Bulldog Englez - Prevenirea problemelor cardiace

Posted by bianca On luni, 4 octombrie 2010 0 comments


Views





poza caine bulldog hidratat de stapan In linii mari, cainii din rasa Bulldog Englez nu au probleme de sanatate intr-o masura semnificativ mai mare decat majoritatea celorlalte rase de caini. Bineinteles, ne referim aici la acele exemplare cu o descendenta controlata, provenind din linii de reproducere si selectie verificate. Dar, pe de alta parte, nici nu putem sustine ca se numara printre rasele cele mai sanatoase si mai viguroase. Problemele de sanatate in cazul rasei Bulldog Englez s-au accentuat in momentul in care s-a intervenit pentru ameliorarea rasei. De la jumatatea secolului al XIX-lea, cand luptele de caini si cele purtate intre caini si alte animale au fost interzise in Anglia, precursorii rasei Bulldog Englez si-au pierdut, cum s-ar spune, „obiectul muncii”. Ratiunea de a fi a cainilor antrenati sa lupte cu tauri periculosi, cu ursi, cu urangutani ori cu alti caini special antrenati a fost anihilata prin act legislativ, iar iubitorii rasei au decis ca doar eliminarea acelor trasaturi dure, de luptator feroce, atat de apreciate anterior, vor permite salvarea si perpetuarea rasei.

poza caine bulldog rasfatat de stapana Modificarile anatomice aparute in urma incrucisarii cu rasa Mops (Pug) au ameliorat caracterul si temperamentul acestor caini, dar le-au redus rezistenta la efort si au contribuit la aparitia unor complicatii dictate de sindromul brahiocefalic (cap turtit) precum si la o anume sensibilitate pentru diferite boli. Rasa moderna de Bulldog Englez a pastrat capul mare, patratos si impresionant al stramosilor, ca si corpul foarte musculos, dar botul s-a transformat, devenind foarte turtit, ca la rasa Mops. Mai mult, a ramas in reperele fizice al unei rase de caini de talie medie, dar cu masa corporala mare si picioare scurte. De aici au aparut multe probleme, in primul rand respiratorii, dar si de reglare a temperaturii interne, precum si unele riscuri cardiace.
Modificarea caracteristicilor fizice (picioare mai scurte, craniu modelat) a influentat drastic posibilitatea efectiva a Bulldogului Englez modern de a se exprima fizic, prin efort sustinut ori prin exercitii solicitante. Desi a pastrat o aparenta musculara, de caine foarte puternic si rezistent, Bulldogul s-a transformat intr-un "colos cu picioare de lut". Exceptand scurte reprize de vioiciune exprimate in anii junioratului, ca si catel, un Bulldog este mai degraba un caine sedentar atunci cand devine adult, amator doar de plimbari linistite in orele racoroase ale zilei, un animal comod si conservativ, care prefera sa-si petreaca majoritatea timpului pe canapea ori intr-un loc retras, picotind ori sforaind de-a dreptul.

poza caine bulldog adormit pe jucaria de plus Dincolo de problemele medicale intalnite si in cazul altor rase, cum ar fi displazia de cot si cea de sold, luxatiile patelare, dilatatia, torsiunea gastrica, bolile de inima, epilepsia si diabetul canin, cainii din rasa Bulldog Englez trebuie in primul rand monitorizati impotriva expunerii la caldura sau umiditatea excesiva, verificati pentru descoperirea si tratarea alergiilor si infectiilor cutanate si a bolilor oculare.
Asa cum stiti, cainii nu transpira ca oamenii, folosind glande sudoripare raspandite pe intreaga suprafata a corpului, ci folosesc cavitatea bucala pentru a indeplini acest proces important care le permite sa isi regleze si sa isi mentina in limite normale temperatura interna.

poza caini bulldog pui adormiti pe perna Conformatia modificata a botului ii ingreuneaza serios respiratia Bulldogului in mod general si posibilitatea de a „transipira”, inhaland si distribuind eficient aer racit in corp asa cum, prin contrast, procedeaza cu usurinta cainii cu botul lung. Comprimarea drastica a valului palatin pe maxilarul superior si obstructionarile traheei datorate aceluiasi „sindrom” brahicefalic complica si mai mult situatia. Daca nu veti fi atenti la conditiile de mediu oferite cainelui vostru, il veti supune la eforturi mult prea mari depuse in scopul reglarii temperaturii interne. Acestea ii vor slabi tonusul muscular, pe de-o parte si ii vor suprasolicita sistemul vascular si, in final, inima. Avand oricum sarcina de a iriga un corp de mari dimensiuni, foarte dezvoltat, acest organ vital va lucra in exces in conditii improprii, slabind in timp. Incidenta afectiunilor cardiace in cadrul rasei este destul de ridicata, dar fara ca asta sa insemne ca Bulldogii Englezi se nasc cu o inima slabita sau incapabila sa-si indeplineasca rolul. Modul in care noi asiguram unui Bulldog Englez conditii de viata ferite de solicitari improprii, o hrana corecta si un program de miscare si de exercitii adecvat posibilitatilor rasei (derulat cu periodicitate) il ajuta sa isi mentina performantele cardiace in parametri normali si sa evite problemele de sanatate.

POZE Caini Bulldog Englez

poze caini de rasa Bulldog Englez



Articole pe aceeasi tema:
Bulldog Englez - Caine de paza cu trecut de luptator
Bulldog Englez - Tabieturi in hranire
Bulldog Englez - Principii generale pentru dresajul eficient
Bulldog Englez - Un pacient stoic


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bulldog Englez - Prevenirea problemelor cardiace

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO