Rasa de caini Whippet – Boli si complicatii

Posted by bianca On sâmbătă, 12 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Whippet acuzand o migrena Cu o hrana corecta, cu un program de exercitii si de miscare adecvat si beneficiind de asistenta medicala in momentele importante cei mai multi caini din rasa Whippet pot depasi varsta de 12 ani, ajungand chiar pragul varstei de 15 ani. Altfel spus se incadreaza foarte bine in standardul prevazut pentru o rasa de talie medie. In general sunt animale sanatoase, fara multe boli specifice si mult mai rezistente decat lasa sa se intrevada silueta eleganta si delicata. Uimitor este faptul ca, desi sunt caini foarte dinamici, dispusi la efort si “abonati” practic la cursele de alergari, nu sunt amenintati de displazia de sold sau cea de umar. Elementul cel mai important care trebuie avut in vedere este acela ca rasa de caini Whippet este o rasa de interior. Acesti caini nu pot rezista in conditii bune daca sunt tinuti in tarcuri exterioare, expusi intemperiilor si sezonului rece. Va propunem mai jos o trecere in revista a principalelor boli specifice si amenintari la adresa sanatatii specifice acestei rase:

poza caine Whippet cu mina suferinda Criptorhidismul

Se manifesta prin absenta unuia sau ambelor testicule in scrot (aceste organe nu coboara in “saculet”). Este o boala comuna in randul acestei rase. Cel mai des defectul se poate obseva la nastere, cu precadere la puii nascuti prematur. Statisticile releva ca aproximativ 3% din cateii fatati la termen si pana la 30% din cei nascuti prematur sunt afectati de criptorhidism in forma mono sau bilaterala. Cu toate acestea aproximativ 80% dintre exemplarele diagnosticate cu aceasta afectiune la nastere vor inregistra un proces de revenire in primele 3 luni de viata, facand ca incidenta reala a bolii sa fie putin peste 1%. Foarte rar, boala se manifesta la cainii tineri, in sensul retragerii unui testicul in cavitatea abdominala. Boala este asociata cu fertilitatea redusa a masculilor afectati, dar si cu riscul torsiunii canalelor seminale si cu producerea herniei inghinale. Cazurile stabilizate pot fi, in multe cazuri, corectate chirurgical.

Afectiunile cardiace

Inima cainilor din rasa Whippet este de dimensiuni mari si cu un ritm ceva mai scazut de activitate. Deseori se poate inregistra o functionare aritmica sau chiar intermitenta cand cainele se odihneste. Acestea nu ar trebui sa constituie semnale de alarma pentru proprietarii unor astfel de caini, pentru ca sunt aspecte normale. In ritm de efort inima acestor caini bate normal.

poza caine Whippet obosit Dar, pe de alta parte, afectiuni cardiace reale pot pune in pericol sanatatea si chiar viata cainilor de rasa Whippet. Asociatia Canina din Marea Britanie, Kennel Club, a publicat statistici conform carora bolile de inima reprezinta a doua cauza majora in mortalitatea rasei Whippet. Specialistii nu au stabilit in mod clar daca dimensiunile modificate si ritmul aparte de functionare reprezinta cauza declansarii unor boli cardiace, dar, generic, acestea sunt grupate sub denumirea “sindromul inimii atletice” (bradicardia atletului). Cum este si normal, caz semnalat si la subiectii umani, inima unui atlet angrenat in antrenamente intensive si competitii solicitante (iar aici se incadreaza si cainii Whippet) pompeaza cantitati suplimentare de sange in ritm foarte alert pentru a preveni aparitia deficitului de oxigen in muschii scheletici. Aceasta duce, in timp, la modificarea volumului general al inimii (mai ales ventriculul stang), in sensul maririi ei, ca o adaptare naturala. Pe fondul cresterii volumului general al inimii, corelat cu o fireasca ingrosare a peretilor camerelor acesteia, a dezechilibrului de functionare intre ventriculul stang si celelalte camere, apare o aritmie distincta si, in timp, la varsta la care exercitiile fizice scad in intensitate, se pot produce complicatii si declansa boli cardiace.


poza caini Whippet dormind in tandem cu un bebelus
Mutatia genetica a miostatinei

Gena responsabila de producerea substantei denumita miostatina a fost descoperita in anul 1997 de catre geneticienii Alexandra McPherron si Se-Jin Lee in cursul unor experimente efectuate pe cobai. Miostatina, in principiu, este o proteina ce controleaza dezvoltarea musculara. Un studiu finalizat in anul 2007 a identificat o mutatie a acestei gene specifica pentru cainii din rasa Whippet. Sunt doua astfel de gene in organismul cainilor.

poza caine Bully Whippet Mutatia duce la producerea unei proteine de miostatina inactive, muschii corpului nemaifiind “controlati” in procesul dezvoltarii. Exemplarele cu o singura copie a acestei mutatii sunt capabile de performante atletice peste medie, iar cele cu doua copii inregistreaza o dezvoltare musculara spectaculoasa, mult dincolo de aspectul standard al rasei, fara ca aceasta sa le afecteze temperamentul. Cainii afectati (denumiti "Bully Whippet") prezinta un cap mai larg, botul mai pronuntat, picioarele mai scurte iar coada, mai groasa, este si ea de dimensiuni mai reduse. De asemenea, muschii corpului apar mult mai reliefati. Aceasta mutatie nu s-a inregistrat la alte rase de caini, nici la acelea caracterizate de masa musculara pronuntata, cum ar fi Boxer sau Mastiff, nici chiar la cea mai apropiata ruda a rasei Whippet, ogarii Greyhound. Ca o curiozitate, mutatia a mai fost semnalata la vaci si chiar la oameni.

Alte afectiuni cu incidenta redusa

Intoleranta la barbiturice – Asemenea altor rase de ogari si cainii Whippet au o rezistenta scazuta la anestezice. Aceasta este o caracteristica justificata prin concentratia scazuta de grasimi prezenta in organismul lor, fapt care duce la incapacitatea ficatului de a metaboliza eficient compusii acestor substante. Este bine sa stiti ca acesti caini reactioneaza puternic si la insecticide, deci acordati o atentie sporita acestui aspect, in sensul protejarii lor de lua contact cu astfel de substante.

Afectiunile oculare – Fara a inregistra o frecventa prea mare, cel mai des semnalata este cataracta.

Afectiunile pieliiAlopecia (pierderea progresiva a parului pe anumite zone ale corpului, afectiune mostenita, se pare, de la Italian Greyhound, pentru care este o boala specifica), dereglarea ectodermala (exemplarele se nasc fara par). Bolile din aceasta categorie sunt, de obicei, incurabile si au o gama foarte larga de factori declansatori.



POZE Caini Whippet


poze caini de rasa Whippet



Articole pe aceeasi tema:
Whippet – Un caine de vanatoare elegant
Whippet – Baza dresajului este afectiunea
Whippet – Hrana intre preferinte si reguli
Whippet – Cum il ingrijim
Poze cu caini de rasa Whippet


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Rasa de caini Whippet – Boli si complicatii

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO