Dog Argentinian – Ingrijirea unui prieten nepretentios

Posted by bianca On vineri, 11 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Dog Argentinian intinzandu-se Un alt capitol la care cainii din rasa Dog Argentinian nu creeaza probleme stapanilor lor este intretinerea. O calitate a acestei rase unanim afirmata de cunoscatori este curatenia personala. Sunt caini care-si mentin permanent o stare buna de curatenie in conditii de trai normal sau pe parcursul desfasurarii unor activitati in aer liber. Bineinteles, daca ii veti folosi la vanatoarea de mistreti, zimbri, pume si ursi … modul in care isi pastreaza blana va fi ultima lor grija. Dar, cum vremurile actiunilor epopeice a cam trecut iar profilul rasei devine pe zi ce trece altul, mai potolit si mai non-combativ, ramane sa apreciati grija pe care o dau dovada pentru acest aspect.

poza caine Dog Argentinian cantand o arie din Corul Vanatorilor Ingrijirea blanii

Dogul Argentinian are o blana cu firul scurt, nu foarte aspru, des, moale si lucios. Toate exemplarele au o frumoasa culoare generala alba, aspect care ii confera distinctie si eleganta. Uneori se pot observa mici pete ovale intunecate, dispuse aleatoriu pe tors si burta, dar aceste exemplare sunt rare si prezinta avantajul de a nu fi afectate de surzenia indusa de lipsa pigmentatiei. Blana lor nu are doua straturi, deci ingrijirea va fi cu atat mai usoara. Un periaj saptamanal executat cu manusa este de ajuns pentru a indeparta firele de par mort. Periajul in cazul acestor caini are dublu rol; unii specialisti sustin ca o astfel de actiune, pe langa dimensiunea igienica, ajuta la relaxarea si inducerea unei stari de buna dispozitie animalului, exact ca si in cazul oamenilor care beneficiaza de masaj. Aceeasi specialisti recomanda cu tarie contactul fizic cat mai des dintre stapan si cainele sau de rasa Dog Argentinian, pentru cimentarea relatiei. In zilele calduroase periajul blanii se poate efectua si cu un burete fin, inmuiat in apa calduta. Acesti caini nu rezista bine la caldura solara si o astfel de initiativa se constituie intr-o buna oportunitate pentru a se racori. Folositi sampon de calitate, cu formula soft pentru imbaiere. Absenta melaninei din piele si parul pe un singur strat dau pielii o sensibilitate sporita (la boli de piele). Nu veti avea probleme la imbaiere pentru ca orice Dog Argentinian se bucura de contactul cu apa.

poza caine Dog Argentinian ascultand o arie din Corul Vanatorilor Deviatiile de la aceasta regula identifica exemplare cu probleme de ordin psihic care se cer corectate in maniera delicata si profesionista. Pentru ca taria de caracter si curajul sunt emblematice pentru rasa Dog Argentinian. Orice semn de slabiciune tradat prin comportament se plaseaza in afara standardului.

Ingrijirea urechilor

Cei mai multi proprietari prefera inca sa cupeze urechile cainilor lor din rasa Dog Argentinian, dupa modelul Marelui Danez (Dogul German). Operatia se poate initia intre varsta de 10 saptamani si 16 saptamani. Unii proprietari prefera sa abordeze operatia mai tarziu, pentru a aprecia mai bine proportia dintre marimea urechilor si craniu, pentru ca la 4 luni un catel este destul de bine dezvoltat. In principiu, in tara noastra nu este permisa cuparea urechilor cu exceptia rasei Cane Corso. Dar sunt medici veterinari care inca mai practica operatia, iar unii proprietari abordeaza actiunea pe cont propriu (total contraindicat!). Cele mai intense dispute pe aceasta tema sunt legate de ideea de aspect general. In principiu, daca urechile sunt sustinute pe timpul dezvoltarii timpurii, exista sanse ca ele sa stea drepte, oferind craniului o imagine mai distinsa. De multe ori cuparea este perceputa ca un eveniment profund traumatic de catre catel, fapt ce-i poate influenta in mod negativ dezvoltarea personalitatii. Totusi, chiar si in tara de bastina, Argentina, primeaza exemplarele cu urechile modificate chirurgical. Sunt tot felul de dispute pro si contra, dar, in opinia noastra, un caine trebuie sa convinga prin mult mai mult decat prin distinctia capului sau.


poza Dog Argentinian alergand dupa sirene
Afectiunea pentru o rasa ori alta ar trebui sa se bazeze pe argumente mai profunde … In orice caz, daca optati pentru un caine cu urechi naturale (cel mai adesea cu pavilionul rasfrant in fata, acoperind canalul auditiv) trebuie sa i le curatati mai des, pentru ca in aceasta varianta murdaria se poate acumula mai usor, iar unii paraziti externi gasesc un mediu de proliferare mai favorabil. Toate substantele si materialele folosite la aceasta operatiune trebuie supervizate de un medic veterinar, iar miscarile vor fi delicate si atente, pentru a nu provoca rani in acele zone sensibile. Si asa cainii acestei rase sunt predispusi la afectiuni ale aparatului auditiv, nu mai este nevoie ca si voi sa complicati situatia.

poza caine Dog Argentinian cu gura mica si delicata Verificarea unghiilor

Procesul de crestere a unghiilor este foarte rapid la aceasta rasa. Fiind caini destinati sa alerge in regim de viteza si rezistenta, au mare nevoie de puterea de tractiune oferite de gheare bine dezvoltate. La interval de o luna este bine sa verificati lungimea unghiilor si sa actionati pentru scurtarea lor daca este cazul. Fiti atenti ca nivelul de crestere este mai rapid la picioarele anterioare decat la cele posterioare. In principiu, va fi nevoie sa actionati periodic in cazul in care cainele vostru nu se deplaseaza des pe suprafete aspre, rugoase (ciment, beton) ci preponderent pe teren natural. In mediul urban, dominat de suprafete cimentate si betonate, tocirea se produce in mod natural si interventia voastra va fi solicitata mai rar. Pentru a sti cand trebuie sa interveniti, trebuie sa priviti cu atentie conformatia labelor. Daca unghiile intra in contact cu solul la pozitia „sezand”, sau, mai rau, interactiunea fortata cu suprafata de sustinere modifica pozitia degetelor (rasfirandu-le in evantai) este semnul clar ca trebuie sa interveniti pentru scurtare. Fiti atenti daca voi veti fi in postura de a folosi clestele de unghii (desi este mai recomandat un specialist in aceasta postura).

poza Dog Argentinian in concediu, la mare Acesti caini albi, depigmentati, au in general unghii semi-transparente, deci va va fi usor sa identificati limita pana la care se intind vasele de sange in interiorul unghiei (o zona mai intens colorata in roz inchis). Aplicati taietura dincolo de aceasta limita cu 2-3 milimetri, altfel riscati sa declansati hemoragii la nivelul unghiilor care se pot dezvolta in infectii. Ca sa nu mai precizam ca va veti face cainele sa sufere. Oricum operatia este usor dureroasa pana se instaleaza rutina. Actionati cu grija sporita si cu delicatete, folosind un cleste special destinat acestui scop.

Protectia impotriva razelor solare

Cainii din rasa Dog Argentinian sunt sensibili la efectul prelungit al razelor solare. Fara a fi animale incadrate suta la suta in categoria „albinosi”, ei sunt oarecum afectati de aceleasi simptome specifice, printre care se numara si sensibilitatea la arsurile solare. Cazul este valabil si la oameni, dupa cum bine stiti. De aceea, atunci cand ramane in curte, cainele trebuie sa aiba un spatiu amenajat unde sa fie ferit de soare (un umbrar, o copertina etc.). Veti observa ca se va retrage la umbra pentru siesta, preferand sa evite soarele puternic. Cand va deplasati in varii locatii pe timpul unor zile insorite sa aveti in vedere sa faceti pauze in locuri umbroase, pentru a-i da ocazia sa se racoreasca. Uneori chiar si micile cozorocuri speciale oferite in magazile de tip pet-shop pot fi o solutie utila, dincolo de aspectul amuzant pe care il ofera cainelui. Si, la o adica, orice adaos la capitolul „look sarmant” este binevenita in cazul acestei rase care, la prima vedere, ii intimideaza pe multi.


POZE cu Caini Dog Argentinian

POZE cu caini de rasa Dog Argentinian


Articole pe aceeasi tema:
Dog Argentinian – Vanatorul de pume
Dog Argentinian – Dresaj bazat pe afectiune
Dog Argentinian – Un caine sanatos si rezistent
Dog Argentinian – Echilibrul in dieta
Poze cu caini de rasa Dog Argentinian


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dog Argentinian – Ingrijirea unui prieten nepretentios

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO