Westie – Boli si afectiuni curente

Posted by bianca On vineri, 18 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Westie melancolic Una dintre caracteristicile rasei West Highland White Terrier (pe scurt, Westie) este robustetea. Dar aici este vorba mai mult de modul de exprimare fizica a acestor caini, de conformatia si temperamentul lor mai mult decat de rezistenta la anumiti virusi si agenti patogeni sau la zestrea genetica. In plus, trebuie sa intelegeti aceasta calitate in sensul starii de sanatate ca apartinand acelor exemplare de rasa pura, cu origini verificate si care beneficiaza de alimentatia corecta si control medical periodic. Daca este sa luam in calcul totalitatea afectiunilor semnalate in cadrul rasei putem realiza o lista destul de lunga. Important este faptul ca frecventa inregistrarii acestor evenimente de ordin medical nu este una foarte mare. Ca oricare alta rasa de caini, Westie nu este scutit de anumite sensibilitati de ordin medical. Va oferim in continuare o lista cu posibile afectiuni.

poza caine Westie sub tratament Osteopatia craniomandibulara

Este o inflamatie a oaselor maxilare (maxila si mandibula). Aceasta afectiune se produce mai des la exemplarele de varsta mica (3-8 luni). In etiologia afectiunii se citeaza cauze genetice, intalnindu-se la mai multe exemplare ale aceluiasi cuib, iar indivizii afectati au transmis aceasta boala descendentilor. Cainii afectati nu se mai pot hrani deoarece deschiderea gurii provoaca o senzatie de durere acuta. Daca se intervine medicamentos inca din fazele incipiente (antiinflamatoare ca Meloxicam, Carprofen in doze aplicate pe o perioada de 10-14 zile) se pot obtine rezultate bune. Deseori, odata cu incheierea dezvoltarii scheletului (aprox. in jurul varstei de 9 luni), procesul inflamator regreseaza in mod natural. Uneori cateii care au suferit de aceasta boala pot ramane cu sechele, astfel ca tratamentul chirurgical se constituie intr-o optiune viabila.

Cataracta

Boala determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp la pierderea vederii.

Diabetul zaharat

Este o afectiune pancreatica asociata unei insuficiente in producerea de insulina. Insulina este un hormon indispensabil prelucrarii glucozei de catre organism. Glucoza are nevoie de insulina pentru a intra in celule, furnizand astfel energie animalului. Daca pancreasul nu isi indeplineste in mod normal rolul sau de producator de insulina, atunci glucoza se acumuleaza in sange si devine anormal de abundenta.


poza caine Westie suferind
Avand proprietatea de a atrage apa, glucoza va fi eliminata odata cu aceasta. Rezulta astfel tendinta de a bea cantitati din ce in ce mai mari de apa, urmata de urinari dese. Alt semnal care va indica riscul unui diabet zaharat este apetitul substantial materializat, paradoxal, printr-o slabire a organismului. La fel ca si la oameni, la caini (in cazul nostru rasa Westie) senzatia de foame este stopata atunci cand glucoza este absorbita de celulele din hipotalamus.

poza caine Westie dragut Cum in cazul unui Westie bolnav glucoza, lipsita de aportul insulinei, nu poate intra in mod normal in celule, senzatia de satietate nu va fi resimtita. In acelasi timp organismul, nemaiputand prelua energia din glucoza, isi cauta alte surse, acestea fiind grasimile si proteinele. Astfel, desi avem un animal care mananca mai mult ca de obicei, el slabeste. Diabetul zaharat nu se vindeca. In cele mai multe cazuri este necesara administrarea insulinei pentru a pastra cainele bolnav in viata. Tratamentul cu insulina nu este eficace decat dublat de un regim alimentar strict.

Luxatia patelara

Este o tulburare care afecteaza rotula (patela). Aceasta migreaza din santul de culisare la la nivelul extremitatii distale a femurului. Cainii afectati vor avea dificultati de deplasare (vor schiopata). De cele mai multe ori, in functie si de stadiul si gravitatea afectiunii, va fi necesara interventia chirurgicala.

Displazia de sold

Este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

poza caine Westie covalescent Dilatatia cardiaca

Este o afectiune cardiaca care are ca rezultat marirea, subtierea muschiului cardiac ce formeaza peretii inimii.

In plus, Westie are predispozitii pentru dermatite alergice, afectiuni hepatice, otite, boala tremuratului la albinosi (o stare de tremur sesizata la cainii mici albi ) si surditate.

Cu toate aceste pericole inregistrate la adresa starii sale de sanatate, durata medie de viata la cainii din rasa Westie este de 14 ani (destul de des inregistrandu-se exemplare care ating 16 ani). Aceasta medie imbucuratoare releva ca, in absenta unei mosteniri genetice deficitare, cu o ingrijire buna si o hranire corecta, cainii Westie se dovedesc rezistenti si longevivi, putand sa va insenineze viata pentru o lunga perioada de timp. De aceea este foarte important sa apelati la crescatori autorizati si competenti atunci cand va procurati un catel din rasa aceasta si, pe parcursul vietii partenerului vostru canin, sa frecventati impreuna, periodic, un cabinet veterinar cu specialisti cunoscatori ai rasei.



Articole pe aceeasi tema:
Westie – Vanatorul scotian imaculat
Westie – Cum si cat ii modelam caracterul
Westie – Hrana dincolo de aparente
Westie – Toaletare si cosmetica


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Westie – Boli si afectiuni curente

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO