Komondor – Ingrijire minimala

Posted by bianca On marți, 8 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Komondor expus la show Komondor este un caine in cazul caruia se poate spune ca aparentele insala. La prima vedere acest caine de talie mare arata ca un fus de tors lana, un imens ghem de lana cu ochii abia zariti de sub „perdeaua” de blana, despre care s-ar putea crede ca este un lenes, facut doar pentru a fi scarmanat si alintat. Dar, in realitate, Komondor nu este nici pe departe o jucarie uriasa ci un caine ciobanesc agil, cu reactii foarte rapide la nevoie si caine de paza dintre cei mai destoinici. Originar din Ungaria, de unde si supranumele de caine ciobanesc unguresc, Komondor-ul si-a inceput istoria ca insotitor, supraveghetor si aparator al turmei, pentru ca ulterior sa devina un foarte cautat caine de companie in Statele Unite ale Americii. Intretinerea acestui urias debordand de blana este redusa in volum, Komondor nefiind pretentios la nici un capitol al ingrijirii cu exceptia blanii.

poza caine Komondor la sedinta de tuns Blana

Parul din blana trebuie separat in suvite distincte periodic, operatiunea trebuind efectuata in cazul unui caine adult cel putin o data pe saptamana. In cazul in care aceste suvite care se formeaza in mod natural in masa compacta a parului sau nu sunt separate pentru a se contura distinct, orice interventie in curatarea si aranjarea blanii va deveni extrem de dificila, ba chiar imposibila. Ceea ce trebuie sa faceti este sa smulgeti smocurile fine, formate din puful stratului inferior de blana, pentru a lasa distincte suvitele de par mai aspru din stratul superior. Cand este un catel, Komondor nu afiseaza deja blana sa distincta, ci prezinta un par abundent, moale si ondulat. Suvitele caracteristice se formeaza in timp, in jurul varstei de 1,5 ani. Daca aveti un caine care isi petrece o mare parte a timpului in aer liber, in curte, suvitele se pot imbacsi si pot aparea murdare, de aceea este necesar sa le spalati cu apa, sau folosind un sampon cu formula usoara, care nu formeaza prea multa spuma. Nu apelati la spalarea integrala a parului sau decat cand este imperios necesar si daca ii puteti asigura conditii de uscare adecvate, pentru ca acest proces dureaza foarte mult la cainii Komondor. Cel mai recomandat este sa apelati la imbaieri repetate in sezonul calduros.


poza caine Komondor cu parul de pe cap strans
Picioarele

Parul abundent care creste pe labe, in spatiile dintre pernute, trebuie taiat periodic atunci cand formeaza smocuri proeminente. Aceste ghemotoace de par acumulate intre pernute pot deveni o sursa de iritatii si infectii, mai ales cand sunt ude. Ritmul de crestere a parului este ridicat, asa ca folositi o foarfeca speciala, cu varful rotund sau o masina de tuns electrica, de regula o data pe luna.

Capul

Urechile cainelui Komondor au nevoie de o ingrijire distincta. Configuratia specifica (sunt de dimensiuni medii si purtate lasate pe langa cap), dar mai ales abundenta parului care le acopera, impiedica o buna circulatie a aerului in zona, permitand acumularea murdariei si instalarea / dezvoltarea unor colonii de paraziti externi. Partea interioara a pavilioanelor trebuie degajata periodic de parul in exces (ori cel incalcit) si, pentru o buna intretinere a canalelor auditive se pot folosi pulberi sau spray-uri de igienizare disponibile in farmaciile veterinare.

poza caine Komondor entuziast Dintii

Cainii Komondor au o dantura puternica, bine dezvoltata. Chiar si in cazul in care ii oferiti cainelui hrana uscata, s-ar putea sa constatati acumularea tartrului pe smaltul dintilor. Acesti caini au beneficiat de alimente dintre cele mai variate de-a lungul indelungatei lor istorii, deseori in meniul lor gasindu-se oasele mari, crude ori fierte, cartilagii la carcasele animalelor sacrificate la stana, resturi de paine (sau produse similar, de panificatie) de la masa oamenilor si chiar carne cruda. In conditiile de azi, hrana este una mult mai putin abraziva, desi dentitia lor nu s-a schimbat in mod semnificativ. De aceea, luati in calcul periajul dintilor unui caine Komondor mai ales dupa varsta de 4 ani. Debutati cu aceasta operatiune cu rabdare si gentilete, pentru a obisnui cainele cu senzatiile si miscarile noi. Periajul se va executa in aceeasi maniera ca si in cazul oamenilor, diferenta constand in tipul pastei de dinti folosite. Apelati la produse concepute special pentru animale de casa (caini sau pisici), disponibile in pet-shop-uri sau in farmaciile veterinare, pentru ca produc mult mai putina spuma decat cele destinate uzului uman si au o formula chimica speciala, care previne complicatiile in cazul ingerarii.

POZE cu Caini Komondor

POZE cu caini de rasa Komondor


Articole pe aceeasi tema:
Komondor – Caine de paza intransigent
Komondor – Scurta fisa medicala
Komondor – Mod de hranire recomandat
Komondor – Dresaj specific pentru caine ciobanesc
Poze cu caini de rasa Komondor


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Komondor – Ingrijire minimala

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO