Dog Argentinian – Un caine sanatos si rezistent

Posted by bianca On joi, 10 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Dog Argentinian cu mina suferinda Nu sunt prea multe de spus la capitolul „Sanatate” in cazul acestei rase originare din America de Sud. Chiar daca s-a format ca rasa distincta cu mai putin de un secol in urma, incrucisarile si selectiile efectuate au fost deosebit de reusite. O explicatie poate fi si aceea ca „parintele” Dogului Argentinian, Dr. Antonio Nores Martinez, era de formatie medic, specialist in chirurgie (si descendent al unei familii de medici). Probabil ca acest Martinez si-a folosit eficient cunostintele de genetica, intrucat rasa Dog Argentinian pe care a avut ambitia si satisfactia sa o creeze si sa o perfectioneze se numara astazi printre cele mai echilibrate si rezistente rase canine din punct de vedere al starii generale de sanatate. Conceput, dorit si creat pentru a fi un caine puternic, cu potenta fizica convingatoare la maturitate, un Dog Argentinian necesita in primul rand o alimentatie primara foarte bine planificata pentru ca puiul sa se dezvolte armonios si sa nu inregistreze carente ale sistemului musculo-scheletal.

poza caine DOg Argentinian scarpinandu-se in ureche Oricum, pe durata intregii sale vieti, acest caine va necesita un aport de vitamina C la hrana zilnica, pentru mentinerea la un nivel ridicat a sistemului sau imunitar si, cel mai important, pentru o forma buna a articulatiilor.
Calificativul general nu inseamna, bineinteles, ca avem de-a face cu un caine imun la orice boala. Ci doar cu unul foarte rezistent, cu doar cateva boli specifice si sensibilitati notabile. Pe acestea ne-am propus sa le detaliem mai jos:

Surzenia

Este o boala specifica in cadrul rasei, fie ca vorbim de forma unilaterala ori de cea completa, bilaterala. Specialistii estimeaza ca aproximativ 10 % dintre puii rasei Dog Argentinian se nasc cu aceasta afectiune a aparatului auditiv, fapt semnalat si in cazul altor rase „depigmentate” (cu par alb sau majoritar alb), din care cel mai cunosc exemplu este rasa Dalmatian. Absenta sau slaba prezenta a melaninei – substanta „responsabila” pentru pigmentatia pielii si a parului – este corelata cu defectiuni ale sistemului auditiv, fapt valabil la nivelul tuturor raselor. Practic, un exemplar „albinos”, depigmentat prezinta, un risc sporit de surzenie.

poza caine Dog Argentinian suferind de surzenie unilaterala Un crescator autorizat si competent va efectua intotdeauna testul B.A.E.R. (Brainstem Auditory Evoked Response) pentru cateii de rasa oferiti spre vanzare. Aparatura pentru acest test care masoara capacitatea de raspuns la stimuli auditivi a trunchiului cerebral este greu de gasit la noi in tara, clinici veterinare dotate in acest sens gasindu-se mai ales in Germania, tara in care interesul pentru rasa Dog Argentinian se mentine la cote ridicate si care nu are, ca in cazul Marii Britanii, de pilda, legi restrictive pentru acesti caini. In clinicile de specialitate din tara noastra sunt disponibile alte proceduri pentru diagnosticarea surzeniei si este bine sa testati cainele vostru Dog Argentinian pentru aceasta boala. Oricum, daca aveti un exemplar cu surzenie unilaterala, este bine sa stiti ca afectiunea poate fi suportata relativ bine, fara sa ii afecteze semnificativ calitatea vietii.

Displazia de sold

Este problema scheletala, o dezvoltare anormala a articulatiei soldului, caz in care capul femurului nu se fixeaza corect in alveola pelviana. Capul femurului creste anormal si ajunge sa erodeze cartilajul incheieturii ducand la dureri intense si dificultati de mers la picioarele din spate. Malformatiile articulatiei soldului duc, in timp, la aparitia si dezvoltarea artritei si poliartritei. Vital in cazul acestei afectiuni este diagnosticarea rapida, inca din primele 6 luni de viata, pentru a face posibila o interventie cat mai eficace.


poza caine DOg Argentinian pui, adormit
Chiar daca medicul veterinar recomanda o interventie chirurgicala este bine sa urmati aceasta procedura, intrucat degradarea continua a legaturii intre rotula (capatul femurului) si articulatia soldului va afecta progresiv toate miscarile de baza. Mersul cainelui, pozitia asezata, chiar si pozitia cu corpul culcat vor deveni dureroase iar disconfortul continuu va afecta, in cele din urma, chiar starea de spirit generala a patrupedului.

poza caine Dog Argentinian intins pe gazon Un Dog Argentinian isi va forta limitele chiar in prezenta durerii, de fiecare data cand va aborda un exercitiu cu angrenare fizica pentru ca rezista foarte bine senzatiei de durere. Iar aceasta atitudine “macho”, specifica rasei, nu va face altceva decat sa agraveze boala. Fiti foarte atenti cand aveti un catel care schiopateaza; identificati potentialele cauze, urmariti evolutia miscarilor sale generale si daca schiopatatul nu se amelioreaza in 2-3 zile sau revine ca simptom ciclic, fara o cauza evidenta, deplasati-va urgent la un cabinet veterinar. Deseori, medicamentele cu efect antiinflamatoriu pot ajuta, in combinatie cu un surplus de glucozamina pentru a ajuta la intarirea oaselor. Dar nu uitati: modul de reactie si metodele cele mai recomandate sunt decizii ce cad exclusiv in sarcina unui medic veterinar.

Insolatia si iritatiile pielii (produse de arsurile solare)

Rasa Dog Argentinian prezinta o sensibilitate crescuta a pielii (indusa de concentratia mica de melanina) si are blana constituita pe un singur rand, fara stratul protector.

poza caine Dog Argentinian tragand un pui de somn pe canapea Acesti caini nu rezista bine daca sunt expusi pe o perioada indelungata de timp in plin soare, deci, daca locul lor in sezonul calduros este amenajat in curtea casei, amenajati-le si un loc in care sa poata beneficia de umbra. Pe timpul plimbarilor lungi faceti mici pauze in zone umbroase si aerisite, ori dati-i ocazia sa inoate in apa unui iaz, lac, sau rau, pentru a se racori. Este bine ca acest caine sa aiba intotdeauna cantitati mari de apa proaspata la dispozitie. Nu lasati apa expusa prea mult timp in mediul exterior, pentru a nu fi infestata de insectele purtatoare de microbi sau de diferiti paraziti externi si ar fi foarte bine sa apelati la vasele de inox in acest scop. Pentru a evita iritatiile sau agravarea celor existente, alegeti cu grija samponul folosit la imbaiere (un produs de calitate, cu formula soft).



Articole pe aceeasi tema:
Dog Argentinian – Vanatorul de pume
Dog Argentinian – Dresaj bazat pe afectiune
Dog Argentinian – Echilibrul in dieta
Dog Argentinian – Ingrijirea unui prieten nepretentios


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dog Argentinian – Un caine sanatos si rezistent

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO