Samoyed – Caine de sanie siberian

Posted by bianca On joi, 3 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Samoyed pe pajiste Scurta istorie a rasei

Cainii din rasa Samoyed fac parte din bogata familie a cainilor Spitz, asa numitii „caini primitivi”. Sunt originari din nord-estul Rusiei, mai exact din vastul si inghetatul teritoriu al Siberiei. Nativii din tribul Samoyede care foloseau acesti caini pentru a tine sub control turmele de reni, la tractarea saniilor si la vanatoare, ii numeau Bjelkier (insemnand, cu aproximatie, „albiciosii”). Acesti caini au fost domesticiti si proliferati cu cel putin 3000 de ani in urma, fiind una din cele mai vechi si mai pure rase canine cunoscute in prezent, alaturi de alti caini nordici, cum ar fi Husky, Malamut sau de „chinezul” Chow Chow – ca sa dam cateva exemple.

poza caine Samoyed galopand prin zapada In total specialistii au identificat pana in prezent 14 rase canine cu descendenta foarte veche, pura, de peste 2500 de ani, iar Samoyed este un membru proeminent al acestui „club select”. Populatiile nordice pretuiau foarte mult acest caine de sanie si ii dadeau si „utilitati casnice”. Astfel, parul lor era colectat dupa naparlire si folosit la tors, realizandu-se haine calduroase si erau folositi in adaposturile familiale, dormind alaturi de oameni, pentru a-i incalzi cu trupul lor. Au fost intotdeauna apreciati pentru puterea fizica deosebita, dublata de o rezistenta impresionanta la efort sustinut, pe durate lungi. Primii exploratori ai nordului si sudului inghetat au mizat pe calitatile deosebite ale acestui caine de sanie siberian. In anul 1800, exploratorul Robert Scott a importat in Anglia primele exemplare, contribuind la popularizarea rasei. Cunoscuti sub numele de Bjelkier, au participat alaturi de Fridtjof Nansen la expeditii spre Polul Nord (cainii Kaifas & Suggen, sefi de atelaj, 1893-1896) si de Roald Amundsen in expeditia care a atins Polul Sud (cainele Etah, sef de atelaj, 1910-1912). Primul caine din rasa Samoyed a fost adus in SUA in anul 1906, de catre negustorii de blanuri. In anul 1900 rasa a primit numele Samoyede, dupa tribul in care s-a dezvoltat, denumire adoptata in intreaga lume cu exceptia Rusiei, unde s-a pastrat denumirea Bjelkier. In anul 1923 se renunta oficial la „e-ul” din finalul numelui si rasa este recunoscuta de English Kennel Club in categoria cainilor nordici, cu denumirea Samoyed. AKC accepta modificarea si recunoaste la randul sau rasa, in mod oficial, in anul 1947, pe care o incadreaza in categoria cainilor utilitari.

poza caine Samoyed puternic Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 12-15 ani
Grupa: Utilitary
Culoare: alba (uneori nuante pale de crem sau combinatii ale acestora cu albul pur)
Porecla: Sammy
Talie: medie
Naparlire: moderată
Inaltime: 47-59 cm
Greutate: 18-30 kg

Samoyed este un caine de talie medie puternic, cu musculatura bine dezvoltata, avand un piept proeminent, picioare lungi si zvelte. Corpul este mai mult lung decat inalt. Capul acestor caini este lat, de marime medie, botul are o forma conica (specifica familiei Spitz), cu nas negru (mai rar maroniu sau rosu-inchis). Ochii sunt migdalati, distananti si de culoare inchisa. Urechile sunt mici, rotunjite la varf, distantate si ridicate. Coada este lunga, stufoasa si curbata pe spate sau atarnata. Blana este dubla, cu un prim strat pufos, des, scurt si un strat exterior aspru, stand infoiat. Parul acestor caini are proprietati hipoalergenice, cu textura similara parului de angora si a fost folosit cu succes la confectionarea vesmintelor groase, protejand foarte bine de frig. In zona gatului parul este mai lung, formand o coama.

poza caini Samoyed inhamati la sanie
Temperament si comportament specifice

Este un caine inteligent si energic, sociabil, vesel si vigilent. Samoyed are un caracter dominant, se dovedeste asesea incapatanat. Comportamentul sau este uneori cu toane, putand fi neascultator. Este bland si rabdator cu copiii, dar are nevoie de socializare precoce si o educatie ferma, pentru a se supune neconditionat stapanilor. Nu are calitatile recomandate unui caine de paza, imprietenindu-se cu persoanele straine dupa ce le semnaleaza. Se simte cel mai bine in aer liber, in medii cu temperaturi mai scazute, alaturi de o familie activa. Blana sa bogata si calduroasa il ajuta sa faca fata foarte bine oricaror intemperii. Are nevoie de foarte multa miscare zilnica de genul: plimbari lungi, alergat pe langa bicicleta. Este curios si independent, adora sa exploreze imprejurimile pe cont propriu si de aceea ar trebui sa aveti grija ca spatiul in care traieste sa fie corespunzator ingradit. Adesea vocalizeaza scotand urlete patrunzatoare, asemenea lupilor. In rest, latra destul de rar.

poza caini Samoyed harjonindu-se prin zapada Despre dresaj

Dresajul cainilor din rasa Samoyed reprezinta o operatie destul de dificila, pentru ca este independent si incapatanat. Dresajul trebuie inceput la o varsta frageda si trebuie sa fie ferm, consecvent, echilibrat, variat pentru a nu se plictisi, si trebuie facut cu multa rabdare. Samoyed are nevoie sa fie respectat si tratat cu ingaduinta, ca un prieten. Nu se recomanda atitudinea prea severa, tonurile dure, ci vocea calma si echilibrata. De veacuri a fost un caine cu atributii precise, deosebit de dificile, a lucrat harnic si interesat pe langa om, dar la finalul oricarei zile de munca s-a bucurat de o libertate totala si acest aspect se observa in comportamentul sau general. Daca nu este ocupat cu o activitate precisa, isi va face propriul program. Necesita socializare precoce cu alte animale din gospodarie deoarece instinctele de vanator sunt puternice si pot aparea oricand, transformand animalele mai mici din curte sau observata in mediul inconjurator in vanat. Si in zilele noastre cainii Samoyed sunt folositi in zonele arctice la controlul si paza turmelor de reni, ca si caini de sanie, la vanatoare. In Occident s-a impus in ultimii ani ca animal de companie foarte apreciat.

poza caine Samoyed curios ca un copil Ingrijire si sensibilitate la boli

Samoyed este o rasa care naparleste abundent la schimbarea sezoanelor, blana lor trebuind pieptanata si periata periodic, pentru a indeparta parul desprins. Nu sunt pretentiosi la capitolul ingrijire, sunt caini rezistenti si robusti. Trebuie obisnuiti progresiv cu baia, pentru ca nu au prea des ocazia in mediul natural sa inoate. Vor reactiona ceva mai circumspect la contactul cu apa, la primele sedinte, dar pe parcurs nu vor fi probleme. Sunt caini curati, ingrijiti si, asemenea tuturor raselor nordice, nu emana mirosul specific de caine.
In privinta starii de sanatate, cainii Samoyed sunt predispusi genetic la o afectiune renala, denumita „glomerulopatie ereditara”. Alte boli specifice: displazia de sold, cataracta, glaucomul, diabetul.

Concluzia noastra: Cainii din rasa Samoyed sunt niste parteneri minunati pentru orice persoana activa, cu resurse pentru educarea si ingrijirea unui animal ce denota o puternica personalitate. Se ataseaza foarte mult de stapan, dar au nevoie de afectiunea acestuia si de supravegherea sa. Sunt animale calme, echilibrate si sociabile cu cei din jur. Pot fi parteneri de joaca foarte placuti pentru copii, sunt plini de energie si se vor bucura intens in anotimpul rece.

poza caini Samoyed - Gasca lui Piticot
Nume traditionale pentru cainii din rasa Samoyed:

Masculi: Arctic, Arlo, Astro, Casper, Eskimo, Fram, Frosty, Igloo, Lukas, Marcus, Nordic, Oskar, Silver, Sparky, Taro, Winter, Zlatan

Femele: Alaska, Aurora, Blanca, Greta, Jojo, Kira, Laika, Maya, Natasha, Petra, Tundra, Vodka, Wanda


POZE cu Caini Samoyed

POZE cu caini de rasa Samoyed - caini nordici de sanie


Articole pe aceeasi tema:
Samoyed – Amenintari la adresa sanatatii
Samoyed – Hranirea, pasii de inceput
Samoyed – Intrebari si raspunsuri pe tema ingrijirii
Samoyed – Caine inteligent, dresaj dificil
Poze cu caini de rasa Samoyed


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Samoyed – Caine de sanie siberian

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO