Bulldog Francez – Problemele unui caine brahicefalic

Posted by bianca On sâmbătă, 19 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Bulldog Francez cu un prieten pitic Termenul „brahicefalic” se aplica tuturor raselor canine care au fata „turtita”. Bulldog-ul Francez se incadreaza in aceasta categorie, alaturi de numeroase alte rase, dintre care cele mai cunoscute sunt: Mops, Boston Terrier, Pekinez, Boxer, Shih Tzu, Bulldog Englez. Originea cuvantului „brahicefalic” se plaseaza in limba greaca ("brachyus" = scurt, "cephalus" = cap). Cainii caracterizati astfel au maxilarul inferior normal in raport cu corpul, iar cel superior este turtit. Atunci cand au fost create aceste rase, s-a dorit o realizare de ordin estetic, dar in acelasi timp au fost afectate alte caracteristici. Cainii din rasele brahicephalice manifesta personalitate si inteligenta la fel ca si celelalte rase, dar datorita nevoilor lor speciale, proprietarii au nevoie de mai multe cunostinte si desigur de mai multa intelegere. Cel mai mare pericol in cazul acestor caini este aparitia sindromului brahicefalic respirator, care afecteaza diferite arii ale arborelui respirator.

poza caine Bulldog Francez dupa o zi la birou Complicatii si dificultati datorate sindromului brahicephalic respirator:

Narile stenotice - Cainii brahicefalici au uneori deschiderile nazale cu orificii foarte stramte. Daca afectiunea este severa, se poate interveni chirurgical pentru largirea acestora.

Alungirea valului palatin – In mod concret nu se poate vorbi in acest caz de o alungire a tesutului moale ci de o scurtare a suprafetei pe care acesta se plaseaza (bolta palatina sau „cerul gurii”). Datorita acestui fenomen se formeaza niste falduri care separa cavitatea bucala de cea nazala. Astfel respiratia este sensibil ingreunata (aceasta producandu-se cu un zgomot specific), cu toate complicatiile care deriva de aici (oxigenare insuficienta, reglaj defectuos al temperaturii corpului)

Stenoza traheala – Traheea, comprimata la randul ei, poate suferi unele ingustari accentuate, permanente pe anumite zone. Aceasta boala face ca anesteziile sa fie destul de riscante, astfel ca pentru un caine din rasa Bulldog Francez este obligatorie efectuarea de radiografii toracice inainte de o interventia chirurgicala.

Stresul provocat de caldura - Datorita tuturor obstructiilor la nivelul cailor respiratorii pe care le implica o constitutie de tip brahicefalic Bulldog-ul Francez nu are o respiratie eficienta. Un caine cu o conformatie conventionala a fetei este capabil sa isi foloseasca foarte bine limba pentru expirarea mai rapida a aerului uzat din plamani. Vaporii de saliva eliminati de pe limba sunt rapid raciti si reinhalati. In cazul Bulldog-ului Francez (ca dealfel la toate rasele canine brahicefalice) racirea nu mai este eficienta iar aerul se reintoarce in pamani la o temperatura mai ridicata, supraincalzind astfel tot corpul, mai ales la efort.

poza caine Bulldog Francez adorabil
Alte pericole:

Cainii brahicefalici sunt potentiali candidati la atacuri cardiace.
Capacitatea acestor caini de a inhala aer este mai scazuta, in conditii normale ea nu este o conditie suficienta pentru a cauza probleme mari dar stapanul trebuie sa aiba grija ca un astfel de caine sa nu devina supraponderal sau sa nu fie expus o perioada prea indelungata la temperaturi inalte. Pericolul cel mai mare il constituie zilele caniculare din toiul verii.

Problemele oculare. Avand cele mai multe din oasele nazale compactate, cainii brahicefalici au probleme si cu asezarea ochilor. In primul rand, ochii lor sunt proeminenti, iesiti din orbite, iar arcada orbitara este incompleta. Asta inseamna ca orice lovitura primita in cap poate duce la iesirea din orbita a unuia sau a ambilor ochi, ceea ce necesita interventia chirurgicala.

poza caine Bulldog Francez extenuat
Acest lucru se poate intampla chiar si atunci cand stapanul trage foarte tare si brusc de lesa. Uneori, ploapele nu reusesc sa acopere in intregime globul ocular si apar iritatii conjunctivale sau ale corneei, dar si o lipsa de umectare a acesteia din urma, ceea ce duce la uscarea ei in portiunea centrala, daca nu se produce o corectare chirurgicala. Daca nu putem constata acest lucru cand cainele este treaz, se poate vedea foarte bine cand el doarme (incompleta acoperire a globului ocular cu pleoapele).

poza caine Bulldog Francez atipit Daca observati ca aveti un Bulldog Francez care doarme tot timpul cu ochii incomplet inchisi trebuie sa va consultati cu un medic veterinar asupra necesitatii corectiei chirurgicale a pleoapelor.
Deasemenea, problemele cauzate de lacrimi sunt foarte frecvente la aceste rase. Nu rareori se vad sub ochi urmele facute de lacrimile care se scurg. Din pacate nu exista o solutie in acest caz, nici chiar o interventie chirurgicala.

Iritatia cronica a corneei poate arata ca o arie pigmentata pe suprafata ochiului, in special in apropierea nasului. Este greu sa fie observata fara o lumina puternica si in functie de localizare poate fi rezolvata chirurgical sau nu.

Dantura. Cainii brahicefalici au acelasi numar de dinti ca orice alta rasa de caini (42, in medie) dar suprafata de fixare a acestora este semnificativ mai mica. Prin urmare dintii vor fi distribuiti mai inghesuiti, plasati sub unghiuri improprii (cateodata intorsi), favorizand retinerea resturilor de hrana si aparitia bolilor periodontale la varste mult mai fragede decat la rasele non-brahicefalice. Cu cat se incepe mai devreme folosirea produselor destinare igienei bucale si a periajului dentar regulat, cu atat mai tarziu se va apela la anesteziile generale pentru remedierea afectiunilor dintilor.

Fatarea. O alta problema a acestor rase o reprezinta dificultatile intampinate la fatare, de multe ori apelandu-se la cezariana. Din acest motiv, asistenta la fatare este obligatorie. E important de stiut ca femelele care prezinta stenoza traheala trebuiesc excluse de la reproductie.


POZE cu Caini Bulldog Francez

POZE cu caini de rasa Bulldog Francez


Articole pe aceeasi tema:
Bulldog Francez – Caine de companie amuzant
Bulldog Francez – Studiu sumar despre hranirea corecta
Bulldog Francez – Trei pasi spre buna ingrijire
Bulldog Francez – Debutul in dresaj
Poze cu caini de rasa Bulldog Francez


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bulldog Francez – Problemele unui caine brahicefalic

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO