Samoyed – Intrebari si raspunsuri pe tema ingrijirii

Posted by bianca On vineri, 4 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Samoyed la adapost de soare Cum se comporta un caine Samoyed pe timpul verii?

Samoyed este un caine nordic si prefera in mod logic un climat mai rece. Rezistent si adaptabil, el va face fata si anotimpurilor mai calde specifice climatului temperat-continental, dar trebuie sa va asigurati ca intotdeauna are la dispozitie un vas de dimensiuni mari cu apa proaspata de baut si un loc umbros unde sa se adaposteasca de soarele prea puternic. Uneori adaugarea in vasul cu apa a unor cuburi de gheata va ajuta cainele sa se racoreasca mai bine. Daca nu vor avea un spatiu umbrit, cainii Samoyed vor cauta orice cale posibila de a se refugia in casa, cel mai probabil in spatiile aerisite (holuri) unde pardoseala este rece (gresie sau linoleum). Primavara, din nevoia de a se racori, ei sapa mici „transee” in pamantul reavan din gradina, folosindu-se de labe dar si de intregul corp cu care executa rotiri pe loc. scopul lor este de a indeparta stratul superior de pamant incalzit si sa ajunga la cel din adancime, mai rece. Cum va arata dupa o astfel de actiune… este o alta poveste.


poza caini Samoyed intrati la apa Cum se comporta in apa?

Acesti caini nu sunt foarte obisnuiti cu apa, dar nu in sensul ca aceasta ii sperie. In fond, sunt caini foarte curiosi si curajosi. Ei trebuie obisnuiti cu apa inca de mici si incurajati sa inoate, pentru ca o astfel de activitate va micsora riscul ca displazia de sold sa se produca. Mai mult, daca se vor obisnui cu apa vor avea un coportament linistit pe timpul cat au parte de imbaiere (si nu va fi nevoie sa ii fugariti, cu blana plina de spuma, prin toata casa ori curtea). Un Samoyed familiarizat cu apa va avea o sansa in plus sa se racoreasca in arsita verii, pentru ca ii puteti amenaja o mica piscina gonflabila (modelul pentru copii) in spatele curtii, iar periodic cainele va putea sa se „balaceasca” acolo.


Pana la ce temperaturi poate fi lasat sa stea afara?

Samoyed-ul este un caine adaptat la climatul arctic, deci va suporta bine chiar si perioadele cu temperaturi foarte joase, stand in afara casei. De fapt este chiar mai bine sa ii obisnuiti cu pozitia lor in curte, pentru ca inchisi doar in casa, fara posibilitatea de a iesi in aer liber la interval de cateva ore pot deveni agitati, manifestand usoare tendinte claustrofobice. Cel mai indicat ar fi sa puteti amenaja o usa pentru caini decupata in usa care da spre interiorul curtii, astfel cainele va putea sa intre si sa iasa atunci cand simte nevoia.

poza caine Samoyed galopand prin ploaie Pentru anotimpurile reci amenajati o casuta (cusca) solida, bine izolata (din lemn ar fi cel mai potrivit) si cu un asternut confortabil in interior (paiele nu sunt o solutie, pentru ca i se vor incurca in blana bogata). Nu il lasati expus la frig, vant si intemperii fara protectia vreunui adapost, bazandu-va doar pe faptul ca are o blana groasa, cu bune proprietati termoizolante. Este drept ca acest caine infrunta in mediul orginar viscole cumplite fara sa aiba acces in coliba stapanului, dar sa nu uitam ca facea acest lucru in grup, alaturi de cainii colegi de atelaj, fiecare exemplar protejandu-l si incalzindu-l pe cel de alaturi. Vara va fi nevoie sa amenajati un alt tip de adapost, pe o structura usoara, ceva mai larg si cu marginile expuse (pentru a permite circulatia aerului). Acesta trebuie plasat intr-o zona cu umbra si ar fi foarte bine sa fie protejat cu folie de aluminiu reflectorizanta, pentru ca aceasta respinge radiatiile solare, pastrand adapostul mai racoros. Nu tundeti niciodata vara un caine Samoyed in ideea de a-i usura reglarea temperaturii! Blana alba, reflectorizanta, are proprietatile ei protective si sub aceasta se gaseste o piele foarte sensibila la arsurile solare. Oricum, odata cu primele semne de incalzire a vremii, acest caine va „lepada” surplusul de par din blana, pentru a se adapta noilor conditii.

poza caine Samoyed cuminte, gata de imbaiere Cum se comporta un caine Samoyed in casa?

In afara perioadei in care schimba blana (lunile aprilie-mai si octombrie-noiembrie), renuntand la foarte mult par, cainele Samoyed se comporta foarte bine in postura de „locatar”. Nivelul sau de activitate in interior este destul de scazut, iar cainele se dovedeste curat. Sigur in miscari si agil, el nu va periclita obiectele de mobilier mai instabile (lampi, mese de cafea, trepiede pentru ghivece/vaze cu flori, ori suporturi de acvarii). Cel mai adesea va dormita pe pardoselile reci, intr-un colt, iar serile se va pozitiona langa usile de exterior, unde circula curentii de aer rece. Cu o buna abordare si folosind metode blande, cainele va coopera frumos in procesul de imbaiere si dupa fiecare astfel de sedinta se poate observa o stare de multumire pe care cainele o afiseaza. Samoyed-ul nu este galagios, latra rar iar tendinta sa de a comunica prin urlete se manifesta in general in afara spatiului casei.

POZE cu Caini Samoyed

POZE cu caini de rasa Samoyed - caini nordici de sanie


Articole pe aceeasi tema:
Samoyed – Caine de sanie siberian
Samoyed – Amenintari la adresa sanatatii
Samoyed – Hranirea, pasii de inceput
Samoyed – Caine inteligent, dresaj dificil
Poze cu caini de rasa Samoyed


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Samoyed – Intrebari si raspunsuri pe tema ingrijirii

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO