Boxer - Cum ingrijim un caine brahicefalic

Posted by bianca On duminică, 28 noiembrie 2010 0 comments


Views





poza caine boxer pe canapea Daca aveti un caine Boxer trebuie sa va familiarizati cu termenul „brahicefalic”. Este un cuvant de origine greceasca (greaca veche) obtinut prin ligamentarea cuvantelor „brachy” (scurt) si „cephalic” (cap). Cainii boxeri intra in categoria raselor de caini cu aceasta trasatura, iar lista este destul de lunga. Aici regasim rase de larga popularitate, cum ar fi Mops (Pug), Boston Terrier, Pekinez, Bulldog, Shih Tzu. Rasele brahicefalice au o conformatie speciala a botului cu precadere, in sensul ca maxilarul inferior (dezvoltat normal in raport cu corpul) este completat de un maxilar superior mai scurt si aplatizat (turtit). Aspectul aparte al acestor rase a fost, fara urma de indoiala, urmarit in mod intentionat si standardizat prin selectie indelungata din ratiuni estetice. Insa aceasta „modelare faciala” cu rol estetic a influentat si continua sa influenteze semnificativ viata acestor caini. Un proprietar de caine Boxer trebuie sa fie constient de implicatiile si consecintele acestei trasaturi specifice.

poza caine boxer in natura Transformarile sistemului respirator

In termeni de afectiune severa, rasele brahicefalice se afla sub incidenta sindromului brahicefalic respirator, sindrom care afecteaza diferite arii ale sistemului respirator, dar destul de putini caini ajung intr-o astfel de postura, din fericire. In mod uzual, cainii incadrati in acest „tipar facial” prezinta nari stenotice (orificii nazale stramte), comprimarea si ondularea valului palatin (acesta formeaza niste falduri din cauza fixarii pe o suprafata ososasa redusa ca dimensiuni), stenoza traheala (ingustari ale traheei pe anumite segmente, fapt care poate cauza dificultati in procesul de anesteziere), stresul de caldura. Ce putem face?
Pentru ca acesti caini isi folosesc deseori capul ca pe un „berbec” lovind tot felul de obiecte si pentru ca prezinta deseori tendinta de a sapa, trebuie ca dupa astfel de episoade sa le verificati caile respiratorii si sa le eliberati de eventuale corpuri straine sau acumulari (pamant, nisip, iarba etc.). Uneori, ca un element ajutator in eliberarea canalelor nazale, este util sa provocati stranutul (mangaind si masand usor cainele in zona nasului, repetat). De asemenea, trebuie sa stiti ca acesti caini nu respira eficient, deci nu pot raci aerul din plamani la fel de repede cum o fac alti semeni cu botul mai lung. Astfel, pericolul supraincalzirii ii pandeste permanent, mai ales in zilele foarte insorite cand sunt expusi nepermis de mult in plin soare. Deci, feriti cainii de rasa Boxer de actiunea prea indelungata a razelor solare. Supraincalzirea prin ventilatie insuficienta si respiratia greoaie pot fi accentuate si in cazul unui caine supraponderal. Mentineti cainele vostru Boxer in limitele normale de greutate printr-o dieta adecvata si un program de miscare bine adaptat, altfel aceste dificultati de respiratie pot duce la probleme cardiace. Zgomotele specifice pe care le fac acesti caini atunci cand dorm nu reprezinta neaparat semnul unei afectiuni, ci doar efectul trecerii dificile a aerului expirat prin cavitatea bucala obturata in buna masura de valul palatin comprimat.


poza caine boxer cu sapca de baseball
Problemele oculare

Aplatizarea oaselor nazale influenteaza si fixarea globilor oculari in orbite. Cainii Boxer – ca dealtfel majoritatea cainilor cu aceeasi conformatie brahicefalica – au ochii proeminenti, cu arcada orbitara incomplet dezvoltata. Conformatia aparte duce la o fixare mai putin ferma a globilor oculari in cavitatile orbitare. Trebuie sa fiti atenti ca acesti caini sa fie feriti de loviturile primite in cap, care pot avea ca si consecinta iesirea ochilor din orbite (problema care poate fi rezolvata chirurgical).

poza caine boxer jucandu-se cu pantof sport Chiar daca sunt caini foarte energici si puternici, evitati sa smuciti puternic lesa atunci cand doriti sa ii invatati mersul la picior. Acele exercitii de dresaj menite sa invete un catel sa mearga linistit in lesa, fara a trage, si sedintele de socializare care il fac mai putin agitat in prezenta altor caini trebuie demarate devreme, derulate cu grija si aduse la un standard inalt, pentru a evita socurile fizice bruste, periculoase, asa cum am subliniat anterior.
Globii oculari proeminenti mai ridica o problema: gradul de acoperire a acestora de catre pleoape. Uneori pleoapele nu acopera complet ochiul (aspect vizibil mai ales cand cainele doarme) fapt care atrage dupa sine iritatii conjunctivale sau ale corneei. Periodic, ochii acestor caini trebuie curatati cu substante adecvate (recomandate de un medic veterinar), folosind dischete igienice de vata manevrate grijuliu. Uneori, pentru corectarea unor astfel de anomalii este nevoie de interventie chirurgicala.

Dificultati dentare

Dentitia unui Boxer (si a oricarui caine brahicefalic) include toate cele 42 de unitati standard (dinti), dar dispuse pe o suprafata mai restransa. Astfel dintii vor fi in multe cazuri plasati in unghiuri improprii, incalecati si inghesuiti, favorizand retinerea resturilor de hrana. Acest aspect grabeste instalarea afectiunilor periodontale. Cainilor din rasa Boxer trebuie sa le fie asigurate periodic produse destinate igienei bucale (disponibile in pet-shopuri) si, dupa varsta de 4 ani, este indicat sa le aplicati un periaj dentar regulat.

POZE Caini Boxer

poze caini de rasa Boxer



Articole pe aceeasi tema:
Boxer – Un paznic capabil de joaca
Boxer – Disponibilitati si alternative in dresaj
Boxer – Deviante si implicatii medicale
Boxer – Alegerea atenta a tipului de hrana


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Boxer - Cum ingrijim un caine brahicefalic

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO