Bulldog Englez - Principii generale pentru dresajul eficient

Posted by bianca On vineri, 1 octombrie 2010 0 comments


Views





poza caine bulldog inotand In ciuda unor aprecieri destul de aspre legate de inteligenta cainilor din rasa Bulldog Englez, multi experti in dresaj canin sustin cu tarie ca acest caine cu look special „made in UK” este un caine inteligent, ager si intuitiv, interesat in mod real sa-si multumeasca stapanul. Gandind in spectrul pozitiv, se poate aprecia ca este un caine care invata repede, dar important pentru implinirea acestui deziderat este ca metoda folosita sa fie cea potrivita. Aceasta asertiune este valabila in cazul majoritatii raselor de caini, dar particularitatile fiecarei rase difera si trebuie analizate cu atentie, de la caz la caz. Pentru ca este realmente imposibil sa detaliem o rasa de caini in amanunt in perimetrul unui articol de mici dimensiuni, ne rezumam mai jos la cele mai importante linii directoare in abordarea dresajului cu un caine din rasa Bulldog Englez.

poza caine bulldog pui invatand comenzi Primul aspect care conteaza este ca un caine Bulldog Englez nu trebuie desconsiderat. Este intr-adevar inteligent si calm in analiza actiunilor sale si accepta sa se implice in rezolvarea unor probleme care cer atentie si repetitie. Dar oricat de destept ar fi, are in mod clar tendinta de a se menaja de eforturi prea mari ori prea indelungate, stilul sau fiind unul foarte comod. Deseori inactiv si conservativ, se complace in atitudinea de observator. Nu va pierdeti rabdarea si nu va grabiti sa-l clasificati ca un elev „imposibil”. Pentru a-l invata comenzi si exercitii trebuie sa acordati mai mult timp total calculat, dar sa impartiti aceasta perioada in sedinte scurte. In fapt, cam orice activitate care se apropie de limita a 15 minute de exersare sfarseste prin a-l plictisi, astfel ca acest caine se va opri din executie si va fi disponibil doar pentru o plimbare linistita.

In al doilea rand nu trebuie sa supraestimati capacitatile fizice ale acestui caine apreciind doar aparentele. El se comporta ca un animal lenes si cu atitudine pasiva si poate contraria o persoana care ii pune in balanta fizicul impresionant. Bulldogul Englez este un caine musculos, compact si solid, care inspira forta, dar realitatea este ca si-a pastrat aspectul din vremuri demult apuse si, intre timp, a pierdut mult la capitolul rezistenta . Ca majoritatea cainilor, un Bulldog Englez poate invata putin cate putin pe intreaga durata a vietii si este bine ca sa nu limitati dresajul sau doar pe intinderea primului an de viata, cand da dovada de mai multa vioiciune. Scurte sedinte de antrenament si exersare trebuie sa fie mereu prezente in programul sau pentru mentinerea tonusului. Uneori acest caine chiar nu poate face mai mult decat arata.


poza caine bulldog pui suspendat
Nu exagerati cu pretentiile in privinta efortului fizic pentru a nu-l expune unor probleme medicale, dar nici nu renuntati la exercitii periodice. O atitudine moderata dar dublata de perseverenta il va mentine intr-o forma buna toata viata.


In al treilea rand, un caine Bulldog Englez denota in comportamentul sau general o atitudine dominanta pe care incearca sa o puna in valoare la inceputul colaborarii sale cu stapanul, tocmai pentru a-si putea impune vointa atunci cand doreste sa ia o pauza. Cand antrenati un Bulldog Englez, trebuie sa dati dovada de putere de caracter si fermitate, evitand intotdeauna loviturile. Contrar ideii de obtinere a eficientei prin duritate, este impardonabila atitudinea violenta fata de un animal care nu se poate apara si depinde cu totul de voi.

poza caine bulldog alergand cu jucaria in gura Mai mult decat atat, apeland la corectii fizice dure nu veti ajunge la rezultate evolutive, pentru ca acesti caini sunt faimosi „incasatori”. Poate datorita mostenirii ereditare, rezistenta lor la durere este plasata la un nivel extrem de ridicat. La fel de determinat si de greu de doborat cu lovituri dure ca si fostii sai adversari, taurii, cu care se lupta neinfricat in Londra secolului XIII, ori in America inceputului de secol XIX, un Bulldog Englez pur si simplu nu se va lasa impresionat sau intimidat de asa ceva. Mai mult, isi va pierde afectiunea si respectul pentru cel care va proceda asa. Un astfel de caine nu necesita actiunea unei persoane foarte dominante, ci doar a unui stapan bine intentionat, ferm si constant in atitudine, care sa nu-l „scape din mana”.


In ultimul rand, nu uitati ca dresajul oricarei rase caini nu se rezuma doar la relatia pe care o aveti in mod direct cu animalul. In sfera preocuparilor din dresajul canin trebuie sa stea si comportamentul cainelui fata de alte persoane si animale. Deci socializarea precoce, constant practicata si modelata trebuie sa va ramana in atentie. Inca din stadiul de catel simpatic si vioi, un Bulldog Englez trebuie sa fie lasat sa interactioneze cu alti catei, sa fie corectat cand se dovedeste artagos sau prea autoritar ori dominant, trebuie antrenat in joaca alaturi de acestia si desigur, alaturi de alte animale. De asemenea, nu ezitati sa permiteti si altor persoane sa interactioneze cu el. Nu va temeti ca dovezile de simpatie pe care le-ar putea arata fata de prietenii sau cunoscutii vostri vor diminua afectiunea la care sperati din partea lui. Un stapan ramane centrul universului pentru cainele Bulldog Englez, el reprezinta partenerul de viata, la bine si la rau. Ca un veritabil lord de moda veche, un Bulldog Englez nu se va intrece in efluvii sentimentale, dar inima lui va apartine. In absenta unei socializari adecvate, fiind retras, sedentar si egocentrist prin natura sa, acest caine poate deveni prea posesiv sau exclusivist, refuzand sa interactioneze agreabil cu animale sau persoane din afara familiei, limitandu-si drastic aria de interes. Un Bulldog Englez se va multumi intotdeauna cu minimul in privinta interactiunilor, putand supravietui foarte bine doar in rolul de partener al vostru si … atat. Aceasta atitudine nu trebuie incurajata, largirea cercului de interes si interactiunile diverse contribuind la combaterea sedentarismului si a comoditatii sale legendare. Un caine mai activ inseamna un caine mai sanatos, mai maleabil si, de ce nu, mai placut in rol de companion.


POZE Caini Bulldog Englez

poze caini de rasa Bulldog Englez


Articole pe aceeasi tema:
Bulldog Englez - Caine de paza cu trecut de luptator
Bulldog Englez - Tabieturi in hranire
Bulldog Englez - Un pacient stoic
Bulldog Englez - Prevenirea problemelor cardiace


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bulldog Englez - Principii generale pentru dresajul eficient

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO