Cocker Spaniel : caine de companie

Posted by bianca On marți, 29 iunie 2010 0 comments


Views





poze caini cocker spanielScurt istoric al rasei :

Un caine mai mereu situat in primele zece pozitii ale popularitatii este „pletosul cu zulufi”, simpaticul Cocker Spaniel. Istoricul acestei rase de caini merge mult inapoi in timp, stramosii animalului fiind parteneri de nadejde ai vanatorilor. Acesti caini decorativi sunt cei mai mici ca talie in grupa cainilor de vanatoare (Gundog), dar cu abilitati care ii plaseaza pe o pozitie fruntasa. Specialistii individualizeaza ca stramos al rasei „cainele d’Oysel”, un animal folosit la vanatoarea de pasari, atat in Anglia cat si in Franta, incepand cu secolul al XI-lea. Este foarte probabil ca tara de origine sa fie Spania, intrucat in prima sa mentionare documentara (lucrarea „Tratat de vanatoare” a lui Gaston Phoebus) Cockerul se identifica sub denumirea de „Espainholz”. Desi acest caine dovedeste abilitati atat in vanatoarea de teren cat si in cea pe apa, in Anglia, incepand cu secolul al XVI-lea incepe o prima tendinta de separare pe varietati, astfel ca secolul al XVIII-lea cunoaste popularizeaza deja 2 denumiri pentru cainii acestei rase: Springer Spaniel (mai compact, de talie mai mica, folosit mai des la vanatoarea pe teren) si Cocker Spaniel (un caine de talie mai mare, folosit si la vanatoarea pe balta). In anul 1893 Kennel Club din Regatul Unit a stabilit standardele fiecarei varietati si, din anul 1936, an in care rasa de caini a fost recunoscuta oficial de AKC, cele doua varietati au devenit Cocker Spaniel Englez si Cocker Spaniel American. In zilele noastre, Cockerul Spaniel Englez reprezinta varietatea mai mare in talie, reprezentantii sai dovedindu-se mai sociabili si mai maleabili la dresaj (de asemenea fiind inca destul de des folositi la vanatoare), iar Cockerul Spaniel American varietatea mai mica, cu reprezentanti ceva mai „mofturosi”, dar mai cocheti, caini folositi aproape exclusiv ca animale de companie.

poze pui de caine de rasa cocker spaniel


Descrierea si intretinerea rasei:

Durata de viaţă: 14-16 ani
Grupa: Gundog (caine de vanatoare)
Culoare: maro–roscat, rosu inchis, negru cu cafeniu, alb cu negru, rosu sau cu pete rosu-inchis ( cu sau fara margini cafenii), albastre, portocalii
Varietati: Englez si American
Talie: mica spre medie
Naparlire: semnificativa, mai ales in perioadele de naparlire
Inaltime: 38-43cm (Cocker Spaniel Englez) / 35-38cm (Cocker Spaniel American)
Greutate: 12-15kg (Cocker Spaniel Englez) / 10-12kg (Cocker Spaniel American)

Animal cu o certa alura eleganta, cu „aer sic”, acest caine va cuceri usor orice privitor. Este un caine puternic, vioi si alert, rezistent la efort. Capul este bine modelat, cu stopul marcat. Ochii sunt mari, expresivi (o privire atenta si afectuoasa), migdalati, cel mai des caprui in diferite tonuri. Urechile sunt prinse jos pe craniu, in lateral, sunt lungi, stau atarnate, foarte rotunjite la limita inferioara si acoperite cu par lung, bogat, ondulat. Gatul este lung si musculos. Coada cainilor din rasa Cocker Spaniel se taie de obicei cu 1/3, animalul purtand-o orizontal si in miscare. Blana are un par fin, matasos, de lungime medie, cu firul drept sau ondulat, mai scurt pe cap si formand franjuri pe urechi, picioare, piept si abdomen. Parul lung al unui Cocker Spaniel necesita periaj periodic, iar frecventa acestei activitati va trebui sa fie corelata cu specificul si intensitatea activitatii cainelui. Se va acorda atentie inlaturarii parului crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi. De 2-3 ori pe an este recomandat ca acesti caini sa fie tunsi, preferabil de catre un specialist, pentru a se pastra aspectul standard al rasei. Cainele din rasa Cocker Spaniel este un animal rezistent la factorii de mediu, de stres, de efort, rezista bine in aer liber si se adapteaza repede la viata intr-un apartament. Nivelul de activitate specific acestei rase de caini poate fi caracterizat ca moderat, dar un Cocker Spaniel se va bucura intotdeauna intens cand i se vor oferi iesiri in natura prelungite unde se va juca, va alerga si va inota cu o energie debordanta. Jocurile de agilitate reprezinta, de asemenea, un domeniu agreat de acest caine. Are nevoie de dresaj, socializare.


poza caini cockeri spanieli


Temperament si comportament specifice :

Cocker Spaniel este, in principiu, sinonim cu sociabilitatea si increderea. Acest caine accepta usor strainii atunci cand mediul in care traieste este unul echilibrat si dominat de afectiune. La randul lor afectuosi, ei se dovedesc caini foarte atasati de stapani si se bucura intotdeauna sa fie in preajma acestora. Sunt animale carora le place sa fie rasfatate, dar balanta in acest sens trebuie tinuta cu delicatete, pentru ca un Cocker Spaniel si asa are tendinte de actiune si exprimare independente. Sunt niste caini vioi, agili si energici, mai potriviti unor stapani activi. Dar, daca toti cei din familie denota un comportament mai „asezat”, cainii din aceasta rasa vor dovedi adaptabilitate si se vor manifesta mai potolit. In orice caz, indiferent de ce varietate vorbim, Cockerul Spaniel este un animal cu o „tinerete agitata”, in sensul ca atunci cand sunt catei se comporta ca niste „butoiase de energie”. Senioratul insa va fi dominat de adaptarea la specificul familiei in care s-a integrat. Accepta bine celelalte animale din gospodarie si are un bun nivel de interactiune cu alti caini, dar pentru aceasta trebuie ca procesul de socializare sa debuteze de timpuriu, pentru ca, din gelozie, pot deveni egoisti si exclusivisti. Sunt caini cu un puternic instinct de vanatoare, deci au tendinta sa acopere mult teren in plimbarile in natura. Dar se vor intoarce la stapan la incheierea peregrinarilor. Nu reactioneaza bine daca sunt lasati singuri perioade lungi de timp sau daca sunt tratati prea aspru. In acest caz pot dezvolta o irascibilitate cronica si, de asemenea, tind sa dezvolte comportamente distructive de care vor fi greu dezvatati mai apoi. Se inteleg bine cu copiii, cu conditia sa interactioneze cu acestia de timpuriu. In general, cainii de rasa Cocker Spaniel American sunt mai putin permisivi cu copiii de varste mici si nu suporta foarte bine poznele acestora.

Despre dresaj :

Cainii de rasa Cocker Spaniel, de ambele varietati, sunt caini inteligenti, intuitivi, care raspund bine comenzilor si lucreaza cu placere in sedintele de dresaj. Este nevoie de o metoda de dresaj axata pe blandete si permisivitate, intrucat sunt mai poznasi cand sunt catei. Vor fi entuziasmati sa inteleaga comanda de dresaj si sa o puna in aplicare, dar se preteaza mai bine la un antrenament variat si stimulativ, intrucat se plictisesc destul de usor. Pot fi destul de buni in rol de caini de paza, desi firea prietenoasa nu ii recomanda pentru asta, dar indatorirea de paznic se va completa prin semnalizare, pentru ca nu au, in general, tendinte agresive. Fara o educatie si un dresaj adecvate si efectuate in mod consecvent, cainii Cockeri Spaniel se vor dovedi niste animale galagioase, cateii in special exprimandu-si mai toate trairile prin latraturi viguroase si sonore.


Ingrijire si sensibilitate la boli:

Cockerul Spaniel este un animal rezistent si putin pretentios, ca mai toti cainii de vanatoare, adaptabil si cu un bun nivel de sanatate generala. Afectiunile cu un impact mai semnificativ asupra acestei rase de caini sunt: demodicoza, surditatea (peste varsta de 10 ani), paralizia nervului facial, displazia de cot, si cancerul de piele. Cazurile de orbire afecteaza semnificativ rasa, mai ales la varsta senioratului avansat (10-12 ani). De asemenea, acesti frumosi caini de rasa, daca sunt rasfatati, prezinta tendinte de obezitate peste varsta de 6-7 ani.
Concluzia noastra: veti gasi intotdeauna in Cockerul Spaniel un partener afectuos si vioi, cu o permanenta doza de energie pe care v-o poate „imprumuta” cu larghete. Este genul de animal de companie care va imbogateste viata si o dinamizeza, sau, dupa caz, o insenineaza. Tandru si increzator, vioi si foarte istet, capabil sa perceapa cu finete trairile interioare ale stapanului, acesta este Cockerul Spaniel, un caine de referinta printre „cei mai buni prieteni ai omului”.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Cocker Spaniel:

Masculi: Basil, Jozef, Cordoba, Turkish, Leon, Shocker, Bum-Bum, Hamilton, Pachito, Jupiter, Taifun.

Femele: Agape, Fluffy, Ginger, Marlene, Dalila, Cheery, Hilda, Dara, Bonita, Crystal, Carlita, Selma, Dhaisa.

Celebritatile si cainii de rasa Cocker Spaniel:

Charlize Theron

poze caine de rasa cockeri spanieli


Charlize Theron

poza cocker

Oprah and Sadie

imagini cu caini de companie cockeri spanieli


Mickey Rourke

imagini caine cocker spaniel

POZE cu Caini Cocker Spaniel Englez si American

poze caini de rasa Cocker Spaniel Englez si American


Articole pe aceeasi tema:
Cainele Cocker Spaniel - boli specifice
Rasa de caini Cocker Spaniel: alimentatie
Cocker Spaniel: toaletare si imbaiere
Cum dresam un Cocker Spaniel ?


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cocker Spaniel : caine de companie

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO