Golden Retriever - Un caine de vanatoare util tuturor

Posted by bianca On duminică, 12 decembrie 2010 1 comments


Views





poza caini golden retriever in asteptare Scurta istorie a rasei

Golden Retriever este un caine de vanatoare, reprezentant al familiei mai largi a cainilor aportori (Retrieveri) conceputi pentru recuperarea vanatului doborat la distanta. Folosit initial cu precadere la vanatoarea pasarilor de apa, acest caine si-a castigat in timp o larga popularitate. Gratie calitatilor sale dintre care se reliefeaza sociabilitatea, inteligenta si caracterul maleabil, a inceput sa fie folosit intr-o gama larga de activitati umane, fiind foarte apreciat in rol de animal de companie, caine insotitor pentru persoane cu dizabilitati (nevazatori si deficienti de auz), colaborator al serviciilor de combatere a traficului cu substante interzise, caine utilitar folosit in operatiunile de cautare si salvare. Cainii de rasa Golden Retriever denota o atractie instinctiva pentru apa si au un caracter foarte deschis, cooperant, vesel si energic. Aceasta rasa este foarte bine plasata in topul popularitatii in tarile de influenta anglo-saxona (Regatul Unit, SUA, Canada si Australia) si continua sa isi extinda popularitatea si in numeroase alte tari. Istoria rasei nu este foarte lunga, asa cum o sugereaza popularitatea de care se bucura.

poza caine gloden retriever pe fundal inzapezit Originile acestor caini se afla in Scotia, in tinuturile inalte situate in apropierea celebrului si misteriosului lac Loch Ness, nu departe de Glen Affric. „Parintele” rasei este aristocratul scotian Sir Dudley Marjoribanks, mai tarziu baron Tweedmouth. Acest vanator pasionat si iubitor al raselor canine era preocupat de ideea de a obtine o „rasa suprema” de Retrieveri din incrucisari ale unor caini cu calitati bune in acest domeniu. Evolutia rapida a armelor de foc pe parcursul anilor 1800 a dus la cresterea distantei de lovire cu precizie (bataia armei) si, astfel, a devenit posibil ca la vanatoare tintele sa fie abordate de la o considerabila departare. Pentru ca la vanatorile organizate se inmultisera nepermis cazurile de tinte doborate si nerecuperate, s-a nascut preocuparea pentru realizarea unei rase de caini care sa fie capabili sa umple acest gol. Pentru o vreme au existat cateva controverse referitoare la originea primilor caini care s-au folosit pentru incrucisari in vederea obtinerii rasei Golden Retriever. Legenda conform careia pentru realizarea cuibului initial de selectie si evolutie s-a folosit un caine ciobanesc rusesc cumparat de la un circ itinerant nu isi gaseste suport in evidentele registrelor de selectie ale casei Marjoribanks publicate in 1953. Dupa cum sustine si initiatorul rasei, cainii Golden Retriever au la origine toti cainii de vanatoare disponibili in Anglia detinatori ai unor calitati deosebite, care au fost, finalmente, cumulate in noua rasa.

poza caine golden retriever pui, intins pe fotoliu Cu certitudine, conform evidentelor stricte pastrate, in punctul de origine au contribuit ca rase de baza caini Retriever cu blana ondulata si caini din rasa Tweed Water Spaniel (rasa disparuta in prezent), ambii caini de vanatoare foarte apreciati in arhipelagul britanic in secolul al XIX-lea. Din cuibul initial folosit ca baza de selectie de catre Sir Marjoribanks au rezultat ulterior si alte rase si varietati de caini de vanatoare si caini de lucru, cum ar fi Setterul Irlandez, cainii Bloodhound de culoarea nisipului si cainii Saint-John de apa (dezvoltati ulterior in Terra Nova). Noua rasa de caini Golden Retriever a fost pentru prima oara acceptata in vederea inregistrarii de asociatia Kennel Club of England in anul 1903, iar primul club dedicat rasei functioneaza din 1913. Numele oficial al rasei a fost stabilit in anul 1920. Primele exemplare de Golden Retriever au ajuns in Lumea Noua la finalul secolului all XIX-lea, duse acolo de un urmas al baronului Tweedmouth, Archie Marjoribanks. Astfel, primul exemplar a fost inregistrat in Canada in anul 1881, iar in 1894 acelasi lucru s-a intamplat cu un exemplar de Golden Retreiver si in Statele Unite ale Americii.

poza caini golden retriever jucandu-se in apa Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Sporting
Culoare: galben cu intensitati diferite, pana la auriu (nuanta de baza), crem sau tonuri de castaniu derivate din galben intens
Varietati: Englezesc, American si Canadian
Talia: medie spre mare
Naparlire: semnificativa
Inaltime: 54-61 cm
Greutatea: 25-34 kg

Golden Retriever este un caine de talie medie spre mare, cu o constitutie simetrica, uniforma, armonioasa. Este apreciat de multi cunoscatori ai raselor canine ca fiind cel mai reusit si mai placut caine din familia Retriever. Capul este larg, cu botul trapezoidal si nasul mare, bine definit, de culoare neagra sau rosie. Ochii sunt mari si ovali la varietatea englezeasca si de marime medie, triunghiulari si alungiti la varietatile americana si canadiana. Urechile sunt prinse sus, in planuri laterale, de forma triunghiulara cu varf ascutit, purtate atarnat pe langa cap. Coada groasa, de lungime medie, este purtata lasata sau in lungul liniei corpului (in alerta). Blana este alcatuita din doua straturi, cel inferior fiind foarte des, calduros si impermeabil. Stratul superior are firul de par de lungime medie, fin, moale, drept sau usor ondulat.


poza caini golden retriever pe fundal halloween
Blana este mai deasa si mai lunga pe gat, piept, abdomen, partea anterioara a picioarelor si coada. Culoarea cea mai des intalnita este auriul luminos, uneori completata cu o pata alba pe piept (lavaliera). Varietatea englezeasca este mai scurta pe picioare, cu corpul usor mai indesat si cu o masa corporala usor mai mare. Varietatile americana si canadiana ofera un model de Golden Retriever mai suplu si cu picioare mai lungi, cu buze mai proeminente, cu specificatia ca in Canada sunt mai raspanditi cainii acestei rase cu blana in nuante mai inchise.


Temperament si comportament specifice

poza caine golden retriever alaptand pui de tigru Golden Retriever este un caine inteligent, echilibrat si muncitor. Firea sa sociabila si disponibilitatea pentru munca il fac placut si foarte util intr-o mare varietate de activitati. Acesti caini au o memorie buna, sunt sensibili, vigilenti (fara a fi din cale afara de galagiosi) si caracterizati de o tenacitate cu valente pozitive. Se ataseaza puternic de stapan si sunt permisivi cu alte animale. Femelele din rasa Golden Retriever sunt recunoscute ca foarte bune si grijulii mame surogat pentru o larga varietate de specii (inclusiv pui de tigru nascuti in captivitate) fiind foarte permisive si capabile sa isi activeze glandele mamare chiar daca nu sunt gestante sau nu au avut pui recent. Golden Retriever nu agreeaza strainii la primul contact, ramanand vigilent dar nonagresiv. Orice dovada de simpatie din parte unei persoane straine este insa rapid acceptata si cainele isi va arata caracterul prietenos. In standardul rasei, dealtfel, nu sunt acceptate tendintele de agresiune neprovocata impotriva oamenilor sau animalelor. Se intelege bine cu copiii fiind foarte indicat in rol de caine familial pentru familiile numeroase si active. Acesti caini iubesc apa, au o mare nevoie de miscare si se angreneaza cu entuziasm in diferite jocuri si activitati dinamice. Prefera spatiile mai largi si posibilitatea de a trai intr-o curte, dar se adapteaza bine si in spatii mai restranse (intr-un apartament) cu conditia sa le fie oferita posibilitatea de se exprima fizic in aer liber si de a face miscare (plimbari lungi, jocuri, alergari pe langa bicicleta, curse de recuperare si aport).

Despre dresaj

poza caine golden retreiver in aport la apa Inteligenta de care da dovada, nevoia de a se face util si memoria buna il recomanda in dresaj cainele din rasa Golden Retriever. Ca orice caine de vanatoare si acest caine a fost creat pentru a-si insusi temeinic si cu usurinta comenzi si tipare comportamentale, deci va face o buna figura in invatarea unor exercitii de dresaj complexe. Se comporta foarte bine si in probele de agilitate sau diferite alte probe cu caracter sportiv, fiind atletici, dinamici si cu o buna rezistenta. Se recomanda atitudinea blanda si incurajatoare, sunt caini motivati de entuziasm. Se bazeaza mult pe memorie in ceea ce intreprind, iar aceasta nu ii tradeaza, deci dresajul de calitate poate forma in mod definitiv un caine. Se adapteaza bine si la schimbarile de mediu si de stapan, in caz de nevoie. Se recomanda sa fie dat spre dresaj unui profesionist, pentru ca are multe resurse care merita a fi exploatate.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Blana destul de lunga si fina se cere periata si curatata cu regularitate pentru ca naparleste destul de consistent si pentru ca este foarte dinamic si curios din fire, strecurandu-se in cele mai dificile si inaccesibile locuri. Mai ales cainii care traiesc in interior au nevoie de periaj de cel putin 2 ori pe saptamana. Firele de par crescute in exces intre pernutele de pe talpa for fi scurtate periodic, iar urechile se recomanda sa fie verificate si curatate saptamanal.

poza caini golden retriever pui, jucandu-se in iarba Rasa prezinta unele riscuri sporite in cazul unor boli cum ar fi displazia de sold sau cot, diferite forme de cancer, afectiuni cardiace, boli de piele, oculare sau infectii ale sangelui (hemofilie). Au o medie de viata destul de buna pentru talia lor, de 11,5-12 ani, multe exemplare putand atinge varsta de 15 ani.

Concluzia noastra: Membru onorabil al clubului „magnificilor” ce reuneste rasele de caini cu exceptionale calitati de insotitor si partener al omului, Golden Retriever este, probabil simbolul canin al Americii. Foarte popular in aceasta tara, Golden Retriever ofera imaginea cainelui familial perfect, animat de generoase intentii, cooperant, echilibrat si vesel, plin de resurse si mereu gata de joaca. Este un caine foarte recomandat familiilor cu copii mici, pentru ca acestia vor invata repede sa iubeasca animalele si sa sa bucure de prezenta lor relaxanta si benefica.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Golden Retriever:

Masculi: Angel, Amigo, Aladdin, Bolo, Barbados, Cobra, Casper, Donald, Edgar, Gaston, Hardy, Rocky, Trompet

Femele: Aura, Arrow, Aspen, Ballerina, Blondie, Candy, Dallas, Destiny, Fatima, Goldie, Happi, Jello, Michi, Missy, Tantra, Verona


POZE Caini Golden Retriever

poze caini de rasa Golden Retriever


Articole pe aceeasi tema:
Golden Retriever – Instructiuni de buna ingrijire
Golden Retriever – Riscuri si probleme in hranire
Golden Retriever – Sanatatea sub lupa
Golden Retriever – Dresaj la domiciliu
Poze cu caini de rasa Golden Retriever


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Golden Retriever - Un caine de vanatoare util tuturor

  1. says:

    ama-shop.ro Buna ziua,
    Va inaintez o propunere de colaborare, mai exact dorim sa postam pe blogul dumneavoastra, lunar, un articol de promovare a produselor destinate cainilor (in special hrana uscata).
    Va rog sa-mi comunicati, daca doriti aceasta colaborare, pretul per articol.


    O zi excelenta
    Cosmin Boicu
    www.ama-shop.ro
    0744.870.523

    ps: cer scuze, am cautat dar n-am gasit date de contact, asa ca am postat aici

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO