Westie, sau, pe numele sau intreg West Highland White Terrier (Terrierul Alb din Nordul Scotiei) are trecut in dreptul rubricii “domiciliu istoric al rasei” mosiile Poltalloch si Roseneath, tinuturi aspre plasate aproape de tarmul vestic al Scotiei. Multa vreme cainii rasei au fost recunoscuti sub nume ca Poltalloch Terrier sau Roseneath Terrier. Istoria este simpla: pe la mijlocul secolului 19, un crescator scotian al cainilor din rasa Cairn Terrier a separat cativa pui de culoare alba intr-o canisa speciala, pe care a dezvoltat-o, selectionand doar puii care pastrau culoarea. In fond, asemanarile dintre cainii Cairn Terrier si Westie sunt foarte mari, diferenta facand-o in principal culoarea parului. De aceea exista inca unele confuzii printre iubitorii rasei, in sensul ca unele persoane declara ca isi doresc foarte mult un “Westie negru”. Mergand mai departe pe drumul originilor rasei, se poate vorbi de un stramos comun, legendarul Scotch Terrier, un caine de vanatoare de talie medie folosit la vanarea vulpilor, bursucilor, jderilor etc. si au ajutat in lupta oamenilor impotriva inmultirii rozatoarelor.
In cadrul acestei rase viguroase au avut loc selectii succesive in incercarea crearii unor caini de vanatoare specializati, cu caracteristici exterioare si aptitudini diferite. Astfel, in timp, din diferitele canise au aparut exemplare personalizate care astazi poarta nume distincte, cum ar fi Cairn Terrier, Dandie Dinmont Terrier, Skye Terrier etc. In realitate, pana prin deceniul 2 al secolului XX, incrucisarile intre aceste rase variate au continuat sa se produca. Cand canisele au refuzat sa accepte acesti hibrizi (metisi), liniile pure ale fiecarei rase au fost consacrate. Se crede ca Westie s-ar fi dezvoltat sub indrumarea colonelului Malcom pe mosia sa Poltalloch si pe mosia Roseneath a Ducelui de Argyl. Culoarea alba a fost preferata pentru ca individualiza distinct cainii in campul de tragere la vanatoare, astfel confuziile regretabile care se soldau cu ranirea propriilor caini (asemanatori vanatului de talie mica) puteau fi evitate mai usor. West Highland White Terrier-ul a aparut pentru prima data in Statele Unite in 1906 sub numele de Roseneath Terrier. Rasa a fost acceptata in grupa Terrier-ilor de catre AKC American Kennel Club) in 1908, dar nu i s-a oferit numele oficial decat in 1909.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 12-14 ani
Grupa: Terrier/Non Sporting
Culoare: alb
Talia: mica
Naparlire: moderată
Inaltime: 23-30 cm
Greutatea: 6-10 kg
Westie este un caine de talie mica, dinamic, compact, robust si cu un bon tonus. Capul are o forma specifica (individualizand rasa prin look), cu aspect de cupola, iar botul este de dimensiune medie, cu un stop pronuntat. Ochii sunt stralucitori, de culoare inchisa, cu o privire patrunzatoare. La aspectul alert contribuie si urechile de marime medie, ascutite, care stau in mod natural ridicate si ii confera imaginea unui “pitic” atent si pregatit pentru orice. Westie prezinta un piept adanc si membre musculoase. Coada este purtata ridicata in stare de alerta, dar fara o pozitie stricta, avand o lungime in jur de 12,5-15 cm si nu trebuie scurtata. Toti cainii Westie sunt, in mod caracteristic, albi, dar o tenta galbuie poate fi prezenta in jurul fetei si a urechilor. Blana (roba) lui Westie este dubla cu un strat initial (puf) moale, des si calduros si cu stratul de acoperire cu fir gros drept sau usor ondulat (sarmos), cu o lungime de pana la 5 cm.
Temperament si comportament specifice
Westie este, in mod caracteristic, un caine inteligent, care isi poate insusi cele mai bune maniere. Rasa este vesela, afectuoasa si foarte jucausa. Multi considera ca Westie ramane, indiferent de varsta, un catel mucalit ca in primul sau an de viata. Chiar daca ei pot avea o latura jucausa, Westie-ii pot fi linistiti, cuminti, siguri pe ei si determinati. Sunt destul de prietenosi cu strainii. West Highland White Terrier-ul poate musca atunci cand este provocat, dar ii lipseste doza aceea de “rebel” caracteristica Terrier-ilor.
West Highland White Terrier-ul este energic si extrem de sigur pe el in comparatie cu alti caini. De obicei, West Highland White Terrier-ul nu este el cel care provoaca conflictele cu alti caini, desi unii masculi sunt mai agresivi, in special cu alti masculi. Ca Terrier, Westie Highland White Terrier-ul isi poate dezvolta obiceiul de a sapa. Daca este lasat singur perioade lungi de timp, West Highland White Terrier-ul poate manifesta probleme de comportament. Westie este un caine excelent pentru adolescenti pentru ca au tendinta sa nu fie toleranti cu maltratarile de care au parte din partea copiilor, pe timpul jocurilor antrenante cu acestia. Nu sunt, in general, recomandati pentru familiile cu copii sub varsta de 10 ani.
Despre dresaj
Este un mic viteaz si un caine cu initiativa, dar este usor de educat. Westie invata rapid si, dincolo de aspectul sau imaculat si dragalas exceleaza la vanatoare si in luarea urmei. Poate sa obtina, de asemenea, rezultate foarte bune la capitolele dresaj de obedienta si agilitate. Fara a constitui un pericol pentru copiii mici, supravegherea activitatilor in comun este necesara. Mic si tenace, West Highland White Terrier-ul iubeste sa-si petreaca timpul cu companionii umani si poate fi antrenat in orice joc. Se simt bine atat in apartament, cat si in regiunile rurale. West Highland White Terrier-ul este foarte activ in interiorul caminului, astfel ca se va descurca bine fara a necesita o curte. West Highland White Terrier-ul se va bucura de plimbarile periodice sau de partidele de joaca in parc, dar nu se va supara prea tare daca programul anumitor zile va fi mai “potolit”.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Roba alba a lui Westie necesita o grija si o atentie sporite pentru a fi mentinuta curata si aspectuoasa. Are nevoie de periaj zilnic pentru a preveni incalcirea si deteriorarea acesteia. Parul este mentinut in conditii corespunzatoare prin desprinderea sau smulgerea parului mort. Folosirea regulata a periei (recomandata din par de porc) poate mentine blana la un bun nivel de curatenie, astfel ca imbaierea va fi facuta numai cand este absolut necesar. Imbaierea in exces, doar ca o initiativa insistenta de a-l mentine foarte aspectuos poate dauna pielii, provocand, in timp, alergii si iritatii. In jurul urechilor si ochilor, parul se trimeaza cu o foarfeca cu varful bont. Blana poate fi trimata la interval de 4 luni si se poate apela chiar si la ajustarea lungimii parului, daca doriti sa-i modificati aspectul general (de maxim 2 ori pe an). Dar, in principiu, parul nu are nevoie sa fie tuns scurt din considerente speciale, initiativa apartind strict proprietarului.
Cainii de rasa West Highland White Terrier prezinta, ca fiecare alta rasa, boli specifice si anumite sensibilitati de ordin medical. Cele mai frecvente dintre acestea sunt: dermatitele alergice, surditate, boala tremuratului, luxatia patelara, displazia de sold, osteopatia cranio-mandibulara, diabetul si cataracta.
Concluzia noastra: Un Terrier incantator, un minunat membru al unei familii care si asa numara o multime de vedete. Westie impresioneaza prin voiosia etalata, prin vioiciunea reconfortanta si prin maleabilitatea in dresaj cotata peste medie, in ansamblul comportamentului clasic dovedit de cainii de tip Terrier. Aspectuos cu roba sa alba, eleganta, care-l pune foarte bine in evidenta, West Highland White Terrier va fi mereu pentru voi un furnizor neobosit de zambete si buna dispozitie.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Westie:
Masculi: Adonis, Amor, Bruce, Bartolomeo, Bebe, Berber, Corleone, Cartouche, Desperado, Domingo, Frisbee, Gavroche, Horatio, Hermes, Kevin, Liliput, Lorenzo, Morfeus, Tarantino, Toto, Vasco, Umberto
Femele: Ambra, Aurora, Bianca, Brava, Cora, Carina, Darla, Didi, Diva, Frida, Ginetta, Karma, Miranda, Morena, Paloma, Renata, Rialda, Serena, Tortilla, Trina, Vandana, Zara
Articole pe aceeasi tema:
Westie – Hrana dincolo aparente
Westie – Cum si cat ii modelam caracterul
Westie – Toaletare si cosmetica
Westie – Boli si afectiuni curente
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Westie – Vanatorul scotian imaculat