Este o afectiune renala pe baze infectioase, dar mostenita genetic in cadrul acestei rase de caini. Este o boala specifica, in mediile de specialitate fiind identificata adesea impreuna cu numele rasei. Boala afecteaza glomerulii (unitatile filtrante ale rinichilor). Identificata din punct de vedere medical si sub denumirea de glomerulonefrita.
Simptome: se dezvolta foarte rapid edeme (retentia patologica de lichid in tesuturile organismului). Aceste pot fi observate in zona pleoapelor, in regiunea lombara si la glezne; urina este inchisa la culoare si putina, continand sange si proteine, deseori instalandu-se si hipertensiunea arteriala; exista uneori o insuficienta renala moderata.
Tratament: restrictii la aportul de apa si de saruri, administrarea de diuretice pentru disparitia edemelor. Atunci cand aceste masuri se dovedesc insuficiente, se recurge la un tratament cu medicamente hipotensoare. Daca se intervine la timp si eficient, vindecarea survine aproape intotdeauna in 10-15 zile fara a lasa sechele. In cazurile grave sau netratate se ajunge la insuficienta renala severa, putand interveni decesul cainelui.
Reprezinta o afectiune pancreatica asociata unei insuficiente in producerea de insulina. Insulina este un hormon indispensabil prelucrarii glucozei de catre organism. Glucoza are nevoie de insulina pentru a intra in celule, furnizand astfel energie animalului. Daca pancreasul nu isi indeplineste rolul sau firesc de producator de insulina, atunci glucoza se acumuleaza in sange si devine anormal de abundenta. Avand proprietatea de a atrage apa, glucoza va fi eliminata odata cu aceasta.
Simptome: Se observa tendinta de a bea cantitati din ce in ce mai mari de apa, urmata de urinari dese. Alt semnal care va indica riscul unui diabet zaharat este apetitul substantial materializat, paradoxal, printr-o slabire a organismului. La fel ca si la oameni, la caini (in cazul nostru rasa Samoyed) senzatia de foame este stopata atunci cand glucoza este absorbita de celulele din hipotalamus. Cum in cazul unui Samoyed bolnav glucoza, lipsita de aportul insulinei, nu poate fi absorbita in celule, senzatia de satietate nu va fi resimtita. In acelasi timp organismul, nemaiputand prelua energia din glucoza, isi cauta alte surse, acestea fiind grasimile si proteinele. Astfel, desi avem un animal care mananca mai mult ca de obicei, el slabeste.
Tratament: Diabetul zaharat nu se vindeca. In cele mai multe cazuri este necesara administrarea insulinei pentru a pastra cainele bolnav in viata. Tratamentul cu insulina nu este eficace decat dublat de un regim alimentar strict.
Displazia de sold si cea de cot
Alaturi de osteocondrita dissecans (o boala a cartilajelor din zona umarului) aceste displazii sunt boli specifice cainilor nordici (de sanie), relativ des semnalate. Micsorarea riscului producerii unor astfel de afectiuni la cainele vostru Samoyed este in stransa corelatie cu dieta si nivelul de efort fizic depus in perioada junioratului. Scheletul trebuie sa tina pasul cu ritmul de crestere al organismului si va avea nevoie de un aport important de vitamine si minerale din hrana.
Background: Cainii Samoyed, prin natura muncilor specifice derulate in trecutul lor – si ne referim aici mai ales la tractarea saniilor – poseda un schelet puternic, cu oase masive si rezistente, care au nevoie de un ritm adecvat de crestere si de aportul unor substante specifice, intr-un ritm inalt, mai ales in perioada junioratului. Hranirea corecta a cainelui, adaptata fiecarei etape de crestere, atat in privinta formulei cat si a cantitatilor oferite, reprezinta prima cheie in ecuatia unei dezvoltari armonioase a sistemului musculo-scheletal.
Prevenirea: Gradul de dificultate si intensitatea exercitiilor in care va fi angrenat catelul junior conteaza foarte mult. Orice exagerare in privinta dificultatii unor exercitii sau a duratei lor de exersare pot reprezenta premise ale unor afectiuni la nivelul oaselor, incheieturilor, cartilajelor inter-osoase si articulatiilor. Cand procurati un pui de Samoyed solicitati ca in buletinul cu istoricul medical al catelului sa figureze si radiografia preventiva a sistemului osos. Predispozitia pentru una din afectiunile enumerate mai sus poate fi identificata in urma radiografiei cu raze X si este bine sa va asigurati ca nu cumparati un catel cu sechele, care in mod sigur va suferi in anii maturitatii.
Cataracta
Se poate spune ca este o boala comuna la multe animale, iar cainii Samoyed sunt destul de des afectati. Acesti caini si-au adaptat vederea in conditii special timp de milenii in spatial siberian inzapezit aproape permanent si conditiile existente in noile medii geografice in care a fost adaptat ca si animal de companie se pare ca maresc riscul aparitiei acestei afectiuni. Cristalinul, fiind un corp transparent, transpune lumina pe retina astfel incat animalul poate vedea clar. Cataracta reprezintă modificarea totala sau partiala a acestei proprietati de transparenta a cristalinului, cu evolutie progresiva si insotita de diminuarea vederii.
Simptome: Pe masura ce cainele avanseaza in varsta, culoarea albastra-cenusie a ochilor tradeaza, de cele mai multe ori, instalarea bolii. O parte normală a procesului de imbatranire o reprezintă culoarea mai inchisa a ochilor, ce se datoreaza ingrosarii cristalinului. In acest caz este vorba de scleroza nucleara intalnita de obicei la cainii cu varsta de peste sase ani si nu pune in pericol vederea.
Tratament: Cataracta poate fi ereditara sau poate sa apara datorita imbatranirii. Mostenirea ei este cel mai des intalnita la nastere sau se poate dezvolta de la o varsta frageda. Cataracta poate fi cauzata si de ranirea globului ocular, sau de o boala cum ar fi diabetul. Daca animalul sufera de cataracta datorita unei boli, prin tratarea acesteia, efectul cataractei poate fi diminuat. Nu exista un tratament anume pentru cataracta. Aceasta nu este dureroasa, dar atunci cand animalul are probleme cu orientarea in spatiu vederea lui poate fi imbunatatita prin interventie chirurgicala. Un medic veterinar oftalmolog va inlocui cristalinul cu unul artificial.
Glaucomul
Ochiul, in starea de normalitate, contine un fluid care il ajuta sa-si mentina forma, iar organismul ajusteaza in permanenta cantitatea de fluid din interiorul ochiului pentru a mentine presiunea intraoculara (din interiorul ochiului) la nivelul optim. Primele semne ale bolii se pot observa in jurul varstei de 3 ani. Glaucomul apare atunci cand presiunea din interiorul globului ocular depaseste cotele normale. Asa cum presiunea inalta a sangelui poate sa afecteze serios inima, asa si presiunea excesiva din interiorul ochiului poate duce la distrugerea structurii interne a ochiului. Retina (o structura esentiala vederii situata in spatele ochiului) si nervul optic (cel care transmite semnalele vizuale catre creier) sunt cele mai sensibile la cresterea presiunii.
Simptome: Primele semne de glaucom care pot fi observate sunt: durerea, pupilele dilatate, ceata din cornee si (sau) cresterea vaselor de sange (in marime) in portiunea alba a ochiului. Ochiul afectat poate parea mai mare sau poate fi mai iesit (scos inafara) decat celalalt. Daca observati aceste semne, duceti imediat cainele la control pentru o examinare fizica.
Tratament: De cele mai multe ori, veterinarul va initia tratamentul pe loc. Este recomandat un medic veterinar oftalmolog, iar tratamentul este unul de durata. Este foarte important, pentru ca fiecare tip de glaucom este diferit si numai cineva specializat, cu foarte multa experienta, poate lua decizia corecta in privinta tratamentului. Daca intarziati sau tratamentul aplicat nu este cel corespunzator, animalul probabil ca va orbi. In functie de amploarea si stadiul bolii tratamentul poate fi doar medicamentos sau mixt, dublat de o interventie chirurgicala.
POZE cu Caini Samoyed
Articole pe aceeasi tema:
Samoyed – Caine de sanie siberian
Samoyed – Hranirea, pasii de inceput
Samoyed – Intrebari si raspunsuri pe tema ingrijirii
Samoyed – Caine inteligent, dresaj dificil
Poze cu caini de rasa Samoyed
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Samoyed – Amenintari la adresa sanatatii