Gordon Setter – Un dresaj adecvat

Posted by bianca On joi, 17 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Gordon Setter in galop dezlantuit Pentru a intelege foarte bine aspectele ce tin de dresaj in cazul unui Gordon Setter, este necesar, inainte de toate, sa intelegeti instinctele mostenite genetic de reprezentantii acestei rase de caini. Inca de la aparitia sa, Gordon Setter a fost considerat si folosit ca si caine de vanatoare. Rasa aceasta este deosebit de utila in camp pentru vanatoarea pasarilor salbatice (indeosebi a sitarilor si fazanilor). Avand un miros fin, rabdare, tenacitate si o buna capacitate de acoperire a terenului, Gordon Setter poate sa identifice cuiburile, coloniile sau pasarile individuale, sa le stabileasca pozitia, sa o indice in liniste, sa astepte ca vanatorul sa se apropie si sa ia initiativa, iar in final sa aporteze vanatul atins. Aceste caracteristici de comportament tradeaza un animal in mare parte autonom, care este obisnuit sa ia de unul singur cele mai multe decizii de actiune, sa isi faca treaba – cum s-ar spune – conform simturilor sale colaborand cu omul intr-o relatie interdependenta. Deci omul poate profita de pe urma actiunilor unui Gordon Setter, dar nu este indicat sa il transforme intr-un simplu executant de comenzi. Este nevoie de maleabilitate, o buna interpretare a trasaturilor instinctuale si o stimulare controlata a acestora.

poza caine Gordon Setter cu ochii pe minge Background-ul

Chiar in cazul in care nu folositi un Gordon Setter ca si de caine de vanatoare, aveti cu adevarat nevoie sa parcurgeti cu el anumite exercitii de dresaj. Cainele trebuie sa-si insuseasca elemente de dresaj necesare in mediul urban, dresajul de interior, interactiunea sociala (socializare multipla). Pentru ca oricine iubeste cainii isi doreste un partener modelat comportamental, nedistructiv si adaptat social. Cel mai placut aspect la aceasta rasa de caini, in contextul general al trasaturilor care definesc cainii de tip Setter, este ca Gordon Setter este cel mai potolit si mai afectuos reprezentant al “familiei”, de aici decurgand si oportunitati mai mari in realizarea unui dresaj cat mai complet. Gordon Setter este un caine inteligent, cu multe resurse, atent, intuitiv, capabil de asocieri logice si cu o buna memorie. Acest caine este extrem de harnic in camp, tenace si rabdator, aceste calitati putand fi exploatate si in colaborarea de zi cu zi, fara legatura cu vanatoarea. De fapt, este impropriu sa se afirme ca un caine de vanatoare nu ar fi prin natura sa foarte inteligent. Genul acesta de caini au fost selectionati special pentru a coopera indeaproape cu oamenii in activitati cu inalt factor de risc, intr-un mediu dominat de multe elemente complexe, mereu in schimbare. Un Gordon Setter se incadreaza foarte bine in tiparul general al unui caine de vanatoare. Dresajul acestui “scotian rasat” poate sa va aduca multe satisfactii, mai ales daca dati dovada de abilitate, rabdare, gentilete si perseverenta.


poza caini Grodon Setter atenti la recompensa
Debutul

Primele exercitii de dresaj trebuie incepute devreme si focusul lor trebuie orientat in egala masura catre regulile vietii in interiorul casei si catre interactiunea buna cu alte animale existente in casa sau pe proprietate. Chiar daca sunt caini dedicati vietii in aer liber, nu va fi foarte dificil sa ii invatati sa se supuna regulilor specifice vietii in casa. Cateva exercitii de socializare de inceput pentru introducerea copiilor si a altor animale mici in atentia cainelui sunt iarasi binevenite.

poza caine Gordon Setter dupa gratii Fara a avea, in mod instinctiv, porniri violente in relatia cu alte animale (Gordon Setter este „setat” sa se apropie de prada sa in liniste si sa o observe), totusi el are instinctele de vanator foarte puternice si nu se stie cand se va apuca sa urmareasca frenetic vreo pisica (sau un alt animal de dimensiuni mici). De asemenea, Gordon-ul este un pic gelos … Legatura afectiva profunda pe care ajunge sa o realizeze cu stapanul sau il face destul de posesiv, astfel va urmari foarte atent cu ce animal va mai impartasiti sentimentele si se poate sa manifeste atitudini de respingere fata de acesta. Nu ignorati aceste porniri, pentru ca ar fi pacat. Gordon-ul este, in fond, un animal sociabil si permisiv si, daca veti interveni la timp si cu tact, veti putea sa stabiliti o placuta si utila armonie in familie.

Particularitati

Primele comenzi care trebuie insusite in dresaj (si cele mai dificile in memorare pentru un Gordon Setter) sunt „Aici-Vino!”, „Stai!”, „Sezi!” si „Asteapta!”. Caini curiosi, energici si deprinsi sa isi configureze independent actiunile, Gordon Setter-ii vor invata ceva mai greu sa se supuna unor comenzi de dresaj cu impact restrictiv la acest capitol. De fiecare data cand nasul lor extrem de fin va prinde o urma interesanta, vor interveni momente dificile, pentru ca vor fi foarte tentati sa plece in „hoinareala”, pentru a da de sursa acelui miros si a explora imprejurimile. Folosirea lesei in primele lectii este vitala (chiar si ulterior, pe parcursul vietii, cand va deplasati in spatii largi, neingradite si putin cunoscute).

poza caine Gordon Setter la concurs de agilitate Iar comanda “Aici-Vino!” va fi “litera de lege”. Trebuie sa avansati incet, cu rabdare, sa treceti la o comanda noua dupa insusirea temeinica a celei anterioare si sa reveniti din cand in cand la exercitiile deja invatate, pentru reimprospatarea memoriei. Anumite exercitii de dresaj cu implicare fizica trebuie derulate atent, fara fortari, mai ales in primii doi ani de viata. Orice caine de talie mare se maturizeaza mai lent, iar sistemul osos nu trebuie supus unor eforturi prea mari in primii doi ani de viata, pentru consolidarea corecta a acestuia si pentru a evita producerea unor afectiuni, cum ar fi, de exemplu, displazia de sold.

Metoda

Inainte de orice, persoanele care se ocupa de dresaj trebuie sa uzeze exclusiv de metode pozitive, sa foloseasca des recompensele (mici suplimente alimentare si mangaieri). Metodele aspre, cu background negativ, chiar si tonul prea aspru al vocii nu duc la rezultate bune. Gordon Setter este un caine in egala masura inteligent si sensibil, elemente care constituie impedimente in dresaj daca apelati la varianta dura de lucru. Asa cum am mai spus, chiar si tonul vocii poate produce blocaje in raspunsul cainelui angrenat in dresaj. Cand pierd contactul afectiv cu stapanul (dresorul), cainii din rasa Gordon Setter devin absenti, afisand o mina trista si un comportament blazat. Deci, fiti blanzi, insistenti si afectuosi cand va implicati in exercitii de dresaj cu acesti caini.



Articole pe aceeasi tema:
Gordon Setter – Un caine de vanatoare impunator
Gordon Setter – Vulnerabilitati de ordin medical
Gordon Setter – Grija pentru o hranire corecta
Gordon Setter – Cum sa-l ingrijim


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Gordon Setter – Un dresaj adecvat

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO