Whippet – Un caine de vanatoare elegant

Posted by bianca On vineri, 11 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Whippet incalzind motoarele Scurta istorie a rasei

Un ogar pur-sange cu profil corporal redus la linia puritatii si elegantei si un vanator entuziast, iata descrierea succinta a cainelui de rasa Whippet. Aceasta rasa este originara din nordul Angliei, fiind la origine un caine de vanatoare eficient, rapid si perseverent pentru vanatul mic. Momentul in care au aparut efectiv primele exemplare inca nu este clar stabilit in istorie, dar caini cu profil foarte asemanator se regasesc in mozaicuri si fresce datand din perioada romana. Prima consemnare in scris a cuvantului “whippet” in relatia cu o rasa de caini a fost inregistrata in 1610. Denumirea se pare ca provine din cuvantul latin “via”care inseamna ”cale”, “drum”, “traseu” si s-a stabilizat in limba engleza in forma “whip”. Verbul “to whip” se traduce “a merge repede”, “a face miscari iuti”, “a trece in goana”. Exista 2 tablouri ale pictorului Jean Baptiste Oudry (1688 – 1755) in care este redat un caine identic ca aspect cu exemplarele de Whippet actuale (gazduite de Galeriile Nationale din Washington si de Muzeul National din Fontainbleu).

poza caine Whippet in tablou semnat Jean Baptiste Oudry, Washington National Gallery Misse (vezi foto), caci acesta este numele catelusei imortalizata de artist, este surprinsa la joaca si in momentul in care era “introdusa” la Curtea regelui Louis XV. Foarte probabil rasa a fost obtinuta in urma incrucisarilor dintre ogari Greyhound italieni de talie mai mica si diferite rase de Terrier (Bedlington Terrier figurand, conform parerilor specialistilor, in capul listei). Astfel, rasa Whippet a mostenit pe de-o parte eleganta miscarilor si viteza de reactie de la Greyhound (cu care se si aseamana foarte mult, diferind semnificativ doar ca talie), iar pe de alta parte vioiciunea si tenacitatea de la stramosii de rasa Terrier. In secolul XIX rasa este in mod distinct stabilizata, fiind foarte populara in cursele de viteza. De fapt cursele de ogari au reprezentat evenimentul sportiv cel mai popular in arhipelagul britanic in acea perioada, mult inainte ca febra fotbalului sa se faca simtita. Minerii din regiunea de nord a Angliei indrageau acesti caini usor de intretinut si afectuosi, de pe urma carora realizau venituri uneori semnificative atunci cand favoritii lor castigau o cursa.

poza caine Whippet in plin fuleu Ogarii Whippet se intrec in mod traditional pe distanta de 300 de metri, spre deosebire de “verii” lor mai mari, ogarii Greyhound, a caror proba masoara 900 de metri. O porecla des folosita in acele vremuri adresata rasei Whippet era “calul de curse la saracilor”. Recunoasterea asociatiei English Kennel Club a fost facuta oficiala in anul 1891, din acel moment rasa fiind acceptata in competitiile de gen si initiind astfel seria exemplarelor cu pedigree. Recunoasterea de catre American Kennel Club s-a produs chiar mai devreme, in anul 1888 (cainele Jack Dempsey apartinand crescatorului P.H. Hoffmann, din Philadelphia). Calitatile admirabile de caine de vanatoare (iepuri, vulpi, popandai), viteza uimitoare, inteligenta, sociabilitatea si atasamentul fata de oameni au facut ca acest animal sa fie foarte apreciat si preferat in calitate de companion. Un aspect placut este ca ogarii Whippet se comporta foarte bine in tandem cu alte exemplare canine (din aceeasi rasa ori din rase diferite). In prezent exemplarele din rasa Whippet sunt inca folosite pe scara larga pe post de caini de vanatoare, sunt eficienti in rol de caine de paza, concureaza cu deplin succes in cursele de viteza dar sunt in acelasi timp foarte apreciati in calitate de animale de companie. Altfel spus sunt caini cu o larga paleta de exprimare si popularitatea lor se mentine la cote foarte ridicate, fiind raspanditi practic la ora actuala pe toate meridianele.

poza caine Whippet in prezentare generala Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 12-15 ani
Grupa: Sighthound (Ogari-Caini de vanatoare)
Culoare: orice culori si modele in combinatie cu alb
Varietati: cu par scurt si cu par lung (controverse)
Talia: mijlocie
Naparlire: moderata
Inaltime: 44-51 cm
Greutatea: 11-18 kg

Cainele Whippet se prezinta ca o combinatie foarte reusita intre echilibrul de miscare, forta musculara si eleganta formelor exterioare. Rasa Whippet a fost intotdeauna apreciata pentru viteza miscarilor, concentrarea pe obiectivele fixate si puterea de munca. La toate expozitiile si show-urile canine armonia formelor cainilor Whippet este apreciata ca fiind deosebita. Englezii spun despre acest caine ca ar avea “cap de sarpe, gat de lebada, spate de peste, laba de pisica si coada de sobolan”. Trupul sau este arcuit in partea de jos, dar fara a crea impresia ca este adus de spate. Parul este scurt, poate avea culori in orice combinatii de alb, negru, maroniu. Whippet-ul are un gat lung, arcuit elegant. Pieptul este adanc, avand o profunzime bine definita, iar spatele este robust. Coada lunga si subtire este purtata arcuita intre picioare in repaus. O femela da nastere in medie la un numar de 6 - 8 pui.

poza caine Whippet, varietatea Longhaired In anii ’70, un crescator american autorizat AKC, Walter A. Wheeler Jr., a facut publica reusita sa in promovarea unei noi rase – de fapt o varietate de Whippet dezvoltata din exemplare cu blana mai lunga si ondulata. Cainii, denumiti Longhaired Whippet, au aceleasi caracteristici fizice ca si rasa standard, cu singura deosebire ca blana este lunga, matasoasa si usor ondulata, modificandu-le usor aspectul. Wheeler a sustinut (si continua sa o faca) faptul ca a reusit sa “reactiveze” o gena recesiva existent in tiparul genetic al rasei Whippet, responsabila de parul mai lung si ondulat. Declaratia sa si-a gasit repede adversari. Acestia l-au acuzat ca, de fapt, exemplarele de Longhaired Whippet au fost obtinute prin incrucisari cu caini din rasele Barzoi si Ciobanesc de Shetland. Disputa continua si astazi, dar de notat este faptul ca, in principiu, Longhaired Whippet poate fi considerata o varietate de Whippet, cu care impartaseste toate trasaturile definitorii ale rasei, cu exceptia lungimii parului.

Temperament si comportament specifice

Cainii din rasa Whippet denota un atasament natural fata de oameni si se simt excelent in imediata lor apropiere. Sunt foarte buni caini de interior, putin galagiosi, curati, supusi si iubitori. Tandretea de care dau dovada aceste animale este foarte des subliniata de cunoscatorii rasei si, chiar daca prefera o gandire independenta (in special femelele), cainii din rasa Whippet dau dovada de blandete fiind multumiti sa isi petreaca majoritatea timpului lenevind pe canapea sau pe mocheta din hol.


poza caine Whippet meditativ in amurg
Pe de alta parte – si aceasta contribuie la farmecul rasei – nu exista companion mai dornic decat un Whippet pentru exercitii fizice care includ alergarea in mod special. Acest caine este inteligent si rabdator si va fi prietenos chiar si cu strainii, pe care doar ii va semnala. Daca va fi incurajat sa latre o va face cu dezinvoltura (uneori emite un urlet subtire, sacadat), dar aceasta atitudine poate fi tinuta sub control si modificata. Sunt sociabili cu alti caini, in schimb animalele mici nu vor scapa: iepurii, porcusorii de Guineea sau pisicile vor cunoaste cu siguranta instinctul lor de vanatoare.

poza caine Whippet facand ceea ce stie mai bine Despre dresaj

Numit odinioara "calul de curse al saracilor", un caine Whippet isi va insoti entuziast stapanul la plimbari lungi sau alergare, avand nevoie zilnic sa desfasoare exercitii pe durata a cel putin 60 - 80 de minute. In Anglia, este si in prezent intalnit la cursele de alergari, atingand viteze de pana la 65 km/ora, deci capacitatile lui in acest sens sunt incontestabile. Poate fi foarte usor dresat pentru concursurile de abilitate si este neintrecut in sporturi ca flyball si sarituri peste obstacole. O particularitate a rasei este aceea ca, in general, masculii se dovedesc mai maleabili in dresaj, mai ales in dresajul de interior. Femeile tind sa se comporte de o maniera mai independenta si dau dovada de incapatanare uneori. Instinctele de vanatoare s-au conservat foarte bine in cadrul rasei, deci pot fi dresati foarte bine pentru vanatoarea sportiva. Este un caine inteligent, intuitiv si usor de co-interesat.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Cainii Whippet nu sunt adaptati pentru traiul in canise, ori in spatii exterioare. Blana scurta, dispusa pe un singur strat, nu le confera izolatia termica suficienta pentru a rezista la temperaturi scazute. Blana subtire determina o sensibilitate a Whippet-ului la frig, dar si la unele boli de piele.

poza caine Whippet ascultand cum creste iarba De asemenea, sistemul cardio-pulmonar are cateva particularitaţi care impun un plus de atentie la folosirea anestezicelor. Specialistii subliniaza unele probleme ce se pot declansa la nivelul tubului digestiv, deci fiti atenti la hrana pe care i-o oferiti. In cazul in care optati pentru hrana uscata, o idee buna ar fi sa o inmuiati inainte de masa pentru a facilita digestia. Defectele oculare cu transmitere genetica au mai fost semnalate in cadrul rasei, dar incidenta lor este relativ scazuta. Uneori, exemplarele de sex masculin prezinta la maturitate testicule incomplet coborate in scrot. Vestea buna este ca displazia de sold, o boala care afecteaza numeroase rase de caini, este practic necunoscuta la aceasta rasa.

Concluzia noastra: Esenta miscarii si a elegantei canine, iata cum pot fi descrisi acesti caini foarte aspectuosi. Delicati si in egala masura rezistenti, alerti si afectuosi, inteligenti si blanzi, cainii din rasa Whippet insumeaza foarte multe calitati pe care dorim sa le vedem la un animal de companie. Intr-un fel aparte, care tine de „magia” lor, cainii Whippet reusesc sa se „lipeasca de suflet” si tovarasia lor va fi mereu o experienta minunata.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Whippet:

Masculi: Abel, Abraham, Action, Alcatraz, Aldo, Atom, Bambino, Barracuda, Berber, Bingo, Cartouche, Cosmo, Dakkar, Ghepard, Jumper, Magellan, Mojave, Rastafa, Ricco, Star,Tabasco

Femele: Alabama, Albany, Alfa, Aloha, Anima, Babushka, Bagheera, Bermuda, Caramba, Cheeta, Cozette, Dido, Mamba, Marguerita, Miranda, Renata, Rotta, Tarantula



POZE Caini Whippet

poze caini de rasa Whippet



Articole pe aceeasi tema:
Whippet – Boli si complicatii
Whippet – Baza dresajului este afectiunea
Whippet – Hrana intre preferinte si reguli
Whippet – Cum il ingrijim
Poze cu caini de rasa Whippet


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Whippet – Un caine de vanatoare elegant

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO