Westie – Toaletare si cosmetica

Posted by bianca On vineri, 18 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Westie in cada Westie este un caine de talie mica, dar iese usor in evidenta datorita aspectului sau deosebit. Blana sa alba, cu fir bogat (drept sau usor ondulat), forma aparte a capului ii confera o imagine puternica, intens popularizata. Pentru a mentine aspectuos un astfel de caine este nevoie de o munca sustinuta de toaletaj canin. Westie isi pot transforma stapanii, de-a lungul timpului, in „artisti” in toaletaj canin de prima mana, pentru ca blana lor se preteaza la numeroase operatiuni de intretinere, toaletare si aranjare. O grija aparte va trebui acordata si unghiilor, care au tendinta de a se dezvolta viguros, o trasatura generala pentru cainii din marea familie a Terrier-ilor, cunoscuti pentru placerea de a sapa. Despre cum si cu ce este cel mai bine sa desfasurati astfel de activitati vom vorbi in articolul care urmeaza.

poza caine Westie cu turban Blana

In mod cert fiecare proprietar al unui Westie isi formeaza un stil personal vizavi de modul in care va pieptana, ajusta si aranja blana cainelui sau. Roba acestui caine este formata din fire de par cu o textura variind de la exemplar la exemplar (par mai moale si drept, sau usor ondulat si mai aspru). In principiu, nu este nevoie sa tundeti acest caine, pentru ca nu va ajunge in situatia reprezentantilor altor rase de a isi dezvolta o blana excesiv de abundenta in timp. Dar si asa, unii proprietari prefera sa aduca ajustari periodice blanitei cainelui lor Westie (de 2-3 ori pe an este limita recomandata, mai ales in cazul tunsorilor scurte). Oricum, parul din jurul capului si botului este bine sa fie scurtat si aranjat. De asemenea, unele interventii se preteaza atunci cand intervin incalciri, noduri in blana sau poluari nedorite (mai ales in cazul parului de pe flancuri si din zona ventrala, unde creste mai lung). Chiar si in situatia in care nu doriti sa modificati semnificativ lungimea robei, va trebui sa interveniti periodic pentru periaj, pieptanare, trimare si descalcire. Westie este una dintre rasele cu necesitati consistente de toaletaj canin si va solicita indemanarea si atentia in acest sens.
Este bine sa va acomodati cainele cu toate procedurile care tin de ingrijirea blanitei sale inca din primele zile in care paseste in caminul vostru. Daca se va obisnui cu aceste proceduri din stadiul de catel le va primi cu placere de-a lungul anilor si se va dovedi cooperant. Pentru un pui de cateva saptamani 5-10 minute sunt indeajuns pentru ingrijirea blanitei. Haideti sa vedem cum va alegeti uneltele pentru aceasta munca.

poza caine Westie gata de croaziera pe o galeata Pentru a va usura munca, va trebui sa investiti intr-un set de instrumente de cosmetica destul de larg, aceste produse fiind accesibile in magazinele cu produse destinate animalelor de casa (pet-shop-uri) sau in supermarketurile care au amenajate raioane de acest gen. Apreciati cu atentie calitatea produselor inainte de va decide sa le cumparati, nu va ghidati doar dupa un pret cat mai accesibil. Westie este un caine longeviv daca are origini bune si beneficiaza de ingrijire atenta, asa ca veti avea nevoie de aceste instrumente de toaletaj canin pentru o lunga perioada de timp (14-15 ani). Daca sunt de calitate si raspund activitatilor de toaletare vizate, va veti initia mai repede si mai temeinic in utilizarea lor eficienta si utila, astfel va veti usura considerabil munca. Instrumentele de slaba calitate va vor da serioase batai de cap si, prin efectele pe care le vor produce cainelui il vor aduce pe acesta in situatia de a “protesta” in cadrul sedintelor de toaletare si cosmetizare.
Alegeti atat piepteni cu dinti mai rari si mai lungi cat si din cei cu dintii scurti si desi, pentru ca isi vor dovedi utilitatea cand actionati in diferite parti ale corpului cainelui. Va recomandam si piepteni speciali pentru descalcit, cu care veti indeparta nodurile formate in par. In ceea ce priveste acest instrument este bine sa alegeti tipul cu lame care se pot inlocui, astfel il puteti folosi o viata. La categoria “foarfeci” nu uitati foarfecele cu varfurile rotunjite, care va va fi foarte folositor atunci cand ajustati parul din jurul ochilor cainelui sau pe cel crescut in jurul pavilioanelor urechilor si in interiorul acestora. De asemenea, foarte util va este un foarfece de rarire, pe care il veti folosi in sezonul cald, cand nu doriti sa modificati lungimea robei, dar vreti in acelasi timp sa-i asigurati cainelui un confort termic.


poza caine Westie liber in tufisuri
La acest tip orientati-va ca doar o lama sa fie in forma de pieptene. O masina de tuns electrica se dovedeste iarasi foarte folositoare. Ea poate fi inlocuita prin munca facuta cu ajutorul foarfecilor, dar acuratetea liniilor tunsorii, rapiditatea lucrului si comoditatea operatiunilor va vor convinge, chiar daca este vorba aici de o investitie mai serioasa. In privinta periilor orientati-va catre cele cu par natural (de porc), pentru ca sunt mai rezistente si pot fi mai bine intretinute. Periile pot fi si cu perii mai lungi si cu perii mai scurti, iar noi va recomandam sa va procurati din ambele categorii. La final nu uitati o manusa speciala pentru periaj, pe care o veti folosi in colectarea parului taiat care a ramas suspendat in structura blanitei si poate 1-2 solutii de intretinere si/sau infrumusetare pe care vi le poate recomanda un specialist.

poza caine Westie cu barba neagra Unghiile

In mod normal, cainele vostru Westie isi va toci unghiile printr-un proces natural, folosindu-le la sapat si scurmat, sau pe timpul plimbarilor pe medii dure, abrazive (ciment, beton). Dar daca luam in calcul un caine de apartament, intr-o zona urbana, veti fi de acord ca deplasarile in aer liber si ocaziile de a-si folosi unghiile ca in vremurile in care era folosit mai ales drept caine de vanatoare sunt considerabil mai rare. Astfel, pentru a preveni cresterea in exces a unghiilor cu toata gama de accidente si efecte negative ce deriva din aceasta – ruperea unghiilor, aparitia unghiilor incarnate, modificarea pozitiei degetelor si deformarea mersului – este foarte important sa le verificati periodic si sa le ajustati lungimea intervenind cu clestele de unghii. Este recomandat ca aceasta operatiune sa aiba loc la un interval de 8-9 saptamani, mai ales in cazul cainilor care nu desfasoara prea multe activitati in mediul exterior. Pentru a va ajuta cainele Westie sa se obisnuiasca si sa accepte ideea de pedichiura petreceti catva timp in jocuri prin care sa ii atingeti labutele in mod repetat. In general cainii nu agreeaza acest gen de atingere si mai ales manevrarea degetelor, ori veti avea nevoie de totala sa cooperare pentru a evita micile sau mai marile accidente ce pot interveni. In momentul in care Westie va va permite sa va jucati cu labutele sale, puteti interveni cu clestele. Fiti foarte atenti sa nu interveniti in zona de crestere, intens vascularizata, pentru ca ii veti provoca dureri ascutite cainelui si sangerarile repetate ce se vor inregistra in zona vor favoriza aparitia infectiilor. Cel mai dificil este sa actionati in cazul exemplarelor cu unghii de culoare inchisa, dar, din fericire, acestea sunt mai rare.

poza caine Westie, de un alb discutabil Daca aveti un “pacient” foarte recalcitrant, taiati doar o unghie pe zi. Astfel stresul activitatii va fi sensibil diminuat pentru ambele parti. Actionati cu clestele doar in zona varfului unghiei, pentru a fi siguri ca evitati ranirile. Foarte utila se va dovedi o pila de unghii, atat in ajustarea muchiilor taioase care raman in urma procesului de taiere cu clestele, cat si pentru interventii mai fine in ajustarea lungimii. Reperul vostru este ca atunci cand sta in pozitie normala, pe cele patru picioare, labele sa nu se sprijine in unghii, ci suspensia acestora sa fie asigurata de pernute. Daca intampinati dificultati sau nu sunteti sigur de abilitatile voastre in privinta acestei operatiuni delicate, apelati la un specialist.
Nota: curatati si sterilizati cu atentie instrumentele de toaletaj canin la debutul si la finalul operatiunilor, atat cele folosite la intretinerea robei cat si cele utilizate la ajustarea lungimii unghiilor. Este vital sa faceti aceasta mai ales in cazul in care mai aveti un caine in familie. Evitand sterilizarea instrumentelor, veti transfera eventualele probleme de piele (sau germenii unor infectii) de la un caine la celalalt. Cel mai la indemana produs pentru aceasta operatiune este solutia Detol. Nu ezitati sa intrebati si cosmeticianul canin daca a efectuat sterilizarea prealabila a instrumentarului cand va prezentati cu cainele la el. Este in interesul vostru si al cainelui vostru si, uneori, veti fi surprinsi de raspunsurile pe care le veti primi. Deci este bine sa fiti atenti la acest aspect important.



Articole pe aceeasi tema:
Westie – Vanatorul scotian imaculat
Westie – Cum si cat ii modelam caracterul
Westie – Hrana dincolo de aparente
Westie – Boli si afectiuni curente


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Westie – Toaletare si cosmetica

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO