Bulldog Francez – Debutul in dresaj

Posted by bianca On luni, 21 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Bulldog Francez in opozitie cu lesa Pentru unii iubitori ai raselor canine care nu au foarte multa experienta in convietuirea alaturi de reprezentantii acestora, dresajul unui caine de talie mica nu reprezinta un subiect de discutie prea bogat. Perceptia acestui gen de persoane este ca unui caine mic ii sunt incredintate putine sarcini, rolul sau este de a-si insoti stapanul si a-l binedispune, deci dresajul nu are cum sa fie prea elaborat. O astfel de perceptie este gresita din start. Micutul Bulldog Francez – caci despre el vom vorbi in acest articol – este un caine de talie mica si da, este un caine de companie. Dar, pentru ca menirea lui este aceea de a fi mereu in apropierea stapanului sau, de a imparti cu acesta si cu membrii familiei sale foarte multe momente de intimitate – mult mai multe decat acelea care ii sunt permise unui caine de talie mare (un caine de paza, sa spunem), este foarte important ca el sa dea dovada de bune maniere si de disciplina, pentru a nu se transforma dintr-un tovaras vesel si reconfortant intr-o sursa de stres. De fapt, statistica releva ca un caine de talie mica, de interior, trebuie sa-si insuseasca foarte multe comenzi si comportamente conditionate, aproape de nivelul unui caine de talie medie sau mare care se pregateste pentru concursuri de abilitate. Pentru ca aproape tot ceea ce face se afla in fata ochilor nostri, actiunile lui sunt mereu apreciate si coordonate (impuse) de noi, viata lui integrandu-se, practic, in viata noastra.

poza caine Bulldog Francez rasfatat
In relatia cu un catel din rasa Bulldog Francez de abia sosit in mijlocul familiei nu exista „perioada de gratie”. Stim, suna foarte dur, dar este cat se poate de adevarat. Acesti caini sunt temperamentali si au o fire puternica (iar un catel inocent nu asteapta ca aceste trasaturi sa i se formeze, candva, la o anumita varsta, el se naste cu ele). Asa cum casa este universul nostru intim, spatiul complet unde ne regasim si ne exprimam plenar, asa va fi si pentru micul catel Bulldog Francez.

poza caine Bulldog Francez testand canapeaua Daca in acest univers cu totul nou pentru el nu vor exista reguli inca de la inceput, si le va face el (si va fi foarte intransigent in respectarea lor). Daca in spatiul in care viata lui capata noi dimensiuni nu va exista un „exemplar” cu autoritate, caruia sa-i evalueze si sa-i accepte autoritatea, el se va considera „la comanda” (si va fi foarte greu de detronat!). Cunoscatorii rasei Bulldog Francez subliniaza un aspect demn de luat in seama: aceasta rasa nu trebuie pusa prea des in situatii conflictuale. Sunt ei niste caini de talie mica, dar au o inima mare, de luptatori, probabil mostenita de la impozantul „var mai mare”, Bulldog-ul Englez … si nu cedeaza in fata unei dispute. Este adevarat, nu se vor opune cu prea mult scandal, nu se vor comporta isteric, nu se vor zbate … dar nu vor ceda. De aceea este foarte indicat ca unui catel din rasa Bulldog Francez sa nu ii acordati timp sa-si faca propriile reguli, ci sa-l puneti inca din start in fata unui set de reguli si, cel mai important, sa-l convingeti ca trebuie sa le respecte pentru a se bucura de confort, protectie, hrana si afectiune. Cand va pasi in casa voastra ca un ghemotoc delicios, va va „inmuia” inimile, fara indoiala. Bulldog-ul Francez face parte dintre acei caini care reusesc sa-si pastreze un „look” adorabil si la varsta adulta, iar cand sunt catelusi … ei bine, sunt aproape irezistibili. Dar nu este bine sa va lasati prea mult impresionati, ci sa vedeti lucrurile in perspectiva, pentru ca veti avea enorm de castigat facand asta.

poza caini Bulldog Francez - Upside-down
Primul pas in dresajul aplicat unui catel „magic” cu ochi de margele si urechi de liliac este invatarea rutinei zilnice. Micul Bulldog Francez trebuie invatat unde este locul in care va manca (unde sunt plasate vasul cu hrana si cel cu apa proaspata). Alegeti cu atentie acel loc si nu il schimbati in functie de toanele cainelui sau de ale voastre. Orarul de masa trebuie iarasi ales cu grija si respectat, indiferent de insistenta cu care catelul cere o noua portie. In functie de varsta unui catel si de sfatul medicului veterinar tainul zilnic se va servi in 4-5 portii (sau, probabil, 3) dar orele de servire trebuie respectate zi de zi.

poza caine Bulldog Francez luptand cu ciomagul Catelul trebuie sa aiba un loc al lui unde sa doarma (nu in bratele voastre, pe canapea, apoi, cate putin, in patul fiecarui membru al familiei!), un loc unde sunt depozitate jucariile si unde vor fi stranse dupa fiecare sedinta de joaca si antrenament, un loc bine ales unde isi va face nevoile. Orele de plimbare iarasi trebuie alese de asemenea maniera incat sa poate fi respectate zilnic. Pentru inceput, iesirile in aer liber vor fi de 2 feluri: cele pentru satisfacerea nevoilor (pana invata aceasta rutina si inceteaza sa mai viziteze „coltul special” din baie), si cele pentru plimbarea de agrement si exersare a diferitelor comenzi. Ulterior, plimbarile vor comasa toate aceste obiective.
Debutul in dresajul care vizeaza rutina zilnica in interiorul caminului are punctul de start la varsta de 2-3 luni. Dar nu este cazul sa va asteptati la rezultate prea concludente inainte de varsta de 8-9 luni. Nu va pierdeti rabdarea, nu apelati la pedepse ori tonuri prea aspre ale vocii, folositi inteligent „metoda biscuitului” (sistemul de recompensare) si … insistati. Cu blandete, perseverenta si reala afectiune veti ajunge la nivelul dorit. Altfel spus, veti ajunge sa aveti un caine adult de rasa Bulldog Francez cuminte, controlabil si cooperant. Iar din acest punct, cheia pentru exercitii si comenzi mai complexe se va afla la indemana voastra.

POZE cu Caini Bulldog Francez

POZE cu caini de rasa Bulldog Francez


Articole pe aceeasi tema:
Bulldog Francez – Caine de companie amuzant
Bulldog Francez – Problemele unui caine brahicefalic
Bulldog Francez – Studiu sumar despre hranirea corecta
Bulldog Francez – Trei pasi spre buna ingrijire
Poze cu caini de rasa Bulldog Francez


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bulldog Francez – Debutul in dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO