Gordon Setter – Un caine de vanatoare impunator

Posted by bianca On miercuri, 16 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Gordon elegant Scurta istorie a rasei

Gordon Setter-ul este mai bland si mai afectuos in relatia cu omul decat majoritatea celorlalte rase de tip Setter, si locul sau predilect este in mijlocul tinuturilor rurale cu pajisti intinse numai bune de colindat. Din punct de vedere al caracteristicilor fizice Gordon Setter-ul este cel mai mare, cel mai masiv si cel mai „potolit” dintre rasele de setter. Acest caine cu temperament calm este deosebit de tenace si intreaga sa constructie musculo-scheletala il recomanda pentru activitati intinse pe toata durata zilei. Membru al unei grupe denumite generic Gundogs, Gordon Setter-ul reprezinta rodul unor incrucisari si selectii succesive intre numeroase specii de caini de vanatoare care au existat si proliferat in Arhipelagul Britanic in ultimele 5 secole. Primii caini cu caracteristici fizice asemanatoare se pare ca au aparut in Scotia in debutul secolului al XVII-lea. Dar stramosii acestei rase foarte decorative sunt pe atat de numerosi, pe atat de greu de indicat cu precizie in prezent, tinand cont de faptul ca multe rase contributive au disparut in ultimii 150 de ani.

poza caine Gordon Setter atent Astfel se prezinta situatia cu Setter-ul Rusesc, Setter-ul Galez (Welsh Setter), Northern Irish Water Spaniel, Southern Water Irish Spaniel, Pointerul Spaniol si cel Portughez. Expertii cred ca majoritatea acestor rase au contribuit, intr-o masura mai mare sau mai mica, la aparitia rasei moderne Gordon Setter. In ansamblu, stramosul rasei se poate spune ca a fost un caine Water Spaniel de talie mare. Initial au fost cunoscuti drept Black and Tan Setter (Setter negru cu castaniu), de la coloritul pregnant al blanii, ulterior drept Gordon Castle Setter. Aceasta ultima denumire, ca si numele modern al rasei se datoreaza celui de-al 4-lea Duce de Gordon, Sir Alexander (1743-1827) care a manifestat un interes deosebit pentru acesti caini, dezvoltand rasa in canisele de pe mosia sa. Dar evidentele vremii reliefeaza ca in canisele Ducelui Alexander Gordon se regaseau si destul de multe exemplare cu blana tricolora, astazi plasate in afara standardului. Prima pereche de Gordon Setter a fost adusa in Statele Unite ale Americii in anul 1842, de catre George Blunt si Daniel Webster si provenea dintr-o canisa de pe domeniul Gordon. AKC a recunoscut in mod oficial rasa in anul 1892, sub numele Castle Gordon Setter, iar in anul 1924 Kennel Club din Regatul Unit a adoptat oficial numele de Gordon Setter. Gordon Setter-ul a fost dintotdeauna un vanator metodic, iscusit si neobosit. In ultimele decenii Gordon Setter a devenit un caine de companie indragit, pe langa faptul ca a ramas un caine de vanatoare excelent, preferat de multi practicanti ai acestui „sport” cu radacini ancestrale.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Sporting/Gundog
Culoare: negru, cu pete castanii pe fata, piept si membre (black and tan). O pata de dimensiuni reduse pe piept este acceptata
Varietati: Gordon rosu, cand se manifesta o gena recesiva. Blana are culoarea brun-ruginiu, in combinatie cu castaniul clasic. Aceste exemplare, ca si Gordon Setter tricolor nu sunt acceptate de standardul rasei
Talie: mare
Naparlire: moderată
Inaltime: 58-68 cm
Greutate: 20-36 kg


poza caine Gordon Setter pe pajiste
Gordon Setter-ul este un caine de talie medie spre mare, zvelt, cu alura eleganta si corp musculos. Este un caine inalt cu un cap masiv, lung cu linii rotunjite, cizelate. Botul este relativ lung, de forma dreptunghiulara, cu stop proeminent. Nasul este negru, cu narile bine conturate, iar ochii sunt ovali, de marime medie, in nuante inchise de caprui. Urechile sunt late, pendulante si ascutite la varf, iar coada este dreapta si stufoasa, mai groasa la baza si mai subtire spre varf. Gordon Setter-ul isi tine coada dreapta sau usor curbata, purtata orizontal sau cazuta sub linia generala a spatelui. Pieptul adanc ajunge pana la nivelul coatelor, dar nu trebuie sa fie extrem de lat. Labele trebuie sa fie asemanatoare celor de pisica, cu degetele arcuite si bine imbracate cu par. Blana are un par neted sau usor ondulat, de lungime medie, matasos, de culoare neagra cu pete castanii. Blana este mai bogata si formeaza franjuri pe urechi, burta, piept, gat, partea posterioara a picioarelor.

poza caine Gordon Setter paznic vigilent Temperament si comportament specifice

Este un caine inteligent, cu mare putere de munca, rezistent, entuziast. Temperamentul standard este caracterizat de afectivitate si sociabilitate, dovedindu-se in toate situatiile calm, bland si echilibrat. Are nevoie de socializare precoce pentru a se obisnui cu prezenta altor animale in jurul sau, dar o buna interactiune cu acestea in perioada junioratului garanteaza reactii permisive la varsta adulta. Este ascultator si devotat cu stapanul, iubitor si bland cu copii, precaut cu strainii. Gordon Setter este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare si sa aiba ocupatie. Este recomandat persoanelor active care isi pot face timp liber pentru a se ocupa de caine deoarece ii place sa hoinareasca, sa faca plimbari lungi, sa alerge pe langa o bicicleta dupa ce a ajuns la maturitate. Poate fi tinut si intr-un apartament daca sunt conditii caci este un caine de talie mare si, daca are parte zilnic de miscarea si exercitiile care il echilibreaza fizic si psihic, va sta linistit in casa. Se simte insa cel mai bine intr-o curte bine ingradita unde sa se poate misca liber.

Despre dresaj

Elementul cel mai important de care trebuie sa se tina cont in dresaj cand vorbim despre rasa Gordon Setter este tendinta acestor caini de a actiona independent in unele cazuri. De asemenea, masculii mai ales denota o anume mandrie, de aceea dresajul trebuie sa fie ferm, consecvent, echilibrat dar fara a fi sever sau exagerat coercitiv. Vocea blanda si afectuoasa, atitudinile non-gestice care sugereaza nemultumirea (atunci cand se dovedeste incapatanat sau superficial) sunt cele mai potrivite „unelte”. Fiind un caine foarte afectuos, Gordon Setter va fi puternic influentat de starea de spirit observata la stapanul sau si isi va modela comportamentul in sens pozitiv cand va observa insatisfactia stapanului. Legatura emotionala ca fundament in dresaj este foarte importanta. Gordon Setter se preteaza foarte bine la dresajul pentru vanatoare, fiind un partener minunat la vanatoarea de pasari, in special sitari. De asemenea, are bune calitati de caine de paza, fiind vigilent, alert si circumspect cu strainii.

poza caine Gordon Setter la vanatoare
Ingrijire si sensibilitate la boli

Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata regulat. Se va inlatura parul crescut in exces in interiorul urechii, pentru a se mentine canalul auricular curat si a se evita infectarea urechii. Pintenii trebuie amputati.
Desi nu se poate vorbi de o predispozitie a rasei pentru displazia de sold, periodic sunt semnalate cazuri la unele exemplare. Alte probleme de sanatate remarcate in cadrul rasei: hipotiroidism, torsiunea gastrica, cateva boli oculare dintre care atrofia retiniana progresiva si cataracta se remarca prin rata de impact mai mare.

Concluzia noastra: Gordon Setter-ul este in primul rand un caine de vanatoare agil si foarte inteligent. Se comporta minunat ca si animal de companie, fiind supus si foarte loial familiei sale. Curajos, prietenos si vesel, Gordon Setter-ul dovedeste rabdare si permisivitate in raporturile cu copiii. Poate deveni gelos fata de alte animale existente in familie, dar este, in general, tolerant cu acestea. Acesti caini au un puternic instinct de „hoinar”, deci aveti grija ca proprietatea voastra sa fie bine imprejmuita.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Gordon Setter:

Masculi: Argus, Ardiles, Brendan, Barroso, Calvin, Corrado, Darius, Harlem, Hunter, Kevin, Kelso, Lorik, Morfeo

Femele: Ama, Aurora, Brenda, Barbara, Carmen, Cora, Diana, Daria, Fulga, Hindi, Iris, Loreta, Marina



Articole pe aceeasi tema:
Gordon Setter – Un dresaj adecvat
Gordon Setter – Vulnerabilitati de ordin medical
Gordon Setter – Grija pentru o hranire corecta
Gordon Setter – Cum sa-l ingrijim


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Gordon Setter – Un caine de vanatoare impunator

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO