Boxer - Un paznic capabil de joaca

Posted by bianca On duminică, 21 noiembrie 2010 0 comments


Views





poza caine boxer pazind curtea Scurta istorie a rasei

Cainii din rasa Boxer apartin numerosului grup de caini Molossoizi (Mastiffi). Rasa a fost dezvoltata in Germania, catre finalul secolului al XIX-lea din caini de tip Mastiff, solizi, agresivi, voluntari, denumiti Bullenbeisser („Muscatorul de tauri”). Aceasta rasa de caini, acum disparuta, a fost folosita din vremuri stravechi in landurile germane la vanatorile de anvergura, pentru doborarea vanatului mare (ursi, bouri salbatici, zimbri, cerbi). Sarcina acestor caini era aceea de a incolti prada si de a o fixa pe loc pana la sosirea vanatorilor. De-a lungul timpului, fondul cinegetic micsorandu-se, au prevalat la vanatori exemplarele de Bullenbeisser mai mici, mai agile. Exemplarele de talie mai mica au fost stabilizate ca rasa distincta in regiunea belgiana Brabant si folosite in continuare in rol de caine de vanatoare, pana la extinctia completa. Astazi, este acceptata teoria conform careia acesti Bullenbeisser de Brabant au stat la originea aparitiei cainilor din rasa Boxer, mai ales in urma incrucisarilor cu Bulldog Englez.

poza caine boxer adult cafeniu In anul 1894 trei munchenezi, Friedrich Robert, Elard Konig si Rueben Hopner au decis sa stabilizeze aceasta rasa pentru ca sa o poata inscrie in expozitiile si competiile canine. Prima participare la o expozitie de tipul „dog-show” a fost consemnata in 1895, in Munchen, la un eveniment dedicat rasei Saint Bernard, iar un an mai tarziu se infiinteaza DBC (Deutscher Boxer Club – Clubul German al rasei Boxer). Standardul detaliat al rasei a fost publicat de membrii clubului in 1902. AKC a inregistrat primul caine rasa Boxer de peste Ocean in anul 1904 si a recunoscut primul campion dat de aceasta rasa in 1915 (cainele Dampf vom Dom). In timpul Primului Razboi Mondial acesti caini au fost cooptati in actiunile armatei germane, fiind folositi in diverse misiuni, in calitate de caini-curieri, purtatori ai diferitelor materiale ori a munitiei, caini de atac si caini de paza. Multe exemplare au fost capturate de trupele adverse si, pentru calitatile dovedite, au fost adoptate de soldati. La incheierea ostilitatilor, multi fosti combatanti din diferite colturi de lume au dus acesti caini cu ei, marind anvergura raspandirii rasei si contribuind la cresterea popularitatii ei. Numele rasei este asociat, in cele mai multe surse bibliografice, de presupusa tendinta a acestor caini de a se juca lovind cu labele din fata, in maniera unui boxer.

poza caine boxer catarat pe stalpul portii Explicatia este „subreda”, multi caini Boxer neavand acest obicei. Mai degraba ei isi folosesc capul pentru aplicarea unor lovituri puternice (cand vaneaza pisici, sau cand participa la jocuri cu mingea). Mai plauzibila este varianta conform careia rasa a perpetuat numele unui exemplar de monta aflat la baza genealogiei, un anume mascul denumit (din motive necunoscute) Boxer. Dealtfel, acest nume se pare ca era unul preferat in Germania in acea perioada pentru cainii masculi si s-a perpetuat, in diferite forme si la primele exemplare standardizate, in amintirea stramosului comun.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Working
Culoare: maro roscat pana la galben, tarcat pe fond galben sau brun, cu masca neagra (sau, mai rar, alba) si pete albe pe piept, cap si pe picioare (dar nu mai mult de 1/3 din suprafata corpului).
Talia: medie spre mare
Naparlire: nesemnificativa
Inaltime: 53-63 cm
Greutate: 23-45 kg


poza caini boxer tarcati, cuplu pe canapea
Cainele din rasa Boxer poarta un nume foarte potrivit avand in vedere aparenta sa. Este un caine de talie medie spre mare, musculos, atletic, impresionant. Forma generala a corpului este patrata, torsul fiind sustinut de picioare lungi, fibroase. Capul este in nota specifica tuturor cainilor Molossoizi, mare, lat, de asemenea de forma patrata. Intreaga tinuta este eleganta, nobila, fara a fi deloc greoaie. Cand este tanar, un exemplar de caine Boxer in limitele normale de greutate apare mereu ca un sportiv antrenat gata sa intre in arena. Botul este bine dezvoltat, nu prea scurt, cu mandibula proeminenta (usoara tendinta de prognatism), nasul infundat si buza superioara abundenta, groasa, lasata la colturi.

poza caine boxer cu o mina curioasa Ochii sunt mari, rotunzi, aspect care il deosebeste de rudele sale din familia Mastiff. Boxer are tipul de ochi usor exoftalmici, foarte senini si emanand sinceritate. Culoarea irisului este inchisa, in diferite nuante de caprui. Urechile de marime medie, rotunjite, sunt purtate lasate pe langa craniu, dar multi proprietari prefera sa le cupeze pentru a sta ridicate (tendinta similara in cazul rasei Doberman, in prezent descurajata). Pieptul acestor caini este larg, foarte musculos, distinct reliefat cand cainele sta asezat pe labele inferioare. Coada este taiata scurt si ciotul este tinut in pozitie verticala. Blana este lucioasa, aderenta la corp, cu firul scurt.

Temperament si comportament specifice

Cainele de rasa Boxer este inteligent, vesel, jucaus si cooperant, dornic sa afle si sa invete lucruri noi. Nivelul de activitate este destul de ridicat, cel putin in prima jumatate a vietii. Se ataseaza puternic de stapan, aceasta fiind persoana cu care va avea cea mai profunda relatie si ale carei comenzi le va respecta cu cea mai mare fidelitate. Este mereu bucuros de compania copiilor. Daca va avea parte de o socializare timpurie cu copii de varsta mica si medie, se va comporta foarte bine cu acesti parteneri pe tot parcursul vietii, apreciind sinceritatea lor si tendinta permanenta de a se juca. Boxer este un excelent caine de paza, fiind retinut, banuitor si prudent cu strainii. Doar dovezi clare de acceptare si prietenie a stapanilor fata de o persoana noua ii inmoaie vigilenta. In conditiile in care semnalele de prevenire nu ii sunt luate in seama, ori cand este provocat, acest caine poate prezenta un comportament agresiv, fiind un luptator redutabil.

poza caine boxer alaturi de o jucarie decorata Boxerii nu sunt caini galagiosi, ci doar semnaleaza aspectele neobisnuite. De aceea este eficient in rol de paznic, el intervine la momentul oportun, avertizeaza fara dorinta de a impresiona si trece la actiune. Cainii din rasa Boxer sunt dependenti de grupul familial in care s-au integrat si, datorita firii lor sociabile, interactive, nu suporta bine singuratatea. Pot dezvolta relativ usor diferite comportamente distructive, fiind ingeniosi in a produce diferite pagube in gospodarie. Dupa varsta de 6-7 ani temperamentul lor se mai atenueaza si devin mai linistiti si mai sedentari.

Despre dresaj

Fiind un caine inteligent si cooperant, este usor de dresat. Cele mai bune rezultate sunt obtinute in cadrul acelor exercitii de dresaj imbinate cu diferite jocuri si provocari de perspicacitate. Acesti caini pot obtine rezultate meritorii la concursurile de agilitate si la cele sportive. Se simt mai bine intr-un spatiu deschis, cu teren de miscare la dispozitie, eventual o curte in care sa isi exprime teritorialitatea. Orice caine Boxer are nevoie de socializare cu alte animale, dar este permisiv si poate fi invatat sa convietuiasca alaturi de acestea. Se preteaza destul de bine si la conditiile unui apartament, cu conditia sa beneficieze de un program generos de miscare, antrenament si joaca zilnic.

poza caine boxer dresat sa dea mana

Ingrijire si sensibilitate la boli

Cainii din rasa Boxer naparlesc superficial, cu o tenta mai semnificativa in perioada de schimbare a sezoanelor. Sunt recunoscuti ca niste animale curate si fara cerinte prea mari de ingrijire. Din pacate, aceasta rasa de caini este afectata intr-o masura semnificativa de cancer (boala stabilita in 38,5% din totalul deceselor inregistrate in cadrul rasei, conform statisticilor intocmite de UK Kennel Club). Boxerii nu trebuie tinuti in soare puternic, deoarece pot dezvolta o forma de cancer de piele. Alte boli intalnite mai frecvent la exemplarele rasei sunt: bolile de inima, complicatiile intestinale, afectiunile oftalmologice, alergiile pe baze alimentare, dilatatia/torsiunea gastrica si displazia de sold.

Concluzia noastra: Caini foarte expresivi si usor de remarcat, Boxerii raman toata viata niste „copii mari”. Jucausi, veseli, cu o amprenta optimista a intregului comportament, acesti caini pot fi, totusi, extrem de seriosi atunci cand sunt nevoiti sa intervina in apararea securitatii stapanului sau pentru protejarea proprietatii. Se spune despre Boxer ca expresivitatea fetei ii oglindeste in totalitate caracterul. Iar acesta se va confirma cu precizie … pana la prima ocazie cand este rost de joaca, moment in care chiar si cei mai seriosi caini devin niste poznasi. Un prieten jucaus pentru copiii familiei si un companion alert si sigur pentru restul membrilor.


Nume traditionale pentru cainii din rasa Boxer:

Masculi: Adalbert, Alamo, Arlechin, Bartollo, Baracuda, Burrito, Corrado, Cargo, Delgago, Gaetano, Gorby, Harley, Kasparov, Korky, Lamberto, Mefisto, Marino, Nero, Othello, Oroles, Perseu, Pericle, Parfi, Ronin, Roscoe, Sharan, Vivaldi, Vortex, Zapata

Femele: Arania, Amaretto, Alba, Berta, Bolero, Briana, Cora, Catalunia, Dida, Dora, Estera, Fulga, Fergy, Hora, Indira, Ildy, Jojo, Karma, Karina, Lola, Lenora, Marbella, Morena, Nefertiti, Negra, Oriana, Pirania, Paloma, Pappy, Rita, Solana, Vicky



POZE Caini Boxer

poze caini de rasa Boxer



Articole pe aceeasi tema:
Boxer – Disponibilitati si alternative in dresaj
Boxer – Cum ingrijim un caine brahicefalic
Boxer – Deviante si implicatii medicale
Boxer – Alegerea atenta a tipului de hrana


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Boxer - Un paznic capabil de joaca

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO