Boxer - Disponibilitati si alternative in dresaj

Posted by bianca On duminică, 28 noiembrie 2010 0 comments


Views





poza caine boxer pui jucandu-se cu minge galbena Standardul rasei publicat de American Kennel Club in anul 1938, descrie rasa de caini boxer astfel:
Caracterul unui Boxer este de prima importanta si trebuie analizat cu cea mai mare atentie. Acest caine a fost recunoscut cu mult timp in urma pentru marea sa dragoste si atasamentul fata de stapan si caminul acestuia. El este inofensiv in cadrul familiei, dar se dovedeste neincrezator in straini, placut si prietenos ca temperament atunci cand se joaca, dar curajos si foarte hotarat atunci cand este provocat. Inteligenta si blandetea dovedite cand este condus, modestia si curatenia generala fac din Boxer un caine foarte potrivit pentru familie si un partener vesel, placut. El este onest si loial pana in adancul sufletului si nu va avea tendinte de a se dovedi nesincer ori duplicitar nici in anii de batranete”.

Acest tablou impresionant, intocmit de profesionisti dedicati raselor canine, reprezinta o carte de vizita extraordinara pentru cainii din rasa Boxer. Intr-adevar, aceste animale sunt foarte apreciate in Statele Unite ale Americii, figurand constant intre primele 5-6 rase de caini ca popularitate in statisticile ultimilor ani.
poza caine boxer cu flydisk Rata buna de raspuns in dresaj explica prezenta constanta a cainilor rasa Boxer pe podiumuri in concursurile de agilitate canina (dog agility), ori de obedienta, ca si in intrecerile de tip flyball. Un formidabil caine de paza in familia obisnuita, cainele Boxer este deseori folosit ca si caine utilitar, caine-ghid pentru persoanele cu deficiente de vaz si auz, caine de terapie, caine politist in serviciul K9 (descoperire explozivi si substante periculoase).
Atunci cand sunt pui, acesti caini sunt capabili sa exprime o multitudine de stari sufletesti gratie mobilitatii si expresivitatii deosebite a fetei. Denumiti si “Regii-mimi” canini, cateii Boxer trec fulgerator de la expresii de ingrijorare, curiozitate extrema, circumspectie si atentie concentrata, starnind foarte usor hazul celor din jur. In momentul cand acesti simpatici pui de caine intra in programul de dresaj, lucrurile se schimba un pic. Vizavi de modul in care reactioneaza la dresaj cainii din rasa Boxer, parerile sunt impartite. Ei sunt prin definitie isteti, plini de energie si cu chef de joaca, reactionand foarte bine in relatia cu copiii.


poza caine boxer alaturi de pisica siameza
Au o fire activa si au mereu nevoie sa fie cooptati in exercitii pentru a nu deveni plictisiti, caz in care dezvolta comportamente daunatoare, cum ar fi tendinta de a roade diferite lucruri, sapatul compulsiv si preocuparea de a linge diferite obiecte. Uneori, instructorii cu experienta in dresaj ii caracterizeaza ca fiind “caposi”, in sensul de incapatanati. Deseori, s-a invocat rezistenta acestor caini la pedepse si tratamente aspre, sugerandu-se ca acest fond, mai dur, de reprimare a comportamentului infantil si neatent, este recomandabil pentru insusirea anumitor exercitii de dresaj de supunere. Sunt chiar lucrari de specialitate semnate de autori reputati care plaseaza educatia cainilor din rasa Boxer in sfera educarii pe baze coercitive.

poza caine boxer asteptand sa apuce mingea Evolutiile inregistrate in dresajul canin modern resping insa aceste teorii. Ca majoritatea raselor de caini foarte activi si cu o placere evidenta de a se implica in diferite jocuri libere, si cainii Boxer reactioneaza bine atunci cand instructorul da dovada de permisivitate dublata de rabdare si perseverenta. Recompensarea justa si atenta a fiecarui pas evolutiv ii va face mai ascultatori si receptivi la comenzi. Adevarati atleti, cu o constitutie puternica dublata de rezistenta, ei vor suporta fara prea mari probleme corectiile aspre, dar acest gen de comportament din partea dresorului va da rezultate intr-un timp mai lung si va exacerba nervozitatea animalului, trezind sau amplificand unele tendinte agresive.
Permisivi si cooperanti in relatia cu cainii de talie mai mica, Boxerii au totusi nevoie de socializare precoce, pentru ca se vor confrunta energic cu alti caini de talie egala sau mai mare in lipsa unei socializari prealabile. Conflictele mai dese vor apare in cadrul rasei, mai ales intre doi caini adulti de acelasi sex (cu precadere masculi). In cadrul rasei chiar si femelele dau dovada uneori de un spirit combativ accentuat, trasatura care nu trebuie sub nici o forma incurajata. Odata angajat intr-un conflict, un Boxer va lupta cu foarte mare incrancenare, folosindu-si la maxim resursele fizice redutabile. Niciodata agresivi in relatia cu membrii familiei, ei vor trebui temperati in posibile relatii incordate cu alti caini. Dresajul trebuie facut cu atentie iar cainele trebuie plasat intotdeauna pe o pozitie inferioara de autoritate de catre stapanul sau, pentru a putea fi controlat si temperat.

POZE Caini Boxer


poze caini de rasa Boxer



Articole pe aceeasi tema:
Boxer – Un paznic capabil de joaca
Boxer – Cum ingrijim un caine brahicefalic
Boxer – Deviante si implicatii medicale
Boxer – Alegerea atenta a tipului de hrana


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Boxer - Disponibilitati si alternative in dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO