Gordon Setter – Cum sa-l ingrijim

Posted by bianca On vineri, 18 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Gordon Setter pregatit pentru ringCainele de rasa Gordon Setter este un caine de vanatoare de talie mare, cel mai mare, practic dintre rasele Setter. La fel de sociabil si activ ca rudele sale Setter Englez si Setter Irlandez, el se dovedeste mai ponderat si mai afectuos in exprimare, foarte muncitor si perseverent in sarcinile primite, dar in acelasi prezentand mai putine accente de incapatanare si independenta. Aspect comun intalnit la toti Setter-ii, Gordon Setter este remarcat pentru gratia si eleganta siluetei, pentru miscarile „rafinate” etalate in deplasare, pentru frumusetea aparte a blanii lungi, matasoase. Luand in considerare blana lor deosebita dar si spiritul cercetator, activ si implicat in munca, putem spune ca acesti caini solicita o ingrijire suplimentara pe anumite etape ale activitatii lor specifice (ne referim aici mai ales la participarea lor in cadrul partidelor de vanatoare). Exceptand acest capitol, Rasa Gordon Setter se inscrie in categoria raselor cu nevoi de intretinere reduse. Iata, expuse mai jos, cateva indicatii cu caracter general privitoare la intretinerea unui Gordon Setter:

poza caine Gordon Setter la picnic Necesarul de hrana

Oferiti cainelui doar cantitatea de hrana pe care se presupune ca trebuie sa o primeasca in raport cu varsta si regimul de activitate. Nu faceti uz de suplimente in cazul in care nivelul general al activitatii este scazut, pentru ca un caine rasa Gordon Setter ia usor in greutate. Acesti caini sunt expusi la displazia de sold si, ingrasandu-se peste media admisa, pot sa fie afectati mult mai usor de aceasta boala. Nu va hazardati sa-i oferiti carne cruda de la vanatul capturat. Este sfatul nostru, desi exista cateva opinii care vin in sprijinul acestei teorii. Dar probabilitatea infestarii reprezinta un risc real si nu va sfatuim sa riscati inutil, mai ales daca va folositi prietenul canin ca si caine de vanatoare doar ocazional.

Periajul periodic

Pentru Gordon Setter se recomanda sa se execute periaj de 2-3 ori pe saptamana. Perieri suplimentare fata de aceasta frecventa se impun in cazul in care cainele s-a murdarit sau observati noduri si incalceli in blana. Din cand in cand, mai ales primavara, este nevoie de trimare pentru inlaturarea excesului de blana. Folositi balsam pentru par sau udati usor blana inainte de periaj, pentru a evita ruperea firelor de par. Zonele in care este nevoie sa insistati mai mult sunt: zona dorsala, franjurile de pe membre, jaboul si parul din zona posterioara.


poza caine Gordon Setter pregatit pentru periaj
Picioarele

Pieptanati si trimati parul de pe partea posterioara a picioarelor, acolo unde blana uni Gordon Setter creste mai lunga, formand falduri. In aceasta zona aveti de lucrat ceva mai mult, pentru ca deseori veti gasi diferite obiecte colectate din mediul exterior (crengute, scaieti, resturi vegetale, sau chiar sarme fine si aschii). Verificati starea pernutelor si tundeti smocurile crescute intre ele. Verificati cu atentie zona pentru a nu fi afectata de ciuperca, paraziti externi sau diferite iritatii. Acesti caini au gheare puternice, cu un ritm de crestere sustinut. Cand acestea au crescut prea mari, interveniti cu un cleste de unghii. Fiti atenti si blanzi, aceasta este o operatie delicata. Pintenii se recomanda a fi amputati, dar in acest sens va recomandam sa cereti si sfatul autorizat al unui medic veterinar.

poza caine Gordon Setter asteptandu-si stapanul
Prezenta si contactul

Exersati cu cainele vostru zilnic pentru a-i da ocazia sa-si consume energia, aspect care il va ajuta sa ramana calm si echilibrat in restul timpului. Este si aceasta o forma importanta de ingrijire. Daca aveti un Gordon Setter veti avea parte de un prieten afectuos si dependent de starea voastra de spirit. Chiar si cand nu aveti cea mai buna dispozitie pentru joaca, alergare sau diverse exersari, faceti efortul si iesiti impreuna la o plimbare mai lunga, chiar si folosind lesa. In principiu, aceasta rasa de caini nu este recomandata pentru viata in apartament, mai ales in absenta unor perioade consistente dedicate miscarii in aer liber. Ramas nesupravegheat, un catel Gordon Setter se va simti abandonat si nedorit. O astfel de stare de spirit ii influenteaza semnificativ comportamentul general, alimentatia, tonusul si atitudinea. Desi este un caine de talie mare, robust, un caine de vanatoare cu o lunga istorie in domeniu, Gordon Setter-ul ramane un „sentimental”. Scenariul ideal presupune ca un Gordon Setter sa fie integrat intr-o familie care cumuleaza mai multe generatii impreuna in acelasi camin, astfel ca in cea mai mare parte a timpului cel putin un membru al familiei sa fie prezent. In aceasta situatie ideala cainele se va simti integrat, iubit si protejat, etalandu-si toate calitatile deosebite de companion vesel si prieten afectuos.



Articole pe aceeasi tema:
Gordon Setter – Un caine de vanatoare impunator
Gordon Setter – Un dresaj adecvat
Gordon Setter – Vulnerabilitati de ordin medical
Gordon Setter – Grija pentru o hranire corecta


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Gordon Setter – Cum sa-l ingrijim

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO