Chiar daca nu ii mai este destinat sa fie gladiator ca si caine adult, conformatia sa la maturitate trebuie sa fie cea clasica, pentru a se incadra in tiparul recunoscut. Daca hranirea nu ii va facilita si sustine rata naturala de crestere si dezvoltare veti avea la varsta de 1,5 ani un caine dezechilibrat fizic, inestetic din punct de vedere al standardului rasei, dar care isi va mentine mentalul specific, de animal angajat si temerar. Un Dog Argentinian cu genunchi sensibili, cu soldul defectuos dezvoltat, cu insuficienta musculara la nivelul trenului inferior sau cu articulatii slabe nu va ezita sa se angajeze fizic in exercitii si miscari complexe. Aceasta este firea sa, tiparul sau comportamental indestructibil. Iar incapacitatile de ordin fizic datorate dezvoltarii incomplete ori defectuoase il vor afecta profund in viata de zi cu zi, degradandu-i si comportamentul general.
Hranirea atenta si abundenta in etapa de crestere nu trebuie sa cada in capcana excesului. Un Dog Argentinian este pofticios si gurmand. Ca orice Mastiff, are maniere foarte slabe la masa, preferand sa se napusteasca asupra vasului de hrana si sa „hapaie” intreaga cantitate. Gura foarte larga si dentitia puternica il ajuta in acest proces inestetic de hranire mult prea energica. Fiti atenti sa domoliti mereu frenezia hranirii, inca din stadiul de pui, pentru a-l obisnui cu un ritm de hranire mai lent. Veti evita astfel o multime de probleme gastro-intestinale si temutul risc reprezentat de torsiunea gastrica. Un catel din rasa Dog Argentinian va primi, pana la varsta de 6 luni, 3-4 mese pe zi.
Studiati cu atentie obiceiurile de hranire ale micului catel (orice animal are anumite perioade distincte din cadrul zilei in care se va simti cu adevarat infometat), respectati un orar de hranire odata ce l-ati adoptat si evitati practica portiei suplimentare in situatiile cand puiul termina prea repede cantitatea de hrana initial oferita. In aceasta situatie se observa 2 aspecte cu potential negativ:
- In primul rand catelul va ajunge sa primeasca prea des cantitati de hrana peste necesarul recomandat, ceea ce va duce, la maturitate, la un surplus de masa corporala acumulat constant, total nesanatos. Pe intreaga perioada a junioratului va veti obisnui cu imaginea „durdulie” a prietenului vostru si veti descoperi uimiti, in 1-2 ani, ca aveti, de fapt, un caine obez;
- Obisnuit cu potentialitatea unui surplus de hrana atunci cand se arata „hamesit”, micul pui va face rapid conexiunile mentale, evident in favoarea sa. Pentru ca Dogul Argentinian este un caine inteligent, dincolo de aparenta sa duritate si de imaginea de gladiator. De fiecare data cand va veni la masa, el se va grabi sa dea impresia de „hameseala” consumand in graba portia initiala si mizand pe slabiciunea voastra pentru a primi un supliment. Odata ce a realizat aceasta conexiune, va va fi foarte greu – daca nu imposibil – sa-l dezobisnuiti sa manace in graba, „ca un apucat”. Iar pericolele acestui stil defectuos de hranire le-am semnalat mai sus.
Trecerea la hrana de adult se va face, conform recomandarilor expertilor, la varsta de 12-14 luni. La maturitatea deplina, adica in jurul varstei de 2 ani, va trebui sa faceti o ajustare a orarului de masa, dar si a cantitatii de hrana prevazuta in meniu, in sensul scaderii acesteia. Un organism complet dezvoltat va avea nevoie de nutrienti in masura in care efortul depus il va obliga la consumul caloriilor. In situatia in care sunteti o persoana foarte activa si va permiteti sa desfasurati periodic exercitii complexe si solicitante insotit de cainele vostru Dog Argentinian (3-4 plimbari lungi pe zi, drumetii saptamanale in teren accidentat, vanatori, exercitii complexe in mediul acvatic, dresaj intens pentru concurs etc.) este necesar sa proiectati o dieta cu formula complexa, bogata in nutrienti, vitamine si minerale. Daca insa viata cainelui vostru va fi mai sedentara, rolul pe care il aveti este de a echilibra dieta in mod corespunzator. Intotdeauna este bine sa cereti sfatul unui nutritionist specializat in animale de companie si / sau a unui medic veterinar.
Articole pe aceeasi tema:
Dog Argentinian – Vanatorul de pume
Dog Argentinian – Dresaj bazat pe afectiune
Dog Argentinian – Un caine sanatos si rezistent
Dog Argentinian – Ingrijirea unui prieten nepretentios
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Dog Argentinian – Echilibrul in dieta