Weimaraner – Caine de vanatoare nobil

Posted by bianca On luni, 14 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Weimaraner pe malul iazului Scurta istorie a rasei

Numele rasei provine de la Marele Ducat de Saxa-Weimar-Eisenach, mai precis de la orasul Weimar (centrul Germaniei, facand parte in prezent din landul Thuringia), acolo unde-si avea resedinta Marele Duce Karl August, la solicitarea caruia s-a declansat activitatea de selectie in urma careia a rezultat aceasta rasa. Marele Duce era un impatimit vanator si, in debutul secolului XIX, a dorit sa obtina o rasa aparte, care sa fie reprezentativa pentru curtea sa. Astfel s-a nascut cainele denumit astazi Weimaraner sau „fantoma gri” (istoria consemnand anul 1810 ca fiind cel in care a debutat oficial aceasta rasa). La inceput se pare ca au fost imperecheate exemplare de Brac german cu parul scurt cu caini Bloodhound, mai apoi pe linia de selectie fiind utilizate si exemplare de ogari francezi. S-a obtinut astfel un caine de vanatoare de talie mare, robust, muncitor, tenace si minutios in camp, cu un miros foarte bun (mostenire de la Bloodhound) si cu o buna rezistenta la efort, chiar daca nu atat de rapid ca Pointerii (de exemplu). Initial, acesti caini au fost folositi la vanatoare de animale mari (ursi, mistreti, caprioare), in cadrul partidelor de amploare la care participau reprezentantii nobilimii germane.

poza caine Weimaraner lansat pe urma vanatului Pe masura ce fondul cinegetic a saracit, cainele Weimaraner a fost „reprofilat” pentru vanatoarea de animale mici (iepuri, viezuri, vulpi) si, mai ales, pasari salbatice. Este un excelent asistent la vanatoarea de pasari, pe orice teren (balta, camp, hatis), folosit ca pointer si aportor. Scaderea interesului pentru vanatorile ample a permis crescatorilor germani sa se dedice intr-o masura mai atenta perfectionarii rasei si eliminarii unor caracteristici in favoarea stabilizarii altora (cum ar fi culoarea parului, renuntandu-se la nuanta bronz/tan). Culoarea de baza s-a stabilizat la celebra nuanta gri-argintiu, cu varianta gri-albastriu si foarte rar, la fond gri-argintiu cu marcaje in nuante de bronz (asemanator cainilor din rasa Doberman). In ideea ca aceasta rasa a apartinut initial exclusiv reprezentantilor inaltei aristocratii, crescatorii germani au fost foarte posesivi atunci cand s-a pus problema raspandirii rasei. Primele exemplare care au ajuns in Statele Unite ale Americii, in primele 2 decenii ale secolului XX, se spune ca erau sterilizate pentru ca rasa sa nu poata fi reprodusa si, eventual, dezvoltata separat de catre crescatorii din Lumea Noua. De abia in anul 1930 se inregistreaza in SUA prima pereche de Weimaraner rasa pura, cu calitatea de reproducatori. Astazi acesti caini sunt populari pe toate continentele si se bucura de o inalta cota de simpatie.

poza caine Weimaraner senior Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Sporting/Gundog
Culoare: gri-argintiu sau maroniu
Varietati: cu blana scurta si cu blana lunga (mai rar); uneori un mic marcaj alb pe piept
Talia: mare
Naparlire: moderată
Inaltime: 57-70 cm
Greutatea: 25-38 kg

Weimaraner este un caine de talie mare, cu musculatura bine reliefata, solid fara a fi greoi, emanand forta si agilitate. Capul, de lungime medie, are botul egal cu craniul si trufa de culoarea pielii. Ochii sunt de marime medie, ovali, distanati, in nuante de chihlimbar (ambra), gri sau albastru deschis. Urechile sunt atasate sus, lungi, late si cu varfurile rotunjite. Coada se taie de obicei scurt (la a 3-a vertebra) si este purtata ridicat, aproape vertical. Sunt doua varietati, cea cu parul scurt si alta prezentand un fir mai lung pe urechi, piept si coada ca zone distincte, dar aceste din urma exemplare sunt mai rare. Specialistii spun ca responsabile de lungimea parului sunt niste gene recesive, astfel ca un cuib poate sa includa uneori si cativa catei cu parul mai lung, cu conditia ca acea gena recesiva sa fie prezenta la ambii parinti. Cainii din rasa Weimaraner au o minunata culoare gri-argintiu sau gri-albastriu. Ivite mai rar in reproducere, exemplarele cu parul de culoare brun inchis (apoape negru) sau cele de culoarea bronzului (tan) nu sunt considerate acceptabile pentru standardul rasei. O pata alba de dimensiuni reduse pe piept, poate fi acceptata. Parul scurt este fin, des si bine lipit de corp. Parul lung este matasos si putin ondulat, catifelat pe urechi.

poza caine Weimaraner pui gata de joaca Temperament si comportament specifice

Dreptul de proprietate asupra acestor caini a fost ferm restrictionat la nivelul familiilor aristocratice, rasa fiind foarte apreciata si traind alaturi de membrii familiilor de care apartineau. Acesta a constituit un aspect neobisnuit pentru o rasa de caini de vanatoare, in sensul ca, in mod obisnuit, aceste animale traiau in grupuri (haite) „cazate” in canise (tarcuri). Inca de la inceput, cand era intens folosit la vanatoare, cainele Weimaraner a avut si sarcini domestice, de paza a proprietatii si de asigurare a securitatii apropiate a membrilor familiilor in sanul carora traiau. Astfel s-a format personalitatea acestui caine care depinde foarte mult de prezenta umana si nu suporta traiul in canisa. Weimaraner este un caine de vanatoare atipic, nefiind atat de sociabil fata de straini cum este cazul cainilor din rasele Labrador si Golden Retriever. Weimaraner este un caine foarte protectiv cu familia sa si se poate dovedi foarte teritorial. El in general distant si suspicios cu strainii si trebuie sa beneficieze de socializare precoce pentru a nu se dovedi agresiv in unele situatii. Cand sunt intimidati sau iritati acesti caini formeaza o „creasta” de par zburlit pe toata lungimea spatelui si pupilele ochilor lor hipnotici se dilata vizibil.

poza caine Weimaraner alert Weimaraner este considerat la unison de catre specialisti ca fiind un caine foarte inteligent, sensibil si capabil de a gasi cele mai ingenioase solutii la problemele cu care se confrunta, ceea ce i-a fixat inca o porecla, aceea de „caine cu creier uman”. Da dovada adesea de incapatanare si sufera de anxietatea de separatie. Atunci cand se simt abandonati sau nebagati in seama, acesti caini pot deveni teribil de distructivi (au si o imaginatie foarte bogata) sau isi pot face singur rau. Pot fi socializati cu alte animale (caini si chiar pisici) din gospodarie daca au trait alaturi de acestea inca din stadiul de catel si s-a derulat un proces de socializare, dar fata de alte animale mici (in special rozatoare) vor actiona ca niste vanatori nemilosi. In zonele rurale trebuie supravegheati pentru ca pot vana oi si caprioare daca le observa pe camp. Se intelege bine cu copiii, dar este preferabil sa interactioneze mai des cu cei de varsta mijlocie sau cu adolescentii, pentru ca este foarte energic in joaca sa si are obiceiul de a sari pe oameni si de a-i impinge cu labele din fata. Este recomandat ca si companion persoanelor active care isi pot face timp pentru a se ocupa de el la modul serios si constant.

Despre dresaj

Fara a fi epuizant, dresajul unui astfel de caine poate fi dificil pentru un proprietar fara experienta. Acest caine inteligent are o energie respectabila, poate disimula usor, este incapatanat, versatil si gaseste deseori propriile solutii la exercitii si situatii impuse spre rezolvare. Un instructor trebuie sa fie ferm si consecvent in dresaj dar sa si foloseasca inteligent sistemul recompenselor, caci astfel cainele Weimaraner poate fi „manipulat” destul de usor. De asemenea, cea mai indicata pentru a se ocupa de dresaj este persoana dominanta din familie, cea fata de care animalul manifesta cea mai intensa afectiune si supunere. Pentru ca, sensibil si atasat cum este, cainele Weimaraner va dori foarte mult sa faca pe plac si sa-si multumeasca stapanul. Este in primul rand un foarte bun caine de vanatoare in orice teren (uscat sau apa) si pentru orice tip de vanat. Este bun in rol de caine de paza si un placut companion.


poza caine Weimaraner - Furtuna la malul marii
Ingrijire si sensibilitate la boli

Acesti caini nu au nevoi mari de ingrijire, fiind usor de intretinut. Activitatile desfasurate la acest capitol nu ies din nota clasica si se rezuma la: periaj ocazional (efectuat mai des pentru varietatea cu parul lung), imbaiere periodica sau in functie de specificul activitatii, curatarea urechilor, scurtarea unghiilor si verificarea starii pernutelor de la extremitatile labelor. Periodic trebuie verificata starea gingiilor si a danturii, pentru ca au tendinta de a roade diferite obiecte si suprafete fara discernamant, uneori din dorinta de a fi luati in seama, ori de a evada, mai ales cand sunt tinuti izolati intr-un loc imprejmuit, putand astfel sa-si provoace rani in cavitatea bucala (fracturi ale dintilor).

poza caini Weimaraner harjonindu-se Este o rasa cu destule probleme de sanatate, apreciat la nivelul numarului de afectiuni posibile, nu neaparat din punctul de vedere al densitatii cazurilor. Desi un caine de talie mare, Weimaraner prezinta un risc redus in ceea ce priveste displazia de sold, ceea ce reprezinta un atu pentru rasa. Ca orice caine cu piept adanc, in carena, trebuie observat atent si monitorizat pentru riscul torsiunii gastrice. Alte boli si afectiuni semnalate in cadrul rasei sunt: criptorhidismul, displazia de umar, sindromul Von Willebrands, osteodistrofia hipertrofica, hipotiroidismul, nanismul, displazia renala, entropionul si atrofia retinala progresiva.

Concluzia noastra: Weimaraner sunt caini foarte frumosi, de-a dreptul decorativi, dar destul de dificil de strunit. Reclama foarte multa atentie si preocupare din partea stapanilor si vor dori mereu sa fie in preajma acestora. Dincolo de dimensiunile respectabile sunt, totusi, caini de interior, deci se vor simti foarte confortabil intr-un apartament. Pentru energia de care dau dovada, sensibilitatea si inteligenta deosebite sunt apreciati ca foarte placuti companioni, mai ales de catre persoanele dinamice, active. Nu sunt recomandati celor fara experienta, aflati la primul caine. Instinctele de vanatoare au ramas intacte si pot fi valorificate cu foarte bune rezultate.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Weimaraner:

Masculi: Astor, Boris, Blitz, Bismarck, Bret, Diego, Fantomas, Hermann, Kaiser, Kasper, Luger, Oskar, Panzer, Ralf, Ulrik, Tiger

Femele:Anka, Berta, Britta, Frida, Greta, Kristel, Lotti, Olga, Suzi, Trudi, Wilma, Zelda

POZE Caini Weimaraner

poze caini de rasa Weimaraner


Articole pe aceeasi tema:
Weimaraner – Ce corectam prin dresaj
Weimaraner – Dieta in acord cu descendenta
Weimaraner – Afectiuni cu risc de producere
Weimaraner – Curat si ingrijit
Poze cu caini de rasa Weimaraner


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Weimaraner – Caine de vanatoare nobil

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO