Whippet – Cum il ingrijim

Posted by bianca On luni, 14 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Whippet plutind deasupra apei Cainii din rasa Whippet sunt animale care, surprinzator de mult, isi contrazic aparenta. Aparent, sunt fragili si delicati, aspecte sugerate de talia filiforma si de eleganta miscarilor, pe care multi o compara cu cea degajata de pisici. De fapt, sunt robusti si rezistenti, capabili de a se implica activ in exercitii dinamice, excelenti alergatori si saritori merituosi. Aparent, sunt sfiosi, retinuti si impresionabili. De fapt orice Whippet va dovedi mereu ca este un caine de vanatoare, va dovedi initiativa, un excelent simt de identificare a “tintelor in miscare”, va urmari incrancenat orice animal mic care va incerca sa fuga din calea sa, iar in privinta disputelor nu va da inapoi la amenintarile altui exemplar, fie el caine de talie medie sau de talie mare.

poza caine Whippet - Fulger pe zapada Dincolo de prima impresie

Aparent, pentru cine le studiaza posibilitatile si le descopera performantele atletice, par sa fie dedicati permanent miscarii si efortului, alerta si nevoia de a concura recomandandu-se ca trasaturi definitorii ale temperamentului lor. De fapt, in afara momentelor cand stapanul ii fluiera pentru a le sugera ca e timpul de plimbare si joaca, Whippet-ii adora sa motaie pe o canapea dispusa intr-o zona linistita si calduroasa a caminului. Cum se intretine un astfel de caine cu fire complexa si comportament greu de descifrat la prima vedere? Aparent cu eforturi, poate veti fi tentati sa raspundeti. Ei, bine, de fapt intretinerea unui Whippet este usoara si minimala. Tot ce le trebuie este caldura. Caldura sufleteasca, in primul rand si apoi caldura caminului. In rest, ar mai fi niste mici aspecte, pe care le regasiti mai jos:

Odihna

Acesti caini sunt de interior. Chiar si minerii din nordul Angliei, primii lor stapani iubitori dar si co-interesati (realizau deseori venituri semnificative din pariurile incasate la cursele de viteza in care ii inscriau), desi faceau parte din patura saraca a societatii, imparteau modestul lor camin cu ei. Whippet nu este dotat suficient pentru a rezista la traiul in aer liber, cel putin nu in timpul sezonului friguros. Bineinteles ca in casa vor dori sa isi gaseasca loc in patul vostru. Locul cel mai confortabil desigur!

poza caine Whippet rasfatat de o pisica Oricum, prefera suprafetele mai inalte pentru a se instala comod, aidoma pisicilor. Aceste suprafete le sunt accesibile datorita picioarelor foarte lungi si a taliei suple Puteti, in definitiv, sa-i convingeti sa accepte drept culcus traditionalul cos – daca este ajustat pe marimea sa, pentru ca acesti caini prefera sa stea intinsi, mai rar adoptand pozitia “colac”. Conditia primara este ca asternutul lor sa fie moale. Nu ii fortati sa doarma pe podea, la picioarele patului. Corpul lor suplu nu are strat protector de grasime, sunt numai “fibra si os” cum s-ar spune si au literalmente nevoie de suprafete moi pentru a se relaxa si odihni. Coastele proeminente nu beneficiaza de nici o amortizare si daca le veti rezerva spatii incomode (a se citi tari, neelastice) pentru odihna, ii veti transforma in animale agitate, indispuse si nefericite. Veti observa ca acesti caini prefera foarte des sa doarma pe spate, cu picioarele rasfirate caraghios inspre cele patru puncte cardinale. Este firesc pentru aceasta rasa. Musculatura spatelui, mai proeminenta, le asigura un bun suport elastic pentru cavitatea toracica, iar coastele sunt eliberate, fapt ce usureaza procesul respiratiei.

poza caini Whippet - Duet in pe canapea
Starea de spirit

Cel mai simplu “medicament” pentru un Whippet fericit si in forma se ia de 2 ori pe zi, dimineata si seara, cu apa. Acesta are diferite retete, ce pot consta in plimbari lungi combinate cu etape de alergare (sunt excelenti parteneri de jogging), exercitii de aport, exersari cu discul (frisbee) sau cu mingea (flyball). Apa se ofera la final. Este simplu, nu? Doar aparent, asa cum va spuneam in debutul acestui articol, pentru ca trebuie sa fiti voi insiva in forma fizica foarte buna pentru a tine pasul cu un Whippet. Dar miscarea este benefica tuturor, asa ca putem spune ca rasa Whippet reprezinta ea insasi un medicament. Nota importanta: nu uitati sa luati lesa, necesara mai ales pe distanta parcursa pana la si de la terenul de antrenament si joaca (altfel riscati sa il observati la orizont, fugarind o pisica, un iepure sau un soarece de camp).

poza caine Whippet la inaltime

Intretinerea parului

Aceasta rasa are nevoie de periaj periodic, dar frecventa va fi una saptamanala. In perioadele in care observati ca pierde o cantitate mai semnificativa de par (la schimbarea sezoanelor) frecventa se va modifica la 3-4 zile. Cainele de rasa Whippet are firul de par scurt si moale, o perie cu dinti desi si scurti sau o manusa pentru periaj sunt ustensilele recomandate. Dupa ce ati terminat periajul, aveti in vedere masajul. Nu este o gluma, chiar daca acesti caini nu au o nevoie speciala in acest sens. Pur si simplu atingerea mainii umane le face mare placere (nu degeaba sunt comparati cu pisicile!) si le mentine o stare de spirit foarte buna. Uzand de acest procedeu relatia voastra afectiva se va cimenta. In fond, un corp musculos si suplu ca al cainilor Whippet se va relaxa sub actiunea masajului, fie el si efectuat de un amator. Stapan iubitor sa fie!

Igiena si protectia termica

Despre imbaiere nimic foarte special. Se va efectua cam la o luna (depinde mult de specificul si ritmul activitatilor exterioare pe care le desfasoara animalul) si se vor folosi: apa doar calduta (au blana simpla, pe un singur strat, nu au strat protector de grasime iar temperatura apei va fi resimtita mai intens) si sampoane cu formula soft (Whippet pot inregistra anumite afectiuni ale pielii, mai ales alopecia zonala, mostenita de la “rudele” mai mari, cainii Italian Greyhound).

poza caine Whippet tarcat Nu uitati sa-i uscati cu atentie dupa baie, folosind un prosop gros si absorbant, pentru ca pot raci daca vor sta cu parul umezit in zone afectate de curenti de aer (de la usi, ferestre). Veti fi fericiti sa constatati ca acesti caini seamana cu rasele de caini nordice dintr-un anumit punct de vedere: blana lor nu emana acel miros specific “doggie odor”. Unghiile se verifica periodic si se ajusteaza daca cresc prea lungi si ating solul in pozitia de sprijin normal pe cele patru picioare. Dar, in general, sunt rare cazurile de exemplare cu unghii proeminente, cum este cazul cainilor de vanatoare de talie mica, asa numitii “vanatori de vizuina”, cum sunt unii caini din Terrier, Daschund, etc. Starea pernitelor este foarte importanta, pentru ca sunt alergatori redutabili si si folosesc intens aceste suprafete pe timpul curselor de viteza. Interveniti prompt cand observati rani sau infectii si taiati parul crescut prea lung intre pernite. Iarna si in zilele reci de toamna tarzie si de primavara timpurie folositi o hainuta pentru a le mentine o buna temperatura corporala si a le facilita circulatia sangvina eficienta.

Atitudinea

Este simplu si usor de spus: Whippet sunt caini sensibili, afectuosi, reactivi la asprime si duritate. Nu ii tratati prea aspru cand gresesc, nu folositi corectiile corporale si nu ii izolati intr-un colt, caci vor fi afectati profund, iar in timp isi vor pierde increderea si voiosia caracteristica. Nu ii lasati prea mult singuri in casa, pentru ca sufera de anxietatea de separatie.


POZE Caini Whippet

poze caini de rasa Whippet


Articole pe aceeasi tema:
Whippet – Un caine de vanatoare elegant
Whippet – Boli si complicatii
Whippet – Baza dresajului este afectiunea
Whippet – Hrana intre preferinte si reguli
Poze cu caini de rasa Whippet


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Whippet – Cum il ingrijim

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO