Cainii sunt, conform opiniei generale, omnivori. Si se poate sustine asta doar daca ignoram faptul ca orice rasa de caine s-a dezvoltat din lupul ancestral care a fost si a ramas prin exemplarele actualei specii un animal preponderent carnivor. Cainele Komondor nu a suferit multe ameliorari ale rasei, incrucisari controlate etc. care sa-i schimbe semnificativ fondul genetic ancestral, deci inclinatia lui in ceea ce priveste dieta va fi una bazata pe carne si produsele de origine animala. Pana la urma, solutia o reprezinta mixarea carnii si a produselor de origine animala cu legumele, pe care acest caine le va accepta in hrana, mai ales cand ii organizam dieta cu grija, de timpuriu.
Pe langă alimentele de origine animala: carne de vita, pui, cal, gasca, curcan, oaie, miel si peste dezosat (acesta din urma in cantitati moderate) se recomanda si o serie de legume (atentie la cele toxice-ex.ceapa) cum ar fi rosii, salata, spanac, cartofi (fierti in coaja si pisati), morcovi (rasi), telină, patrunjel, fasole verde si varza (aceasta administrata maxim o data pe saptamana). Pentru completarea sursei de proteine, aminoacizi si carbohidrati sunt se recomanda organele de porc si vita (ficat, rinichi, plamani), pastele fainoase, oua (de preferat fierte), cereale, lapte, branza si fructe (ocazional). Oasele reprezinta si ele o sursa favorabila de calciu pentru caine insa ele trebuie sa fie de provenienta cabalina sau de vita (cele de pasare sunt casante si produc aschii periculoase) si cu maduva. Oasele sunt utile in dieta unui Komondor si pentru o buna intretinere a igienei dentare.
Hrana administrata trebuie sa fie bine fiarta, pentru omogenizare, iar ratia (tainul) trebuie suplimentata în funcţie de nivelul de activitate atins de fiecare animal in parte. La cateii de Komondor tainurile vor fi 5-6 la număr (la 4 luni), 4-5 (la 6 luni), 3-4 (la 1 an) … scazand până la vârsta de 2 ani (stadiul de maturitate) la 2 portii pe zi, preferabil administrate dimineata si in orele serii. Acest caine de talie mare are nevoie de multa hrana. Exemplarele standard ajung la maturitate sa cantareasca 55-60 de kilograme, iar unii caini pot atinge, conform relatarilor unor proprietari, chiar si 70-75 de kilograme!
Hrana corecta, de calitate si in cantitati indestulatoare va contribui si la formarea caracterului acestui caine cu potential agresiv. Infometarea – fie ea accidentala sau voita – va forma un exemplar dificil, usor iritabil si foarte greu de controlat!
Cainele Komondor este un animal destinat in principal pazei turmelor (in tarcuri) si a stanii. Desi are abilitati in controlul si manarea turmei, el prefera mai mult paza teritoriului. Dar, chiar si asa, la o ora dupa ce a consumat masa este foarte important sa va faceti timp pentru o plimbare mai lunga (25-30 de minute) alaturi de caine, in aer curat (padure, parc, munte, pajiste). Apa trebuie sa fie la discreţie.
Suplimentele nutritive (calciu, magneziu, fosfor, fier etc.) se vor administra in perioada de crestere micului catel Komondor la recomandarea medicului veterinar si in dozajul stabilit de acesta. O alimentaţie bazata pe hrana uscata, de provenienta comerciala (obtinuta prin procesare industriala si cu adaosuri de chimicale in proportii variabile), este de evitat. Se intampla destul de des ca la acest caine alimentatia bazata pe hrana uscata sa favorizeze aparitia unor afectiuni cutanate, alergii sau constipatie. Cu hrana corecta, bazata mai mult pe produse naturale, pregatite in casa, un Komondor isi va pastra forma fizica si acel par special, care il caracterizeaza.
POZE cu Caini Komondor
Articole pe aceeasi tema:
Komondor – Caine de paza intransigent
Komondor – Scurta fisa medicala
Komondor – Ingrijire minimala
Komondor – Dresaj specific pentru caine ciobanesc
Poze cu caini de rasa Komondor
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Komondor – Mod de hranire recomandat