Bulldog Englez - Caine de paza cu trecut de luptator

Posted by bianca On miercuri, 29 septembrie 2010 0 comments


Views





poza caine bulldog pui in aer liber Scurta istorie a rasei

Cainii din rasa Bulldog Englez reprezinta o rasa aparuta si dezvoltata in Anglia, fiind si astazi foarte cunoscuti si apreciati in arhipelagul britanic. Rasa este foarte veche, primele exemplare cu alura de Bulldog fiind cunoscute in Anglia inca din secolul al XIII-lea. Se pare ca macelarii londonezi cresteau astfel de caini pentru curajul de care dadeau dovada in confruntarea cu vitele semi-salbatice ce trebuiau sacrificate. Desi dezbaterile inca sunt in toi, se pare ca la originea acestei rase de caini Molossoizi a stat, ca in cazul tuturor dogilor, Molossul de Epir. Probabil, de timpuriu s-au realizat incrucisari (initial, intamplatoare), intre caini de tip Mastiff si cateva rase de caini provenind din Spania. Denumiti initial Bondogge si Boldogge, stramosii rasei Bulldog Englez erau caini foarte puternici, de o ferocitate extrema, luptatori nemilosi despre care se spunea chiar ca nu cunosc durerea. Denumirea de Bulldog s-a incetatenit incepand cu secolul al XV-lea, in scurt timp devenind uzuala. Asocierea cu taurii deriva din principala activitate in care erau angrenati acesti caini atunci cand nu indeplineau rol de caine de paza, si anume lupta cu animale masive si periculoase, in arene organizate ad-hoc.

poza caine bulldog sezand Principalii adversari ai acestor caini erau taurii meniti a fi sacrificati, impotriva carora acesti gladiatori moderni luptau cu nebuna vitejie, oferind spectacole extrem de dure, sangeroase si palpitante, mult gustate de public. Deseori erau folositi in lupte impotriva unor animale salbatice capturate accidental, cum ar fi ursii sau lupii uriasi, candva raspanditi in Anglia. De asemenea, cainii care isi castigasera notorietate in confruntari succesive, devenind campioni in anumite regiuni, erau aruncati in arena impotriva altor competitori canini fiorosi, iar participantii pariau sume mari de bani pe posibilul invingator. In acea perioada aspra a existentei lor, precursorii rasei Bulldog Englez erau mai inalti, mai atletici, destul de rapizi si rezistenti la efort. Incepand din anul 1835, prin Actul de Interzicere a Cruzimii Impotriva Animalelor votat in Parlamentul britanic, luptele intre animale au fost interzise, epoca de aur a cainilor de tip Bulldog incheindu-se. Se parea ca acesti caini isi implinisera destinul si existenta lor ca rasa isi avea zilele numarate. Emigrantii au dus cu ei cateva exemplare peste Ocean, in America, acolo unde au cunoscut o „ a doua tinerete”, fiind folositi de fermieri pentru a tine sub control taurii lideri de turma. Tehnica de lupta a acestui caine era aceea de a-si domina fizic oponentul apucandu-l zdravan de gat cu o muscatura foarte ferma si necrutatoare, ori, adesea, de bot (nas) pana la sufocare. Cu aceste gesturi tipice ei apucau taurii de bot si ii strangeau pana cand acestia ameteau neputand sa respire, astfel crescatorii se puteau apropia si lega animalul.

poza caine bulldog prim plan Inapoi in Anglia, acesti caini nu au fost uitati de fanii lor. Pentru supravietuirea rasei trebuiau eliminate acele trasaturi acum blamate – ferocitatea, duritatea innascuta, tendinta de a lupta cu orice alt animal aflat in preajma – si pastrate sau dezvoltate altele, precum afectivitatea, echilibrul, loialitatea si sociabilitatea. Se pare ca incrucisarile cu exemplare din rasa Mops (Pug) adusa din China de navigatori, a fost solutia pentru ameliorarea rasei. Talia noilor caini care purtau numele de Bulldog Englez a scazut, iar craniul lor a capatat forma specifica pe care o stim astazi (brahicefalica, asemenea cainilor Mops). Noile exemplare, stabilizate ca specie standard in final de secol XIX, si-au pastrat numele initial, dar au reprezentat un alt tip de caine, mai putin rezistent la efort, capabil de alergare rapida doar pe distante scurte, incapabil de a mai performa celebra sa muscatura sufocanta (imposibil de realizat cu botul infundat si falca superioara compactata), dar mult mai docil, afectuos, linistit si jucaus. Cel mai vechi club dedicat rasei a fost fondat in Londra, in anul 1878. Foarte populara in SUA, unde exemplarele de Bulldog Englez tind sa fie de talie mai mare (cu picioare mai lungi), rasa este des folosita pe post de mascota. Corpul de Infanterie Marina al armatei americane a ales acest caine drept mascota (invocand fidelitatea, curajul si determinarea caracteristice) si, de asemenea, nu mai putin de 39 de universitati (inclusiv faimoasa Yale University).


poza caine bulldog cu femeie tanara

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 7-10 ani
Grupa: Non-Sporting
Culoare: alb, galben, bej, maro-roscat, tarcat sau baltat (cu pete)
Varietati: varietatea americana, mai inalta pe picioare si varietatea clasica engleza, cu picioare scurte si corp mai indesat
Talia: medie
Naparlire: nesemnificativa
Inaltime: 30-40 cm (fara limite de inaltime prevazute in standard, dar exemplarele cu talie joasa sunt mai bine punctate in show-urile competitionale)
Greutatea: 20-25 kg


Bulldog Englez este un caine de talie medie cu o imagine masiva, avand corpul indesat, musculos si greoi. Picioarele (in varianta clasica) sunt scurte, puternice. Pieptul este foarte lat, adanc, cu muschi proeminenti. Capul este impresionant la aceasta rasa, foarte expresiv (cainele este numit adesea „uratul fermecator”). Craniul lat, patratos, cu fruntea tesita si plina de riduri, cu arcadele puternice, este completat de un bot scurt, lat si comprimat, maxilarul inferior iesind vizibil in afara. Trufa este mare, infundata si marginita de pliuri de piele, buzele sunt groase, supradimensionate, atarnand flasc. Ochii mari, rotunzi (de tip exoftalmic) sunt plasati departe unul de celalalt, imprimand acestui caine o privire intensa, patrunzatoare. Urechile mici sunt prinse sus, departate si purtate atarnat (o parte din partea interna a pavilionului este vizibila). Gatul este scurt si gros, acoperit cu o piele groasa, cu pliuri sub barbie.

poza caine bulldog tolanit Parul este scurt, fin, neted si lucios, aderent la corp. Coada este in mod natural scurta si incolacita in jurul punctului de priza. Multi proprietari prefera sa o scurteze la varsta foarte mica prin interventie chirurgicala. Nota fizica generala inspira soliditate, o mare stabilitate pe sol si forta bruta dar lipsita de mobilitate.

Temperament si comportament specifice

Cainele Bulldog Englez modern este un animal vioi ca temperament in primii sai ani de viata, spontan, curajos si agreabil in atitudine. Contrar firii stramosilor sai, Bulldogul Englez este dominat de blandete si sensibilitate. Cu fata ridata si privirea concentrata vizibile inca de timpuriu, ei au, inca din stadiul de catel, aparenta unui batran intelept si marcat de experientele unei vieti agitate. Credincios si ascultator cu stapanul sau, acest animal se comporta foarte grijuliu si atent cu copiii, ceea ce il reliefeaza ca pe un foarte apreciat animal de companie. De obicei se intelege bine cu alte animale, dar poate fi irascibil in prezenta altor masculi. Nota generala este insa permisiva, acest caine cautand mereu sa-si conserve fortele. Nu este indicata insa o atitudine provocatoare sau violenta fata de acest caine care si-a pastrat neinduplecarea in conflictele fizice directe si rezistenta legendara la durere. Atunci cand este doar un pui, acest caine este irezistibil, de un comic fabulos, etaland o vioiciune care nu cadreaza deloc cu aspectul sau patratos, lipsit de agilitatea specifica animalelor tinere.

poza caine bulldog travestit in cowboy Mic si indesat, mereu depasit de situatie dar incercand curajos sa tina pasul cu alti pui angrenati in joaca, micul Bulldog Englez va fi comediantul perfect. La maturitate, ca si caine adult, apetenta sa pentru miscare va descreste constant, un caine adult transformandu-se rapid intr-un partener de plimbari linistite facute la pas si punctate de pauze de refacere de preferinta in locuri racoroase. Bulldogul Englez este prin definitie un animal de interior, cu tabieturi linistite, permanent pregatit pentru un „pui de somn” linistit in coltul preferat. Adora sa se afle in apropierea membrilor familiei, dar se va angrena rar in activitatile dinamice ale acesteia. Este un observator calm si rezervat, partenerul ideal pentru persoanele mai putin active, dar un paznic ferm si eficient al locuintei. Bulldogul nu este un caine galagios, latra foarte rar, dar va reusi intotdeauna sa se impuna in fata intrusilor gratie aparentei solide si a fortei exprimate natural.

Despre dresaj

Expertii in dresaj canin nu plaseaza rasa pe o pozitie foarte onoranta in topul raselor inteligente si dotate pentru dresaj complex. Cainele din rasa Bulldog Englez este totusi un caine destul de inteligent, dar care mereu isi dramuieste resursele si ignora comenzile care nu au relevanta pentru el sau care cer un efort fizic prea mare pentru a fi duse la indeplinire. Dresajul de interior este bine insusit si, de asemenea, cainele va copia si respecta fidel tabieturile stapanului sau. Se recomanda ca in sedintele de dresaj sa se evite exercitiile prea complexe ori cele care includ prea multe elemente de agilitate. Stapanul unui Bulldog Englez trebuie sa dea dovada de calm, perseverenta si blandete in dresaj si, de asemenea, sa cunoasca bine limitele acestei rase pentru a nu pretinde prea mult. Bulldog Englez este un bun caine de paza si un animal de companie linistit si reconfortant.

poza caine bulldog pui somnoros Ingrijire si sensibilitate la boli

Blana scurta si aderenta la corp nu necesita o ingrijire prea intensa. Avand in vedere nivelul scazut de activitate, imbaierea acestui caine se poate efectua la intervale mari de timp. Se recomanda verificarea periodica a starii pernutelor de la picioare, scurtarea periodica a unghiilor si curatarea atenta a pliurilor pielii, mai ales in regiunea fetei. Acest caine intra repede in hiperventilatie, deci nu trebuie expus la conditii de temperatura ridicata. De asemenea, datorita conformatiei brahicefalice a craniului, acesti caini au nevoie de un periaj dentar regulat. In privinta bolilor, rasa este expusa unor riscuri mai ales in ceea ce priveste displazia de cot si de sold, complicatiile cardiace, luxatiile patelare, unele alergii si afectiuni oculare. Trebuie avut in vedere ca acesti caini se nasc cel mai adesea prin cezariana, nasterea pe cale naturala fiind mult ingreunata datorita craniului foarte mare, specific puilor rasei si a conformatiei oaselor bazinului la femele.

Concluzia noastra: Sursa a nenumarate glume cu substanta estetica, acest caine impresionant ramane unul din cele mai populare animale de companie in Anglia, dar cu multi admiratori si in alte tari. Chipul aparte, adanc si complex modelat, expresivitatea, forta stapanita pe care o emana, lentoarea olimpiana a miscarilor sale fac din Bulldogul Englez un animal ce nu poate fi trecut cu vederea. Simpatic intr-o nota aparte, este un animal care isi permite sa ignore principiile estetice rasate pentru a convinge prin calitatile interioare. Calm, fidel, echilibrat si sensibil, este o stanca in fata tristetii si a singuratatii. Un companion pentru seri linistite si ferite de surprize.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Bulldog Englez:

Masculi: Abel, Adonis, Brutus, Barbados, Belmondo, Carlos, Cardigan, Churchill, Corrado, Darlan, Dempsey, Ervin, Falstaff, Flavius, Gordon, Gladiator, Garabet, Hercules, Hodor, Jonathan, Kosmo, Komet, Karamba, Lampard, Lucifer, Leonardo, Mefisto, Morgan, Mortimer, Nero, Othello, Orlando, Oreste, Patricius, Palatin, Rasputin, Ronnie, Redondo, Salito, Sofocle, Tartar, Turbion, Umaga, Umbro, Zorba


Femele: Allegreta, Afrodita, Arania, Bella, Bertha, Ballerina, Cinderella, Cara, Demetria, Diana, Didi, Fausta, Fulga, Gambetta, Gina, Hydra, Helena, Indra, Iunona, Kamorra, Korinthya, Lambada, Larrisa, Mandinga, Malaga, Mirinda, Ninive, Narcisa, Ofelia, Origami, Patricia, Persefona, Rialda, Robusta, Sofia, Solana, Tammy, Tamara, Zuzu


POZE Caini Bulldog Englez

poze caini de rasa Bulldog Englez


Articole pe aceeasi tema:
Bulldog Englez - Tabieturi in hranire
Bulldog Englez - Principii generale pentru dresajul eficient
Bulldog Englez - Un pacient stoic
Bulldog Englez - Prevenirea problemelor cardiace


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bulldog Englez - Caine de paza cu trecut de luptator

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO