Boxer - Alegerea atenta a tipului de hrana

Posted by bianca On duminică, 5 decembrie 2010 0 comments


Views





poza caini boxer mancand pe o peluza insorita Atunci cand alegeti hrana pentru cainele vostru Boxer dintre sortimentele de hrana de caini disponibile in comert, luati aminte si la forma granulelor. Daca veti avea rabdarea necesara ori veti consulta un medic veterinar, veti identifica pana la urma cateva sortimente dedicate acestei rase. De la ultimele cercetari in domeniu axate pe particularitatile raselor de caini, a rezultat ca pentru cainii cu conformatie craniana brahicefalica (cap scurt, cu bot turtit) forma “kibble” este mai potrivita decat cea uzuala a “pernutelor”. Cainii cu aceasta caracteristica anatomica au falca superioara aplatizata si o insertie dentara mai putin regulata, fapt ce ingreuneaza fixarea hranei in gura si procesul masticatiei. De aceea va recomandam sa apelati la hrana de caini comerciala in forma “kibble” (bucati mai lungi, de forma ondulata) pentru un Boxer.

poza caine boxer alb rontaind o jucarie rosie De asemenea, forma particulara a componentelor din hrana recomandata incetineste dizolvarea in cadrul procesului de digestie, aspect cu implicatii pozitive la nivelul rasei, care este una cu pieptul adanc (conformatie care identifica toate rasele predispuse la dilatatie/torsiune gastrica). Bineinteles, dimensiunea capsulelor de hrana trebuie sa fie adaptata pentru acest caine de talie medie spre mare, pentru ca lista raselor de caini cu conformatie brahicefalica este destul de lunga.
Asigurati-va ca principalul produs care face parte din reteta hranei alese este carnea. Proteinele crude trebuie sa se regaseasca in compozitie in proportie de cel putin 30%, iar grasimile cel putin 20%. Continutul de fibre nu trebuie sa depaseasca pragul de 4%. Amintiti-va permanent ca acesti prieteni ai nostri, cainii, sunt carnivori prin natura lor si au tendinte omnivore ca urmare a unui lung proces de adapatare la viata alaturi de om. Stomacul acestor animale nu este “proiectat” sa digere eficient cerealele, de exemplu, chiar daca tendinta actuala de a le include in hrana lor in cantitati tot mai semnificative sugereaza altceva. Este adevarat, fibrele continute de cereale sunt utile, dar doar acele cantitati ce pot fi procesate de organism. Aportul sporit nu inseamna neaparat un efect pozitiv direct proportional garantat. Chiar si proteinele continute in plante nu sunt usor de digerat de stomacul unui caine, iar atunci cand vorbim despre rasa Boxer, avem in vedere animale cu stomacul destul de sensibil.

poza caine boxer pui maron tarcat cu lavaliera alba
Este vital pentru a ocoli problemele de digestie (cu toata cohorta lor de alergii si intoxicatii) sa urmariti atent indicatiile de continut de pe ambalajul unui produs. Primele 5 ingrediente sunt relevante pentru ca au cel mai mare aport in termeni de cantitate. Cel putin 2 dintre aceste prime 5 ingrediente trebuie sa fie indicate in forma “carne de pui”, “carne de vita”, ori “carne de miel”, sub aceasta exprimare si nu “masa carne pui”, “produse din…”, “adaosuri de…”.

poza caine boxer deghizat in platou cu inghetata In privinta cerealelor, doar putine trebuie sa fie mentionate si nu in procente semnificative, cu exceptia orezului brun integral – o buna sursa de proteine si un produs ce se digera mai bine in general. Hrana pentru caini care are mentionate printre primele 5 ingrediente produse ori derivate din porumb ori grau (faina de porumb ori grau, gluten obtinut din porumb, sirop din boabe de porumb etc.) nu este recomandata pentru cainii din rasa Boxer. In schimb aportul de fructe si vegetale in hrana acestei rase de caini este binevenit. Acestea din urma sunt recomandate a fi incluse in hrana Boxerului si sub forma cruda (mere, morcov, telina, gulie).
Dintr-o lista de produse care satisfac cerintele rasei si, bineinteles, nu depasesc un prag financiar rezonabil, alegeti-l pe acela care contine conservanti intr-o masura cat mai redusa. Cainii din rasa Boxer fiind foarte expusi pericolului reprezentat de cancer (ei reprezinta una din cele mai sensibile rase in acest sens), conservantii trebuie, pe cat posibil, exclusi din alimentatie.

poza caine boxer rontaind o minge de tenis Este foarte adevarat, aceste substante nu pot fi evitate in mod absolut in cazul hranei industriale pentru caini, prezenta lor in compozitia generala garantand o perioada de pastrare mai indelungata si intarzierea descompunerii elementelor nutritive din continut. Dar anumiti conservanti trebuie evitati in special avand in vedere particularitatile rasei Boxer. O lista importanta de substante chimice (anti-rancezire) care trebuie evitate in hrana unui caine Boxer include:
- BHA (butylated hydroxyanisole) – butilhidroxianizol;
- BHT (butylated hydroxytoluene) – hidroxitoluen butil (ambele substante, BHA & BHT cunoscute ca putand declansa disfunctii ale ficatului si rinichilor);
- Etoxiquina – un stabilizator pentru grasimi utilizat adeseori in formula de hrana de caini si inclus pe lista agentilor cauzatori/declansatori de cancer;
- Propilen glycol – un produs asemanator antigelului, inclus in multe retete de hrana de caini semi-umeda.

POZE Caini Boxer

poze caini de rasa Boxer


Articole pe aceeasi tema:
Boxer – Un paznic capabil de joaca
Boxer – Disponibilitati si alternative in dresaj
Boxer – Cum ingrijim un caine brahicefalic
Boxer – Deviante si implicatii medicale


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Boxer - Alegerea atenta a tipului de hrana

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO