandu-i sa riposteze in forta si sa se impuna. Astazi Komondor este o rasa destul de comuna in Ungaria, tara sa de origine, refacandu-se dupa dificila perioada reprezentata de Cel De-Al Doilea Razboi Mondial. Atunci au fost ucise foarte multe exemplare pe timpul luptelor acerbe purtate pe teritoriul maghiar, traditia locala mentionand ca sacrificarea lor a fost motivata de riposta indarjita impotriva celor care patrundeau pe proprietatile unde acesti caini erau „la datorie”. Datorita calitatilor sale este un foarte bun caine de paza.

poza caine Komondor culcat
Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Working (Herding Dog/Sheepdog)
Culoare: alb ivoriu
Talie: mare
Naparlire: consistenta
Inaltime: 65-80 cm
Greutate: 45-60 kg

Komondor este un caine de talie mare cu un corp de forma patrata, puternic, musculos. Capul este mare, proportional cu corpul, cu ochi migdalati de culoare inchisa. In general, ochii acestui caine nu sunt vizibili (facand astfel si mai dificila anticiparea reactiilor lor), fiind acoperiti de par. Urechile sunt mari, lasate, acoperite la randul lor de par. Coada este lunga, usor intoarsa la varf, purtata atarnat, iar in stare de agitatie se ridica cel mult la nivelul spatelui. Blana este deosebita, foarte deasa si lunga, contribuind la aspectul de masivitate pe care il denota exemplarele rasei. Culoarea blanii este alba (in nuanta fildesului), aceasta fiind dubla, cu un prim strat pufos, foarte des, lanos si impermeabil. Stratul superior creste lung, paslos si incretit si adesea firele se grupeaza in ceea ce s-ar putea numi snururi impletite (natural). Putin pretentios, este rezistent la intemperii. Are nevoie de un stapan hotarat si cu experienta in cresterea cainilor.

poza caine Komondor - Paznic de meserie Temperament si comportament specifice

Komondor afiseaza un calm linistitor dar dublat de un curaj imperturbabil in paza si apararea turmei incredintate, sau a proprietatii si casei stapanului sau. Atacul sau se bazeaza intotdeauna pe surprindere. Komondor nu latra prea mult, pentru a nu-si alarma inamicii. Acest caine priveste proprietatea pe care este instalat ca pe teritoriul sau absolut si nu va tolera prezenta altor fiinte. Susceptibilitatea este una din trasaturile native ale rasei. Nu va ezita sa atace animale masive, precum ursii sau pumele si tine piept in mod brav haitelor de lupi, coioti sau sacali. Este foarte credincios stapanului sau, dar nu are incredere in straini. Suporta desul de bine interactiunea cu copiii. Ziua prefera o pozitie retrasa, stand culcat intr-o zona care-i asigura posibilitatea de a supraveghea vizual teritoriul. Cainele va motai pe timpul zilei, dar va avea mereu un ochi atintit asupra celor din jur. Noaptea, comportamentul sau obisnuit este cel de paznic activ, patrulandu-si neobosit teritoriul.

Despre dresaj

Datorita dimensiunilor, puterii, vitezei de reactie si temperamentului specific, un Komondor are nevoie sa debuteze in exercitii de dresaj foarte devreme (4-8 luni), altfel putandu-se inregistra dezvoltari periculoase ale comportamentului sau. Este un caine destul de inteligent, dar se plictiseste destul de repede atunci cand are parte de rutina in exercitii si devine incapatanat si necooperant. Are nevoie sa i se induca mereu o stare vesela, iar fondul de lucru trebuie sa fie unul optimist. Lauda reprezinta o necesitate in antrenamentul cu un Komondor, dar si corectiile punctuale. Daca i se va permite sa afiseze un comportament neprietenos si ostil, cainele isi va face foarte usor din acestea „cartea sa de vizita”. Prin urmare, corectiile consistente, chiar si fata de un tanar catel sunt necesare pentru a asigura dezvoltarea unui caine adult cu comportament bine ajustat. Komondor are nevoie de socializare precoce si sa fie expus inca de tanar la numeroase situatii noi.

poza caine Komondor odihnindu-se alaturi de stapan
Deoarece instinctele de caine de paza sunt foarte puternice (implementate in caracterul sau in mod natural), lipsa de socializare poate duce la un exces de agresivitate in situatiile in care cainele se confrunta cu situatii sau persoane noi. In mod natural a fost un caine caruia i s-a permis o mare libertate de decizie, drept pentru care va reactiona destul de greu la dresajul de obedienta. Invata mai greu comenzile in dresaj, dar odata ce-si va insusi o comanda, o va respecta in mod constant.

poza caine Komondor alert Ingrijire si sensibilitate la boli

Blana acestei rase nu se perie, dar trebuie smulse cu mana smocurile care se formeaza din puful ce cade daca doriti sa se formeze o blana sub forma de franjuri. Atunci cand vine vorba de imbaiere, activitatea se recomanda doar in sezonul cald, deoarece blana sa foarte densa are nevoie de cateva zile pentru a se usca complet. Komondor are nevoie de un teren generos in care sa isi faca miscarea zilnica, o curte larga fiind cea mai buna alegere. Este un caine de exterior, suportand foarte bine variatiile de temperatura pe durata tuturor anotimpurilor. Nu se recomanda in calitate de caine de interior, pentru ca este un caine de talie prea mare si comportamentul sau specific, de paznic vesnic in alerta il va face dificil de suportat. Este un caine de paza excelent pentru turmele de ierbivore, pentru proprietati si locuinte.
Cele mai des semnalate afectiuni in cadrul rasei Komondor: displazia de sold, entropionul, cataracta, torsiunea gastrica.

Concluzia noastra: Komondor este un caine solid si de incredere in rol de paznic. Infatisarea sa impune respect, dar respectul si supunerea cainelui se fac doar cu un dresaj consistent, elaborat, foarte strict si bine executat. Au fost si au ramas caini de stana, pregatiti mereu sa protejeze avutul stapanului, siguri pe forta lor si de neimpresionat. Sunt echivalentul garzii elvetiene din palatul papal: sobri, vigilenti, intransigenti. Mereu la datorie.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Komondor:

Masculi: Akela, Android, Attila, Bob Marley, Carpet, Gorgy, Killer, Magnum, Paladin, Perfect, Rastafa, Terror, Tobias

Femele: Alegria, Caramba, Celeste, Csillo, Erji, Forza, Kala, Kobra, Marta, Sarafina, Tarantella, Thuringia


POZE cu Caini Komondor

POZE cu caini de rasa Komondor


Articole pe aceeasi tema:
Komondor – Scurta fisa medicala
Komondor – Ingrijire minimala
Komondor – Mod de hranire recomandat
Komondor – Dresaj specific pentru caine ciobanesc
Poze cu caini de rasa Komondor


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Komondor – Caine de paza intransigent

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO