Boxer - Deviante si implicatii medicale

Posted by bianca On duminică, 5 decembrie 2010 0 comments


Views





poza caine boxer alb dormind in cos Desi standardul conventional al rasei nu accepta culoarea alba a parului din blana decat sub forma de pete neregulate si fara tenta majora, exemplarele de caini din rasa Boxer cu marcaje albe extinse, acoperind mai mult de o treime din suprafata corpului nu sunt deloc rare. In mod oficial, petele albe sunt acceptate pe cap, gat, piept si labe, in proportie de o treime din ansamblul cromatic al parului din blana. Acei caini care depasesc proportia nu sunt, practic, exemplare de caini albinosi, iar proportia lor in cadrul rasei este semnificativa, in jur de 20-25%. Printre urmasii cainilor de culoare castaniu in tonuri deschise ori galben tarcat se nasc deseori catei cu marcaje albe prea extinse. Exact ca si in cazul oamenilor cu pielea foarte alba, boxerii denumiti generic “albi” sunt expusi intr-o masura mai mare la arsuri solare si prezinta risc marit pentru cancerul de piele. Concluzia este ca un Boxer “alb” nu este un caine bolnav din start, ci este un animal cu risc de imbolnavire peste medie.

poza caine pui boxer alb cu marcaje negre Asa numita gena extrema pestrita (o gena devianta care are ca efect o extindere in exces a petelor albe in context cromatic diferit) este responsabila, in cazul rasei de caini Boxer, de incidenta ridicata a hipoacuziei ereditare. Aproximativ 1/3 dintre cainii de rasa Boxer “albi” sufera de surditate unilaterala (la o ureche) sau bilaterala (la ambele urechi). De asemenea, aceste exemplare sufera deseori de complicatii oftalmologice. In trecut, pe motivul prioritatii stabilizarii rasei si in absensta unei legislatii mai ferme privind drepturile animalelor, crescatorii eutanasiau la nastere exemplarele “albe”. Acest gest atragea dupa sine o cota destul de ridicata a sacrifiilor juvenile, avand in vedere ca media unui cuib in cadrul rasei este de 6-8 catei, din care deseori 1-2 pui erau marcati cu alb peste limitele dorite. Chiar si acest gen de actiune severa nu a eliminat incidenta cazurilor “deviante”, ela aparand, cu regularitate, la fiecare noua generatie. In prezent, aceste exemplare sunt plasate de crescatori in familiile cu nivel de activitate mai redus si care traiesc in medii linistite, lipsite de solicitari.
Achizitia unui exemplar “alb” din rasa Boxer trebuie facuta in cunostinta de cauza, proprietarul trebuind sa fie prevenit de riscurile medicale implicate si de posibilele efecte ale acestora. De asemenea, numerosi caini Boxer “albi” sunt repartizati la caminele pentru ingrijirea persoanelor de varsta inaintata ca animale de agrement sau ca si caini insotitori.

poza caine boxer alb cu marcaje maron dormind pe sofa Aceste exemplare nu sunt acceptate in cadrul expozitiilor canine standard de tip “show” dedicate rasei, fiind considerate in afara standardului, si sunt oprite de la reproducere in conformitate cu prevederile tuturor cluburilor de sustinere a rasei consitutite in lume. Dar, atata vreme cat nu prezinta boli de natura sa le afecteze calitatile fizice, pot concura in competitiile fara reguli de conformitate a rasei, cum ar fi concursurile de dresaj de obedienta sau in intrecerile de agilitate si performanta sportiva. Chiar daca de multe ori se intampla sa traiasca o viata normala si nu contracteaza boli periculoase, exemplarele “albe” raman purtatoare ale unor gene deficitare, si fiecare proprietar de caine boxer de acest fel trebuie sa inteleaga contextul general. De aceea, este mai bine sa acceptati sterilizarea timpurie a acestor exemplare. Perpetuarea unor defecte genetice dauneaza rasei si, indiferent de calitatile particulare ale unui anumit caine, generatiile care ii vor succeda vor cumula sensibilitati si potentiale suferinte si vor etala probleme din ce in ce mai grave, ceea ce nu este de dorit.

POZE Caini Boxer


poze caini de rasa Boxer



Articole pe aceeasi tema:
Boxer – Un paznic capabil de joaca
Boxer – Disponibilitati si alternative in dresaj
Boxer – Cum ingrijim un caine brahicefalic
Boxer – Alegerea atenta a tipului de hrana


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Boxer - Deviante si implicatii medicale

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO