Weimaraner – Curat si ingrijit

Posted by bianca On miercuri, 16 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Weimaraner la verificarea danturii Weimaraner este un caine vesel, dinamic si prezent in viata familiei, iar faptul ca poarta porecla de „fantoma cenusie” nu inseamna neaparat ca poate fi trecut cu vederea la capitolul ingrijire, asa cum ar fi posibil cu o fantoma. El vine in familia voastra cu drepturi depline, de membru apartinator, nu este genul de caine care poate fi tinut in curte, intr-un tarc imprejmuit. Asa a fost inca de la constituirea rasei. Chiar daca nu ii puteti pune la dispozitie palatele aristocratilor din Marele Ducat de Saxa-Weimar-Eisenach, va accepta si casa voastra, oricat de putin iesita din comun. Acesti caini nu sunt potriviti pentru viata in apartament si nu se vor adapta foarte bine la un astfel de spatiu. Astfel ca toate ingrijirile acordate vor trebui executate minutios si atent, asa cum ati proceda cu un Pudel, Pekinez sau Bichon, doar ca trebuie sa aveti in vedere replici ale acestora care pot atinge greutatea de 40 de kilograme si o inaltime la umar de 70 de centimetri. Respectati cu strictete programul de vaccinari adaptat pentru fiecare etapa din viata si faceti vizite periodice la cabinetul veterinar pentru controale de rutina. In fond, aveti in el un prieten devotat si un membru de familie de incredere, nu o sursa de infectii si imbolnaviri.

poza caine Weimaraner la masaj Blana

Cainii acestia au o blana simpla, unietajata, fara stratul inferior de puf. Rasa Weimaraner are doua varietati, cea mai populara si mai bine reprezentata prezentand o blana cu firul scurt, bine aderent la corp, fin si lucios. Varietatea cu parul mai lung, mult mai rara (conditionata de intrunirea unor gene recesive in ambii parinti reproducatori) prezinta exemplare cu parul mai lung pe urechi, piept si posterior, cu o medie a lungimii firului de par in restul corpului ceva mai mare, acesta fiind usor ondulat. Acesti caini naparlesc moderat, cu un usor accent la schimbarea sezoanelor. Pentru evitarea pierderii suparatoare de par in interiorul casei se recomanda un periaj usor, de suprafata, la exemplarele cu parul scurt, cu o frecventa saptamanala. Se poate folosi cu rezultate bune o manusa de periaj iar actiunea in sine se va finaliza cu o toaletare cu ajutorul unui burete umezit. In cazul cainilor cu parul lung este mai utila o perie cu dintii scurti si desi, iar activitatea este bine sa fie repetata la interval de 3-4 zile. Nu ignorati periajul din cel putin 2 considerente importante:

a) Oricat de putin abundenta, naparlirea ca fenomen tot se va produce si acumularea parului de caine pe covoare, tapiseria diferitelor elemente de mobilier si in general pe pardoseli dupa ce ca este deranjata din punct de vedere estetic poate fi periculoasa mai ales pentru copii si pentru acei membri ai familiei cu fond alergenic mai pronuntat. Nu apreciati superficial situatia “infestarii” cu par a spatiului vostru locativ, ci priviti cu atentie in jurul vostru! Culoarea specifica a unui Weimaraner, cea care-i confera farmecul aparte si l-a facut celebru nu va ajuta sa observati foarte usor prezenta firelor de par provenind din blana sa. Deci, atentie!


poza caine Weimaraner cu stapana
b) Activitatea de periaj in cazul acestor animale de casa (desi exemple ar mai putea fi date) are o dubla dimensiune: sanitaro-igienica si psihica. Weimaraner este profund atasat de membrii familiei din care face parte si isi doreste foarte mult sa fie in centrul atentiei lor (ma putin cand isi pune in minte o "smecherie", bineinteles!). Din acest unghi periajul capata valente profunde, de contact direct si de comuniune. Daca veti conversa pe un ton bland sau vesel cu animalul pe timpul cat executati miscarile specifice periajului si veti insista cu un masaj usor in zonele in care senzatia sa de placere este explicit manifestata (pe burta, pe flancuri si piept) veti castiga foarte mult pe terenul relatiei interpersonale. Reusita in dresaj si densitatea acestor momente sunt in relatie directa. Veti reusi astfel sa intariti legatura afectiva cu frumosul Weimaraner si asta nu poate fi decat in beneficiul relatiei voastre.

poza caini Weimaraner pui impreuna la bine Unghiile

Fiind un caine de vanatoare si un vitezist acceptabil, Weimaraner are unghii puternice, cu un ritm de crestere normal. Traind in interior, fenomenul tocirii naturale a acestora este mult intarziat, deci, periodic (la interval de 1-1 ½ luni) verificati lungimea lor si interveniti daca este cazul. Tineti cont ca una din modalitatile de exprimare preferate de un Weimaraner catel sau junior (deci un caine ce inca nu a implinit 3 ani) este aceea de a sari cu labele anterioare pe partenerul uman, impingandu-l in dorinta de a se juca. Daca sunt prea lungi, unghiile pot produce raniri serioase, mai ales celor mici. Cele mai multe exemplare au unghii de culoare deschisa, deci va va fi usor sa identificati zona vascularizata. Interveniti doar in zona de exces a unghiei, cea care prezinta o culoare mai pala, cu tenta galbuie. Nu va apropiati de zona de crestere cu clestele, intrucat ii veti produce dureri ascutite, urmate de sangerari ce pot favoriza aparitia infectiilor. In plus, daca veti transforma acest “ritual” intr-unul constant dureros, va veti lovi de refuzul cainelui de a se supune. Este foarte indicat sa apelati la un specialist daca aveti retineri legate de aceasta operatie delicata. Un medic veterinar poate interveni personal sau va poate recomanda un salon de cosmetica pentru animale de companie. Dupa taierea unghiilor este bine sa atenuati muchiile taioase rezultate cu ajutorul unei pile nu foarte abrazive. Revenim la aspectul care tine de obiceiurile de joaca ale Weimaraner-ului, si punctam faptul ca cioturile taioase ce raman dupa operatia de taiere (timp de aproximativ o saptamana, pana cand unghiile incep sa se refaca in mod natural) pot fi si mai periculoase la contactul cu pielea copiilor angrenati in jocuri cu prietenul lor canin.

poza caine Weimaraner gata de imbaiere Imbaierea

Nu ridica probleme de nici un fel, cainii reactioneaza foarte bine in contact cu apa si, beneficiind de un tratament bland si gesturi grijulii, vor accepta momentul imbaierii cu mare bucurie. De fapt, un caine din rasa Weimaraner care nu se manifesta linistit si relaxat la contactul cu apa reprezinta o exceptie ingrijoratoare. In acest caz aveti un caine cu probleme psihice care trebuie investigate de un specialist si corectate corespunzator. In privinta samponului folosit nu exista indicatii speciale, doar va recomandam sa discutati pe larg aspectul cu medicul veterinar si sa nu alegeti produse ieftine. Nu sunt de dorit sampoanele folosite de om, pentru ca au o formula mai dura. Dincolo de prima impresie cainii (si in general animalele cu blana) au pielea mai sensibila decat noi. De asemenea, tineti sub atent control temperatura apei. Weimaraner au blana subtire si vor resimti acut excesele. O apa calduta va fi minunata pentru aceasta operatiune. Excelent ar fi daca ati putea sa folosi o cada speciala pentru caine, de plastic de exemplu, dar de dimensiuni mari.

Dantura

Este greu de imaginat un caine Weimaraner rozand tacticos un os crud de vita pe canapeaua de piele din living, fara ca imaginea in sine sa nu va provoace frisoane. Daca ati optat pentru hranirea cainelui vostru pe baza de hrana pregatita in casa – si este convenabil sa faceti aceasta de vreme ce tot timpul cainele se va invarti in jurul plitei si va dori sa aiba partea sa, cat de mica din mancarea familiei – trebuie sa aveti in vedere ca dantura sa nu va traversa procesul clasic al masticatiei specific unui caine de talie medie sau mare care traieste in aer liber.

poza caine Weimaraner insetat Adica se va intalni mult mai rar cu posibilitatea de a roade oase mari, carcase, coji de paine uscata, altfel spus alimente cu structura mai dura. In spatiul casei administrarea unor astfel de alimente este oarecum improprie. Deci, verificati cam la 2-3 luni dintii cainelui pentru a verifica nivelul de depunere a tartrului. Pentru incetinirea acestui proces puteti apela la produse speciale disponibile in comert sau la periaj dentar. Daca fenomenul este prea abundent (situatie care se intalneste la varsta senioratului tarziu) un medic veterinar va poate ajuta cu succes. Deja in cabinete este disponibila tehnica detartrajului pe baza de ultrasunete, efectuat sub anestezie. Sau, daca vreti sa evitati situatia acumularii tartrului, puteti apela hrana uscata. Dar, in acest caz, va trebui sa va inarmati cu rabdare pentru a rezista avansurilor facute de Weimaraner la orele cand familia se va aseza la masa. Poate ca o solutie salvatoare este combinarea celor doua tipuri de hrana, in procente aprobate de medicul veterinar pentru a preveni ingrasarea peste limite a cainelui.

Tonusul

Un caine fericit este un caine obosit. Cam asa se poate spune despre un caine de vanatoare alert si plin de energie cum se dovedeste Weimaraner. Frumoasa “fantoama cenusie” are nevoie de multa miscare efectuata zilnic pentru a-si cheltui energia si a-si mentine un tonus foarte bun. Nu fiti comozi reducand sedintele de miscare zilnice la nivelul a 2 plimbari superficiale pe durata carora voi veti fi concentrati doar pe efectuarea nevoilor fiziologice de catre caine. Oricum, nu aveti sanse prea mari de a-l convinge pe Weimaraner sa accepte un asemenea tratament.

poza caine Weimaraner la concursul de obstacole Ei trebuie sa alerge, sa adulmece, sa-si foloseasca muschii bine dezvoltati in activitati de inot, sau de joaca organizata (frisbee, flyball, depasirea unor obstacole, probe de indemanare, exersarea unor miscari de aport sau orice alt exercitiu de dresaj din sfera dresajului pentru vanatoare). Aveti de ales intre a le respecta nevoile firesti din placere si nevoia de implicare, sau fortati de comportamentul lor. Caci daca se simt frustrati, cainii din rasa Weimaraner au la indemana un arsenal impresionant de convingere, de la vocalizari exasperante (gemete, scheunaturi, latraturi si urlete) pana la actiuni distructive cu impact major asupra mobilierului, diferitelor obiecte vestimentare, sau… cine stie ce. Caci este un pariu foarte riscant sa provocati imaginatia unui Weimaraner.


POZE cu Caini Weimaraner

POZE cu caini de rasa Weimaraner


Articole pe aceeasi tema:
Weimaraner – Caine de vanatoare nobil
Weimaraner – Ce corectam prin dresaj
Weimaraner – Dieta recomandata in acord cu descendenta
Weimaraner – Afectiuni cu risc de producere
Poze cu caini de rasa Weimaraner


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Weimaraner – Curat si ingrijit

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO