Samoyed – Hranirea, pasii de inceput

Posted by bianca On vineri, 4 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Samoyed mancand in curtea pasarilor Samoyed este un caine nordic, de talie medie. Folosit de triburile din extremul nord siberian ca si caine de sanie, paznic si conducator al turmelor de reni si ocazional chiar ca si caine de vanatoare, a ramas un ajutor pretios pentru oamenii care au gasit calea de a supravietui intr-un climat foarte aspru, plin de provocari. Dupa ce a completat un stagiu foarte onorant in caravanele expeditionare ale exploratorilor porniti sa cucereasca cei doi poli ai Pamantului, Samoyed-ul a inceput sa fie cunoscut si apreciat in toata lumea. Curand, rolul sau de animal de companie a inceput sa fie din ce in ce mai agreat si tot mai multi oameni s-au indragostit de cainele voinic, vesel, inteligent si sociabil venit din tinuturile de dincolo de tundra.
poza caine Samoyed pofticios
Astazi, aceasta rasa isi gaseste repere privind traiul, hrana si intretinerea zilnica printre reperele traditionale, devenite standarde pentru majoritatea raselor canine. Silueta sa devine tot mai familiara pe proprietati raspandite in intreaga lume, mai ales in emisfera nordica. Dar sa nu uitam ca, undeva in imensul spatiu inghetat si ostil al nordului siberian, cainele Samoyed inca indeplineste rolul lui esential de animal domestic dedicat omului si implicat in actiunile acestuia, ramane caine de sanie, caine de vanatoare si caine de turma, asa cum a fost si cu 3 milenii in urma.
A va procura un catel Samoyed de rasa nu reprezinta un lucru chiar atat de usor. Desi se bucura de o popularitate apreciabila, cainii nordici sunt, inca, destul de greu de procurat. Fara indoiala, cea mai buna sursa ramane Rusia, tara cu o pleiada de crescatori de elita avand vasta experienta in ceea ce priveste aceasta rasa, si nu numai. Cu foarte putine exceptii, exemplarele provenite din filiera ruseasca oficiala, din canise cu prestigiu, se dovedesc de calitate si au sanse foarte mari sa devina caini minunati pentru cei care au sansa sa si-i procure. In momentul in care ati identificat o canisa de calitate, cu referinte solide si surse de completare a lotului canin de la cei mai buni furnizori in domeniu, trebuie sa discutati foarte atent cu crescatorul despre hrana catelului pe care ati decis sa il achizitionati.

poza caine Samoyed recompensat
Este foarte important sa observati comportamentul catelului in cadrul canisei si daca acesta este vioi, plin de energie si in foarte buna forma fizica (aspect ce trebuie sustinut si de carnetul de sanatate intocmit cu minutiozitate de crescator), primul lucru pe care trebuie sa il aflati este ce dieta i se administreaza micului catel. Fiecare crescator are micile lui secrete, dar multe dintre ele pot fi aflate cu atitudinea potrivita. Tineti cont de sfaturile primite de la acest specialist, el este cel care a observat puiul de la primele ore de viata si a coordonat atent hranirea lui. Adesea chiar voi aveti propriile idei privind hrana corecta ce trebuie acordata unui caine, bazandu-va pe experienta cresterii altor caini.

poza caine Samoyed stapan pe bucata sa Dar trebuie sa stiti ca orice caine are propriul sau metabolism, propriile sale preferinte si propriul sau background genetic, iar cand vine vorba de hranire acesti factori trebuie atent pusi in balanta. Un crescator de calitate va fi in masura sa va atentioneze asupra unor probleme manifestate de parintii catelului si care se pot manifesta si la acesta in anumite conditii. Retineti toate sfaturile si indicatiile si, odata ajunsi acasa, timp de cel putin 2 saptamani, acordati micului catel aceeasi dieta cu care a fost obisnuit. Oricum plecarea din canisa si parasirea cuibului reprezinta o experienta traumatizanta pentru micut, nu faceti greseala sa o amplificati schimband radical tipul de hrana, cantitatile acordate sau orarul hranirii. In timp, pe masura ce faceti ca acomodarea catelului la noul camin sa se produca lin si in conditii cat mai bune, sfatuiti-va cu un medic veterinar vizavi de specificul dietei pe care urmeaza sa o acordati in continuare. Inlocuirea hranei trebuie sa se faca treptat, in cantitati mici adaugate la hrana cu care cainele deja este obisnuit. Observati reactia animalului si actionati atunci cand intervin probleme de sanatate ca mancarimi, iritatii, caderea parului, scaun moale sau constipatie. In principiu, adaptarea cainilor Samoyed la hrana uscata s-a efectuat complet, ei acceptand-o in nota obisnuita pentru orice rasa de caini. Fie ca alegeti hrana uscata, ori mixtura de hrana uscata cu hrana umeda, este la alegerea voastra. Bineinteles, cainii Samoyed vor fi foarte fericiti sa primeasca hrana pregatita in casa, dar este discutabil in ce masura aveti la dispozitie timpul necesar pentru a o prepara.

poza caine Samoyed meditand la carnea de pasare Adaptarea hranei la etapa de viata parcursa reprezinta un alt element foarte important. Unii proprietari de caini Samoyed prefera sa foloseasca o perioada mai indelungata hrana cu formula pentru juniori, pe principiul ca aceasta este foarte bogata in elemente nutritive care sustin un ritm de dezvoltare inalt. Tineti cont insa de parerea unor specialisti care sustin ca o astfel de mentalitate favorizeaza displazia de sold sau cot, boli specifice rasei. Intotdeauna ajustati nivelul hranirii cu ritmul de activitate real desfasurat de cainele vostru. Daca aveti un Samoyed care se zbenguie voios prin curte si se angreneaza des in jocurile copiilor nu inseamna neaparat ca nivelul sau de activitate este ridicat si se cere un aport de hrana sporit. Samoyed-ul este un caine care are nevoie de efort fizic sustinut cum ar fi alergari pe distante medii si lungi alaturi de bicicleta, tractarea saniei sau a unui carut ajustat dimensiunilor sale, plimbari lungi prin teren accidentat combinate cu sesiuni de exercitii de dresaj de agilitate etc. Daca frumosul vostru caine Samoyed desfasoara acest tip de activitati, atunci suplimentele alimentare sau o formula tip „Science Diet Performance” se justifica intr-adevar. Nu uitati ca in tinuturile de bastina sarcinile de lucru ale acestor caini nu erau nici usoare, nici putine.
In ceea ce priveste ingredientele care formeaza hrana uscata, la fel ca in cazul majoritatii raselor canine, carnea trebuie sa reprezinte elementul central, cu cea mai mare pondere. Samoyed-ul este si un mare amator de carne de peste si prezenta acestui aliment in dieta sa ca supliment (sau recompensa) reprezinta un element benefic.

POZE cu Caini Samoyed

POZE cu caini de rasa Samoyed - caini nordici de sanie


Articole pe aceeasi tema:
Samoyed – Caine de sanie siberian
Samoyed – Amenintari la adresa sanatatii
Samoyed – Intrebari si raspunsuri pe tema ingrijirii
Samoyed – Caine inteligent, dresaj dificil
Poze cu caini de rasa Samoyed


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Samoyed – Hranirea, pasii de inceput

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO