Weimaraner – Ce corectam prin dresaj

Posted by bianca On marți, 15 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Weimaraner aportand Pe durata junioratului, cand este doar un catel simpatic, dar si pe timpul adolescentei (in primii 2 sau chiar 3 ani), cainii din rasa Weimaraner ridica cerinte speciale in ceea ce priveste activitatea de dresaj. Pastrati permanent in minte un aspect foarte important: acesti caini nu sunt animale de companie de tip pasiv; ei nu vor sta cuminti si tacuti intr-un colt asteptand sa fie bagati in seama. Si, de asemenea, la fel de important este faptul ca, dincolo de aparenta lor emanand robustete si energie, nu sunt caini de exterior. Nu se pot adapta conditiilor unui tarc exterior, plasat in curte, chiar daca le amenajati o cusca bine izolata termic. Cainii Weimaraner simt nevoia sa fie implicati in activitatile familiei, sa simta ca fac parte efectiv din aceasta, sa „supervizeze” orice actiune care are loc in cadrul caminului si pot contribui chiar cu unele mici comisioane.

poza caine Weimaraner, as la frisbee Pentru stapanul ideal – cel care prefera un stil de viata activ si variat, care este pregatit sa accepte prezenta cainelui in chiar „miezul” familiei sale si da dovada de intelegere in raport cu nevoile si solicitarile cainelui sau – Weimaraner se dovedeste, in compensatie, partenerul ideal: inteligent, receptiv, jucaus si foarte bun caine de paza.
Ca si oamenii dealtfel, acesti caini pot demonstra trasaturi de caracter mai accentuate sau mai diminuate, in functie de personalitatea distincta a fiecaruia. Cele mai multe probleme pot fi corectate daca se intervine din fazele primare si de la varste precoce. Si trebuie sa fiti de acord cu principiul conform caruia preventia este intotdeauna mai buna decat corectia post-factum. Dar sa vedem impreuna care sunt principalele probleme de comportament ce se pot manifesta la cainii acestei rase si pe care este necesar sa le corectati prin dresaj:

Agresivitatea

Pentru ca rasa a fost conceputa pentru a vana animale de mari dimensiuni si a le infrunta in momentele de riposta ale acestora, pentru a pazi oameni, proprietatile acestora si a impiedica instruziunile intrusilor, o oarecare doza de agresivitate poate fi considerate ca fiind o caracteristica innascuta a rasei. Asa cum spuneam, nu vorbim de o "regula de fier"; unele exemplare pot manifesta o agresivitate peste media acceptabila, iar altele pot fi mai permisive.


poza caine Wemaraner sarind peste obstacole
Anxietatea de separatie

Cainii acestei rase pot manifesta accente severe ale anxietatii de separatie, abordand un comportament ingrijorator. Simptomele acestei afectiuni includ manifestari de panica in dorinta de a se alatura cat mai repede proprietarului care a lipsit o perioada, auto-ranire (corp, labe, cavitate bucala) in incercarea de a sapa sau a sari dintr-un spatiu imprejmuit unde a fost izolat provizoriu, pe timpul absentei membrilor familiei), salivare in exces, vocalizari de lamentare (tanguieli ascutite, gemete, scancete). De asemenea, marcati de un asemenea tip de stres, cainii se intampla sa urineze in locuri nepotrivite.

poza caine Weimaraner facandu-se util Protectionismul si teritorialitatea

Weimaraner sunt paznici foarte buni ai familiei si ai proprietatii, dar au nevoie de socializare precoce pentru a nu duce prea departe aceste tendinte instictive de protector. Fara un dresaj adecvat in acest sens ei pot deveni ostili la modul nediscriminatoriu fata de orice musafir (uman sau canin). Iar un caine de aproape 40 de kilograme iritat si amenintator nu poate fi tratat cu seninatate.

Instinctul de vanator

Amprenta de caine de vanatoare este la fel de puternica in structura interna a acestor caini ca in „zorii” aparitiei rasei (cu 2 secole in urma). Astfel, instinctul prazii este inca dominant in absenta unui dresaj adecvat. Cei mai multi caini Weimaraner vor putea convietui alaturi de pisica familiei daca a avut loc o socializare precoce si au fost impreuna de mici, dar regula nu este „batuta in cuie”, iar prezenta in aria sa de actiune a altor animale de mici dimensiuni este un act sfidand sacrificiul (atentie la animale de companie gen hamster, iguana, porcusor de Guineea, iepuri etc.). Pentru ca un vanator cu experienta si zestrea sa nativa este nemilos.

Excitabilitatea

Weimaraner sunt caini de o extrema sensibilitate in raport cu oamenii, foarte perceptivi la starea de spirit a acestora si usor de influentat de comportamentul pe care il observa. De aceea nu este foarte indicat sa aduceti un catel de rasa Weimaraner intr-un camin in care sunt prezenti copii sub varsta de 6 ani. In stadiul de pui sunt hiper-energetici si vor reactiona uneori exagerat pe parcursul episoadelor de joaca ale celor mici, stimulati de voiosia si energia de care acestia dau dovada.

poza caine Weimaraner recitand Moartea caprioarei Cu picioarele lor lungi si musculoase pot executa salturi acrobatice, astfel ca obiectele decorative, vazele cu flori, farfuriile si alte obiecte depozitate pe rafturi vor incepe sa „zboare” in toate partile (la varsta adulta vor dovedi destula gratie in miscare pentru a evita astfel de incidente neplacute). In incercarea de a se implica in joaca celor mici vor topai in jurul lor si vor sari cu labele pe acestia, iar ghearele puternice pot provoca zgarieturi serioase pe piele umana. Interactiunea dintre copii si acest caine trebuie facuta la varsta optima si supravegheata indeaproape, pentru ca daca sunt introdusi in preajma unor copii de varsta mica la momentul cand sunt deja maturizati, ii vor privi cu suspiciune cand „piticii” se vor dovedi activi si curiosi, vor etala accente dominante si chiar vor musca daca se vor simti intimidati.

poza caine Weimaraner - Vanatorul de rate

In loc de final

In ciuda unor derapaje (dealtfel controlabile cu un oarecare efort), Weimaraner-ii sunt caini care se revanseaza total prin comportament atunci cand au atins un nivel de dresaj ridicat. In mainile potrivite acesti caini pot fi invatati sa execute foarte multe comenzi si sa respecte foarte multe reguli de viata interioara ale familiei. Noi am incercat sa subliniem doar aspectele neplacute care pot interveni in absenta dresajului (sau a unuia incomplet) si cand nu exista o supraveghere corespunzatoare. Pentru ca, asa cum subliniam, acesti caini au nevoie sa fie „bagati in seama” si raspund pozitiv la o asemenea atitudine. Isi pot insusi orice exercitiu de dresaj, oricat de dificil, intr-un ritm foarte bun si beneficiaza de o memorie excelenta. Cand legatura afectiva functioneaza fara dereglaje, iar dresajul se deruleaza constant si ferm, cainii Weimaraner au nevoie doar sa simta care este dorinta profunda a stapanului si vor veni in intampinarea acesteia cu tot entuziasmul si agilitatea de care sunt in stare. Rasa poseda reale calitati pentru un dresaj de inalta valoare, marturie pentru aceasta declaratie stand pozitiile foarte bune ocupate constant la concursurile de agilitate, dresaj de obedienta si aptitudini in teren.


POZE Caini Weimaraner

poze caini de rasa Weimaraner


Articole pe aceeasi tema:
Weimaraner – Caine de vanatoare nobil
Weimaraner – Dieta in acord cu descendenta
Weimaraner – Afectiuni cu risc de producere
Weimaraner – Curat si ingrijit
Poze cu caini de rasa Weimaraner


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Weimaraner – Ce corectam prin dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO