Bulldog Francez – Caine de companie amuzant

Posted by bianca On sâmbătă, 19 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Bulldog Francez pe pajiste Scurta istorie a rasei

Istoria simpaticilor si musculosilor caini din rasa Bulldog Francez incepe, in mod oficial, in Anglia secolului al XVIII-lea. Multi experti in chinologie avanseaza teoria conform careia la orginea rasei au stat exemplare miniaturale de Bulldog Englez selectionate si reproduse succesiv pentru infatisarea dragalasa si amuzanta pe care o etalau. Este posibil ca aceste exemplare sa fi aparut in urma ameliorarii raselor vechi de tip Pit Bull din Anglia, cu exemplare din rasa Pug (Mops) aduse din China. Bulldog-ul Francez prezinta similaritati de ordin anatomic semnificative cu fiecare dintre aceste rase. O alta teorie, mult mai indrazneata, se bazeaza pe studiile efectuate in anul 1937 de profesorii Richard N. Wagner si Max Hilzheimer, pe cateva schelete mumificate de caini descoperite intr-un sit funerar din zona centrala a statului Peru, in America de Sud. Sapaturile de la marile morminte din Ancon au scos la iveala scheletele mumificate ale unor caini foarte asemanatori din punct de vedere fizic cu Bulldog-ul Francez de astazi, cu singura deosebire ca aveau capul in forma de para si nu rotund, ca al lui „Frenchie”. Rasa canina peruviana a primit numele de Chincha Bulldog si studiile au demonstrat ca a fost raspandita in Peru pana in anul 1400 e.n. Oricum, o concluzie definitiva nu s-a emis inca, asa ca originea reala a rasei ramane invaluita in mister.

poza caine Bulldog Francez simpatic Cert este ca acesti caini erau deja populari in randul paturii mijlocii a populatiei engleze, la inceputul secolului XIX, fiind intalniti mai ales in zona Nottingham. Se pare ca lucratorii din industria textila – artizanii producatori de dantela – agreau in mod deosebit rasa. Cum intre anii 1850 – 1860 industria textila din Anglia a suferit serioase turbulente datorate implementarii din ce in ce mai mari a masinilor in procesul de productie (Revolutia Industriala) si, implicit, eliminarea mainii de lucru calificate, foarte multe familii de textilisti englezi au traversat Canalul Manecii in Franta, pe coasta Normandiei si in jurul orasului Calais, in cautarea de locuri de munca. Aici au fost primiti cu bratele deschise, intrucat artizanatul si productia manufacturiera dominau domeniul tesaturilor si al produselor textile. Muncitorii englezi si-au adus cu ei si micutii Bulldog-i, care erau usor de transportat si se dovedeau foarte utili in vanarea soarecilor si sobolanilor (o plaga a epocii, mai ales in inghesuitele si insalubrele cartiere de locuinte de la periferiile oraselor). Astfel a inceput aventura acestui „pitic voinic” in Franta, o tara care i-a devenit camin adoptiv si care, ulterior, l-a si „botezat”. Simpatia generala aratata rasei a facut ca majoritatea exemplarelor disponibile in Anglia sa fie transferate in Franta, astfel ca in 1860 acesti caini disparusera aproape cu totul din arhipelagul britanic. Pas cu pas, prin stapanii lor, predecesorii rasei Bulldog Francez s-au apropiat de „Orasul Luminilor”, Paris. Cand micutii au fost cunoscuti de parizieni, reactia a fost imediata. Initial au fost adoptati de conductorii de pe tramvaiele cu cai si omnibuse, apoi de lustragii, ba chiar si de agentii stradali din politia metropolitana. Aspectul deosebit si afectiunea care-i caracterizeaza i-au facut populari si in randul „damelor de noapte”, iar de aici au facut trecerea in randul artistilor si aristocratilor. Catre finalul secolului al XIX-lea se pare ca au avut loc ameliorari alte ale rasei cu caini de tip Terrier (denumiti „ratier” si detinuti in general de macelari si de proprietarii de carmangerii) si, probabil, cu exemplare din rasa Pug (Mops). Oricum, acestea raman la nivel de teorie, neexistand consemnari din acea perioada privitoare la ameliorarea si selectia exemplarelor rasei.


poza caine Bulldog Francez la ora de camuflaj
Bulldog-ul Francez ramane un mic boem cu o istorie incipienta romantata, absolut incantatoare, derulata in cea mai mare parte pe taram francez. Artisti precum Degas si Toulouse Lautrec i-au surprins in tablourile lor, proband popularitatea deosebita de care se bucurau. Anul 1887 marcheaza prima participare la o expozitie canina a acestor caini sub denumirea actuala. Aproximativ in aceeasi perioada turistii din America ii descopera la Paris si ii duc cu ei peste Ocean. Valul de simpatie pentru rasa a fost urias si s-a declansat intr-un timp foarte scurt, fapt rar consemnat pentru celelalte rase de caini. Pornind de la stapani de conditie umila, in mai putin de o jumatate de secol acesti caini au ajuns favoritii familiei regale din Rusia, si ai regelui englez Eduard al VII-lea. Bulldog Francez este una dintre foarte putinele rase care au beneficiat de preocupari masive privind dezvoltarea, prezervarea si ameliorarea rasei concomitent in mai multe tari cu traditie in cresterea cainilor, cum ar fi Franta, SUA, Anglia, Germania, incepand cu secolul XX. Primul club dedicat Bulldogul-ui Francez a luat fiinta in SUA, in anul 1897, iar in anul urmator aceasta asociatie a intocmit standardul general al rasei care a ramas, in mare parte, valabil pana astazi.

poza caien Bulldog Francez privind interogativ Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 12-14 ani
Grupa: Non-sporting
Culoare: pentru expozitie: brindle (tarcat, cu dungi cafenii pe fond negru, sau dungi albe si cafenii pe fond negru); pentru exemplarele care nu participa la expozitii se accepta orice culori si combinatii de culori, in general bej-crem cu sau fara alb, negru complet sau in combinatie cu alb, alb, patati cu roscat, negru, maro, crem, pe fond alb
Porecla:Frenchie/Clown/Frog-dog
Talie: mica
Naparlire: moderată
Inaltime: 27-30 cm
Greutate: 9-13 kg
Bulldog-ul Francez se prezinta ca un mastiff in miniatura, cu umerii lati, pieptul adanc, gatul gros si musculatura puternica, bine reliefata. Corpul are forma generala de para, cu toracele mai lat si bazinul mai ingust.
Blana sa este scurta si lucioasa. Capul Bulldog-ului Francez are o forma interesanta, reprezentand punctul forte al intregii sale infatisari. Urechile sunt mari, erecte, amintind de cele ale unui liliac, mai late la baza si cu varfurile rotunjite. Deschiderea pavilioanelor urechilor este orientata anterior. Craniul este plat intre urechi si in varful capului si curb la nivelul fruntii. Fruntea este lata, iar ochii rotunzi si proeminenti au culoare inchisa. Bulldog-ul Francez are un nas foarte scurt si buza superioara atarna peste cea inferioara. Pielea prezenta in exces in zona capului si gatului formeaza cute. Coada, in mod natural scurta (nu necesita amputare), este purtata dreapta sau rasucita ca un tirbuson, dar nu ondulata.

poza caine Bulldog Francez impozant
Temperament si comportament specifice

Bulldog-ull Francez este, in esenta, un Bull Terrier de dimensiuni mici, de aceea nu trebuie sa fie surprinzatoare unele tendinte „bataioase” afisate in anumite situatii. In general, aceste reactii au loc inter-sex, mai ales in cazul masculilor. Proprietarii de caini rasa Bulldog Francez care vor sa mai achizitioneze un caine sunt sfatuiti sa aleaga un exemplar de sex opus. Uneori sterilizarea poate reprezenta o solutie a problemei. In ansamblu, cainii sunt jucausi, alerti, foarte afectuosi si amuzanti. Nivelul de energie afisat de acest caine de talie mica variaza de la hiper-activ la potolit si somnolent. In mod cert au mai multa dispozitie pentru joaca si efort decat rudele lor mai mari, Bulldog-ii Englezi, dar raman niste caini de companie, totusi. Sunt foarte indrazneti si voluntari si vor mereu sa fie bagati in seama. Joaca unui Bulldog Francez cu copiii de varste mici poate lua uneori accente mai aspre, pentru ca micul „Frenchie” este un luptator mandru si considera copiii egalii sai, fara concesii. De aceea este bine ca in astfel de situatii sa monitorizati activitatea lor impreuna, pentru a nu ajunge in situatia de a-si disputa o jucarie. De asemenea copiii micuti ar trebui sa fie sfatuiti sa nu il trateze ca pe o jucarie prea usor manevrabila. Cainele Bulldog Francez are o mandrie acuta, specific galica si, mai mult decat atat, chiar daca arata ca un caine de talie mica, este mult mai greu decat ar fi un copil sa creada, prezentand un corp indesat, musculos, puternic.

poza caine Bulldog Francez obosit dupa plimbare Despre dresaj

Acest caine de talie mica este un companion apropiat, preferand sa fie mereu „in umbra” stapanului sau. In dresaj accentul trebuie pus pe respectarea regulilor de igiena in casa, supunerea la comenzile de baza (dresaj de obedienta) si controlul pornirilor agresive. Bulldog-ul Francez are nevoie de socializare precoce, dar daca aceasta activitate debuteaza la timp si micutul musculos interactioneaza frecvent cu alte animale din gospodarie va putea convietui pasnic impreuna cu acestea (chiar si daca vorbim despre pisici). Ramane totusi un vanator tenace de rozatoare, deci atentie la hamsteri si cobai.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Bulldog-ul Francez este, asemenea multor alte rase de caini de companie, dependent de interactiunea cu oamenii. Va cauta permanent contactul cu acestia si se va simti confortabil doar in prezenta membrilor familiei. Acest caine are nevoie de un minim de exercitii fizice efectuate zilnic, dar cel putin 2 plimbari zilnice sunt recomandate pentru mentinerea unui tonus mucular bun. Ca orice Bulldog, Frenchie este foarte pofticios si va lua usor in greutate, deci fiti atenti la pericolul obezitatii. Fiind o rasa de caini cu botul aplatizat (turtit), este esential ca proprietarul sa inteleaga ca Bulldog-ul Francez nu este un caine care poate fi tinut afara, in curte. Structura lor fizica foarte compacta si respiratia ingreunata de conformatia specifica a botului fac imposibila reglarea eficienta a temperaturii interne. De asemenea, sa tineti cont ca inoata cu dificultate si nu rezista pe distante prea lungi. Trebuie sa evitati sa il antrenati in exercitii, jocuri si diferite sedinte de efort fizic in aer liber daca ziua este caniculara sau deosebit de umeda. Conformatia oaselor bazinului la femele si faptul ca puii au capul mare complica foarte mult nasterea.

poza caini Bulldog Francez asteptand Halloween-ul Circa 80% dintre puii rasei Bulldog Francez vin pe lume in urma operatiei de cezariana; de multe ori se apeleaza chiar si la inseminare artificiala in cadrul acestei rase.
In general, sunt considerati printre cele mai robuste rase de tip Bull, dar sunt susceptibili sa faca anumite boli (unele dintre acestea fiind congenitale). Dintre cele mai des intalnite probleme de sanatate putem enumera: boala von Willebrand, diferite tulburari in functionarea tiroidei, sindromul brahicefalic, pneumonia de aspiratie, malformatii esofagiene (megaesophagus), probleme spinale (chondrodisplazie), cherry-eye (boala ochilor sangerii).

Concluzia noastra: Bulldog-ul Francez este un caine inteligent si afectuos, extrem de amuzant si foarte bun tovaras de joaca pentru copiii de varsta mijlocie. Infatisarea aparte cucereste de la prima vedere si, chiar daca are origini engleze, ramane un „amorez” francez de prima clasa. Un prieten canin foarte atasat de stapanul sau, mereu capabil sa starneasca un zambet si sa insenineze o zi.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Bulldog Francez:

Masculi: Ardo, Bretty, Buddy, Bosco, Franky, Fernando, Gregor, Houdini, Killer, Kermit, Norton, Nero, Pogo, Ringo, Robo, Saddam, Skippy, Tipsy, Yogi

Femele: Amanda, Bebi, Carmela, Diva, Goldie, Imelda, Kiko, Lulu, Martha, Patty, Ruby, Roza, Sophia, Sandra, Ursula, Xena, Yolanda, Yvette


POZE cu Caini Bulldog Francez

POZE cu caini de rasa Bulldog Francez


Articole pe aceeasi tema:
Bulldog Francez – Problemele unui caine brahicefalic
Bulldog Francez – Studiu sumar despre hranirea corecta
Bulldog Francez – Trei pasi spre buna ingrijire
Bulldog Francez – Debutul in dresaj
Poze cu caini de rasa Bulldog Francez


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bulldog Francez – Caine de companie amuzant

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO