Whippet – Hrana intre preferinte si reguli

Posted by bianca On luni, 14 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Whippet aniversand un an Un caine sanatos si fericit este frumos indiferent despre ce rasa este vorba si, bineinteles, va constitui mandria si bucuria proprietarului sau. Cainii din rasa Whippet, in ciuda aparentei lor fizice, care sugereaza fragilitatea, sunt animale puternice, cu o buna stare de sanatate – structural vorbind – si, desigur ca aici sunteti de acord, cea mai importanta cale de a mentine sanatatea si aspectul unui animal de companie este aceea de a-i pregati si asigura o dieta echilibrata. Din pacate – si aceasta poate fi considerata o regula general valabila pentru orice rasa de caini – ceea ce voi apreciati ca hrana corecta pentru un Whippet nu coincide neaparat cu gusturile si obiceiurile sale instinctuale. Haideti sa detaliem mai jos ce preferinte personale are pentru dieta sa un caine de rasa Whippet si cum interfereaza ele cu punctul de vedere al omului.

poza caine Whippet pandind pranzul familieiCele mai hranitoare alimente in viziunea lui Whippy

Orice fel de mancare pregatit pentru familie si lasat nesupravegheat
Cea mai buna sursa de suplimentare a portiei zilnice in lumea Whippet-ilor. Orice caine din aceasta rasa dovedeste abilitati de-a dreptul “diabolice” de a va citi in minte si din limbajul corpului ca urmeaza sa pregatiti ceva de mancare, sa asezati masa in living, sau sa preparati un simplu sandwich. In acel moment va face tot ce-i sta in putinta sa va distraga atentia si sa “inhate” ceva de pe masa, de pe raftul frigiderului, chiar si din mana voastra (desi copiii sunt preferati, ca sunt mai mici de statura si mai naivi). Este un caine de vanatoare si inaltele lui calitati in domeniu vor fi subordonate acestui scop “gustos”. Cam toti ogarii demonstreaza abilitati asemanatoare, dar Whippet este un maestru. Fiind stapanul unui astfel de caine veti invata sa fiti o gospodina (un gospodar) mai atent, mai abil si mai greu de impresionat. Ceea ce, in fond, nu-i deloc rau, nu?


poza caine Whippet - Ice, ice, baby!
Gunoiul mejaner

Mirosul dezgustator exhalat de resturile menajere ce asteapta sa fie evacuate de serviciile de salubritate sau pungile cu diferite resturi care inca nu au ajuns in aceste tomberoane este absolut imbatator pentru un Whippet. In Anglia Whippet are si o porecla mai putin onoranta legata de acest obicei, “Haitasul gunoier”. Trebuie sa-l supravegheati indeaproape pentru a-i corecta sau impiedica (dupa caz) astfel de apucaturi nesanatoase. Iar asta va va imbunatati si mai mult abilitatile domestice.

poza caine Whippet adulmecand un os

Oasele fierte

Este foarte greu sa rezistati in fata unor ochi mari si umezi de Whippet, de acord. Dar este si mai greu sa-i priviti convulsiile, suferinta si agonia. Tineti minte ca, prin fierbere, oasele devin fragile, casante, se vor sparge in procesul masticatiei in aschii ascutite si taioase. Riscul perforarii stomacului si/sau intestinelor este imens. Nu cedati sentimental si va veti tine cainele departe de un pericol major.




Ciocolata

Aici nu doar Whippet “pacatuieste” Valabil pentru cvasi-totalitatea raselor, ciocolata este un aliment otravitor pentru caini. Retineti ca acest desert dulce foarte apreciat de noi, oamenii, a fost folosit in sudul Statelor Unite pentru exterminarea “blanda” a coiotilor. Va recomandam sa fiti egoisti si, indiferent de presiunea pusa de simpaticul Whippet, pastrati ciocolata doar pentru voi. In cazul particular al acestor caini foarte supli, fara strat de grasime si cu posibilitati foarte reduse de a-l acumula in timp din cauza nivelului arderilor interne (au un proces digestiv rapid, specific cainilor atletici, vitezisti), chiar si cantitati foarte mici de ciocolata (sau de alte alimente si substante daunatoare) isi fac efectul foarte rapid. Simptomele intoxicatiei cu substantele nocive (pentru caini) continute de ciocolata se vor manifesta foarte puternic, putand sa-i puna viata in pericol.

poza caini Whippet mancand frumos si sanatos Punctul de vedere al omului

La acest capitol lucrurile sunt clare: hrana uscata de cea mai buna calitate, in acord cu talia, varsta si nivelul de activitate, sau hrana gatita in casa. Nu uitati ca, pentru rasa Whippet, este bine ca hrana uscata sa fie inmuiata putin in apa inainte de a fi oferita, pentru a evita fenomenul periculos al torsiunii gastrice. Hrana gatita in casa este, din multe puncte de vedere, mai sanatoasa si mai usor de “balansat” in functie de nevoile de moment ale cainelui, formula sa putand fi modelata corespunzator (continutul de vitamine, proteine, grasimi). In plus, pentru pregatirea hranei in casa veti avea siguranta folosirii unor ingrediente proaspete, cu surse de provenienta certe si veti evita prezenta conservantilor. Ocazional, cand “privirea umeda”, intens teatrala care “arde” in ochii cainelui vostru Whippet nu mai poate fi ignorata (si stim ca asta se poate intampla cu o frecventa ridicata) ii puteti oferi resturi de la masa familiei. Este vorba de cantitati mici de carne rosie, carne de pui, oua, branzeturi sau orez fiert cu legume. Pentru a nu forma un “cersetor profesionist”, oferiti acest supliment intotdeauna pus in bolul de hrana, dupa ce voi ati terminat de mancat, nu direct de pe masa.


POZE Caini Whippet

poze caini de rasa Whippet


Articole pe aceeasi tema:
Whippet – Un caine de vanatoare elegant
Whippet – Boli si complicatii
Whippet – Baza dresajului este afectiunea
Whippet – Cum il ingrijim
Poze cu caini de rasa Whippet


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Whippet – Hrana intre preferinte si reguli

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO