Deci fiti atenti asupra acestui gen de comportament. In cazul pisicilor „rezidente” in familia sa, daca va beneficia de socializare precoce, va invata sa convietuiasca alaturi de ele si va fi permisiv in prezenta altor caini apartinand familiei, in special cei din rasa sa. Totul depinde, spuneam, de socializarea precoce si de atitudinea generala a stapanului care nu trebuie sa faca diferente in afectiunea aratata fiecarui caine. Cainii Whippet interactioneaza mai bine cu copiii de varste mijlocii pentru ca nu se preteaza la jocuri prea dure si nici nu suporta sa fie sacait si tachinat permanent. In special in stadiul de catel trebuie sa fie protejati si „manevrati” cu atentie.
In prezenta strainilor acesti caini sunt destul de rezervati. Le vor semnala prezenta si le vor studia cu atentie intentiile si comportamentul. Dar, daca vor observa acceptul familiei si vor beneficia de atentie si simpatie, vor deveni repede prietenosi. Din cauza instinctului lor foarte puternic de a vana animalele mici care se misca in raza sa vizuala, trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand le dati drumul in gradina. Sunt necesare garduri inalte, pentru ca sunt capabili de sarituri spectaculoase, gratie picioarelor lungi si a musculaturii coapselor. De asemenea, este bine sa-i tineti sub observatie si sa-i temeperati, pentru ca se dedica atat de intens actului vanatorii incat se pot rani in incercarea de a depasi unele obstacole. Tot pentru a preveni situatiile in care isi pot gasi „tinte in miscare”, nu va deplasati in spatiile publice, in terenurile deschise, in aglomeratii etc. fara a avea lesa cu voi. Un astfel de caine poate fi pierdut cu usurinta.
Un Whippet va fi fericit sa motaie si sa leneveasca pe o canapea in casa de-a lungul intregii zile, dar pentru mentinerea unei bune stari psihice si intretinerea formei fizice trebuie sa efectuati plimbari si sa desfasurati exercitii dinamice cu el de 2-3 ori pe zi. Un spatiu sigur in care sa poata sa alerge liber este ideal pentru acesti caini, si cateva vizite pe saptamana intr-un astfel de loc ar reprezenta un minunat prilej pentru ei, din toate punctele de vedere.
Jocuri ca prinderea mingii, ori a discului (frisbee), sporturile de agilitate, flyball, depasirea obstacolelor, cursele de sprint le vor pune in valoare capacitatile deosebite si ii vor mentine stimulati mintal, in beneficiul tuturor.
Dincolo de aspectul particular care tine de dresajul de interior si care releva un nivel de raspuns mai bun in cazul masculilor decat in cazul femelelor (care pot fi mai incapatanate si mai mofturoase), educarea acestui caine nu este dificila. Totul se bazeaza pe intensitatea relatiei pe care cainele o stabileste cu stapanul si pe debutul in timpuriu in dresaj. Un Whippet va fi capabil sa-si insuseasca numeroase comenzi si sa deruleze exercitii de dresaj cu un nivel ridicat de dificultate. De asemenea, aceasta rasa participa cu o cota foarte ridicata de succes in concursurile care pun accent pe dresaj de obedienta. Antrenorul trebuie sa aiba in vedere pauzele de refacere dupa efort si, bineinteles, metode eficiente de recompensare si recunoastere a reusitelor, pentru ca Whippet este o rasa de caini sensibili si sentimentali. Metodele aspre, care implica bruscarile, agresarile fizice sau reprosurile facute pe ton dur vor avea doar contraefecte, facand ca acesti caini sa devina nervosi si nesiguri. Astfel de comportamente sunt total contraindicate, pentru ca vor eroda in timp baza de afectiune si incredere existenta intre stapan (instructor) si animal iar aceasta reprezinta, in fond, cheia succesului in dresajul cu cainii din rasa Whippet.
POZE Caini Whippet
Articole pe aceeasi tema:
Whippet – Un caine de vanatoare elegant
Whippet – Boli si complicatii
Whippet – Hrana intre preferinte si reguli
Whippet – Cum il ingrijim
Poze cu caini de rasa Whippet
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Whippet – Baza dresajului este afectiunea