Gordon Setter – Grija pentru o hranire corecta

Posted by bianca On vineri, 18 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Gordon Setter mic cu pofta mare de mancare Aspect valabil in cazul oricarei rase de caini, dieta adecvata este esentiala pentru un caine din rasa Gordon Setter, in primul rand pentru ratiuni ce tin de mentinerea unei stari bune de sanatate, evident. Dar, mai mult, aceasta rasa de talie mare, ce dovedeste resurse considerabile pentru activitea fizica intensa si pentru diferite exercitii, este o mare consumatoare de energie (care se cere completata, firesc). Poate cel mai bun indicator pentru starea de sanatate in cazul unui Gordon Setter este blana sa. Cand parul sau bogat cade frumos pe flancuri, formeaza o roba bogata si matasoasa cu o stralucire placuta, inseamna ca aveti un caine care beneficiaza de o o balanta foarte buna a vitaminelor, uleiurilor, proteinelor si grasimilor in mancare. Prin contrast, daca blana sta incalcita, pare mereu imbacsita si etaleaza o tenta mata, „obosita”, este semnul ca trebuie sa schimbati ceva in alimentatia cainelui si, implicit, ca aveti un Gordon Setter cu o stare de sanatate nu tocmai buna.


poza caine Gordon Setter rontaind aperitivul
Ca element general valabil, cainii Setter necesita un adaos specific pentru intretinerea parului in aditie la hrana zilnica. Aceasta hrana trebuie sa fie de calitate, adaptata rasei, taliei si varstei fiecarui animal in particular. Astfel, la tainul zilnic se recomanda completarea cu o lingura de ulei de canola (ulei de rapita) pentru usurarea digestiei si mentinerea stralucirii parului si extract de alfalfa (Medicago sativa) pentru proprietatile sale antioxidante. Aceste suplimente alimentare se pot procura de la o farmacie veterinara sau, in unele cazuri, pot fi disponibile chiar la cabinetul veterinar unde sunteti inregistrat.

poza caine Gordon Setter pofticios Pentru rasa Gordon Setter specialistii recomanda acordarea hranei in 2-3 tainuri mai mici in schimbul unei singure mese consistente la jumatatea zilei. Fiind un caine cu pieptul adanc, in carena, Gordon Setter-ul este predispus la torsiune gastrica, mai ales cand ingurgiteaza cantitati mari de hrana (in special hrana uscata) intr-un interval de timp scurt. Chiar daca este un caine de talie mare, evitati sa-i plasati vasul de mancare pe un suport inalt, cum ati fi tentati, intrucat o astfel de pozitie contribuie simtitor la cresterea vitezei de ingerare si, implicit, a riscului declansarii unei crize de dilatatie si torsiune gastrica. Ca orice caine de vanatoare, Gordon Setter-ul este mereu alert, mereu sensibil la stimulii si indicatorii din jurul sau, dovedind prea putina rabdare pentru activitati „cuminti” cum ar fi hranirea. Acesti caini sunt nerabdatori cand se hranesc, „hapaie” foarte rapid mancarea si acest lucru ii predispune la balonari si diferite probleme intestinale. Revenind la vasul de mancare, cel mai indicat este cel de inox, care permite o buna igienizare si este rezistent. Din aceasta categorie de vase de hranire se evidentiaza un tip anume: acel recipient cu o ridicatura pronuntata in mijlocul cavitatii de depozitare, forma care impiedica cainele sa apuce prea multa hrana dintr-o data in gura si obligandu-l sa manance cu inghitituri mai mici.
Schimbarea hranei impusa de pasirea intr-o noua etapa a vietii (varsta adulta dupa juniorat, sau etapa cainelui senior), recomandata de medic, ori impusa de diferiti alti factori (regim alimentar, epuizarea unui brand preferat, recomandari ale specialistului veterinar) trebuie sa se faca atent, treptat, cu multa grija, pentru ca rasa Gordon Setter este predispusa la alergii cu baza alimentara.
Nu inlocuiti niciodata brusc si total un anume tip de hrana cu altul, pentru ca se vor declansa neintarziat reactii neplacute. Este si normal un asemenea fenomen, tinand cont de faptul ca organismul se adapteaza lent si in mod gradat la o anumita formula de hrana si ramane dependent o perioada mai lunga sau mai scurta de specificul acesteia, prin procesele interdependente care sunt declansate in contextul mai larg al digestiei.

poza caine Gordon Setter dupa vanatoarea la dinozauri
De fiecare data cand, din motive intemeiate, luati decizia schimbarii dietei, planificati initiativa din timp. Acumulati o rezerva indestulatoare (pentru circa 1 luna) din hrana oferita anterior si inlocuiti treptat cantitati din aceasta cu adaosuri din noul tip de hrana (in principiu, se porneste cu raportul de ¼). Pe parcursul unei astfel de operatii importante va trebui sa monitorizati atent starea cainelui, reactiile organismului sau si sa nu ignorati semnele de respingere sau refuzul acceptarii hranei. Este nevoie de tact, preocupare si implicare pentru un rezultat pozitiv, in beneficiul ambelor parti: stapan si caine.



Articole pe aceeasi tema:
Gordon Setter – Un caine de vanatoare impunator
Gordon Setter – Un dresaj adecvat
Gordon Setter – Vulnerabilitati de ordin medical
Gordon Setter – Cum sa-l ingrijim


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Gordon Setter – Grija pentru o hranire corecta

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO