Bulldogul Englez este un caine de interior. El nu trebuie lasat afara singur pentru perioade prea lungi de timp. Datorita conformatiei brahicefalice are, adesea, probleme de respiratie si nu reactioneaza bine nici in conditii de caldura excesiva, dar nici in mediu prea rece. Daca locuiti intr-un zona cu temperaturi foarte ridicate vara, trebuie sa aveti aer conditionat in casa pentru a putea asigura conditii de trai proprii pentru acest caine. Iarna are nevoie de caldura si de o medie buna a umiditatii aerului.
Chiar daca blana scurta lasa sa se creada altceva, acest caine necesita periaj regulat mai ales pentru depistarea alergiilor cutanate. Zona din jurul ochilor si pliurile de pe fata trebuie curatate zilnic, pentru ca sunt arii expuse infectiilor. O atentie speciala trebuie acordata urechilor, care datorita formei specifice capteaza usor praful din mediul inconjurator, mai ales pe durata plimbarilor. Conformatia urechii la Bulldogul Englez lasa expusa partea interioara si canalul auditiv, care pot colecta astfel mai usor murdaria.
Petrecand mult timp in interiorul casei, fara sa faca multa miscare, acesti caini nu au ocazia sa isi toceasca unghiile, care trebuie ajustate periodic de proprietar, cu mare grija insa. Cu aceasta ocazie este binevenit si un examen amanuntit al pernutelor de pe labe, ele fiind supuse unor presiuni considerabile in mers.
Alegerea temperaturii apei de imbaiere reprezinta un alt reper important, tot datorita dificultatilor semnalate la acesti caini de a-si regla eficient temperatura interna.
Un Bulldog Englez nu va fi niciodata foarte gratios in apa (unde are nevoie de asistenta) desi posibilitatea de a se racori il incanta dar, dupa ce s-a "scaldat", sau dupa imbaiere, frecati-i corpul intens cu un prosop moale, pentru a fi siguri ca blana s-a uscat corespunzator. Nu insistati niciodata sa exersati inotul cu acest tip de caine! Ascultator, poate ca va va urma in piscina, dar sunt incapabili sa respire eficient iar forma corpului nu le permite sa-si mentina flotabilitatea mult timp.
Nu va faceti planuri prea ample in privinta plimbarilor. Calculati lungimea traseului in repere modeste si aveti in vedere cateva locuri specifice unde se pot lua pauze de refacere. Atunci cand este tanar, acest caine incepe in forta plimbarea, dand dovada de multa vioiciune si de un tonus incurajator. Dar aceste rezerve de vitalitate sunt repede epuizate, mai ales in cazul unui caine adult, si veti fi pusi uneori in postura sa il carati efectiv in brate la drumul de intoarcere, daca va grabiti si nu ii asigurati pauze de refacere.
Periajul dentar devine foarte necesar pentru un caine adult care a pasit in al 4-lea sau an de viata. Dantura dispusa neuniform, deficitara de multe ori, retine foarte multe resturi din alimentele ingerate iar folosirea produselor speciale destinate intretinerii igienei dentare reprezinta o masura insuficienta, un Bulldog Englez neputand sa le mestece eficient.
Dintre toate rasele de caini de talie medie si mare cu aspect molossoid, aceasta rasa prezinta poate cele mai pronuntate caracteristici brahicefalice, deci un ajutor in mentinerea sanatatii danturii este mai mult decat binevenit.
Studiati intotdeauna cu atentie reactiile si comportamentul cainelui vostru rasa Bulldog Englez. Se poate vorbi de un numar de boli specifice in cazul acestei rase, dar identificarea semnelor declansatoare poate fi dificila. Pentru orice anomalie de comportament, la cel mai mic semn de disconfort tradat de caine incercati in mod delicat sa identificati sursa durerii sau disconfortului. Cainii din rasa Bulldog Englez sunt extrem de rezistenti la durere, aproape niste ignoranti in a-si manifesta acest sentiment, suporta stoic boala si prefera sa sufere in tacere. Nu se vor tangui decat in situatii extreme. Acest comportament de tip „macho” le onoreaza cartea de vizita de fosti luptatori neinfricati, dar favorizeaza agravarea unor rani sau afectiuni in timp, pana cand interventia isi pierde din eficacitate.
Fiti pregatiti sa asigurati asistenta de specialitate pentru o catea din rasa Bulldog Englez care este gestanta. Catelele suporta bine sarcina pana aproape de termenul de fatare, cand pot aparea complicatii gen dificultati respiratorii, dureri abdominale, palpitatii cardiace, bufeuri. Cel mai bine este sa va adresati unui medic veterinar cu experienta pentru monitorizarea atenta a catelei si fiti pregatiti sa intampinati o noua generatie de „botosi ridati” si simpatici in urma unei operatii de cezariana.
POZE Caini Bulldog Englez
Articole pe aceeasi tema:
Bulldog Englez - Caine de paza cu trecut de luptator
Bulldog Englez - Tabieturi in hranire
Bulldog Englez - Principii generale pentru dresajul eficient
Bulldog Englez - Prevenirea problemelor cardiace
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Bulldog Englez - Un pacient stoic