Cum dresam un Cocker Spaniel ?

Posted by bianca On sâmbătă, 10 iulie 2010 1 comments


Views





poze caini de rasa cocker spanielIn ceea ce priveste dresajul, rasa de caini Cocker are, plecand din start, unele avantaje, in sensul ca aceste animale dau dovada de inteligenta peste medie, sunt active si rezistente si au afinitate pentru jocuri. Exista insa si impedimente; firea prea activa si jucausa le afecteaza concentrarea iar spiritul, daca nu rebel in totalitate, cel putin poznas, ii creioneaza ca pe niste “elevi” mai dificili.




Primul pas este realizarea unei legaturi afective trainice intre stapan si catel. Aceasta trebuie fundamentata inainte de inceperea propriu-zisa a oricaror exercitii de dresaj. Cockerii sunt caini afectuosi si tandri cu cei apropiati si se ataseaza de stapan, solicitand insa destul de des sa fie rasfatati.poze caini de companie cocker spaniel In dresaj au un nivel ridicat in ceea ce priveste invatarea lucrurilor noi, dar nu vor fi la fel de buni la rezolvarea problemelor, intrucat nu au suficienta rabdare sa se concentreze. Metoda de dresaj trebuie sa se caracterizeze prin rabdare si gentilete, pentru ca un caine de rasa Cocker Spaniel nu va reactiona deloc favorabil la tratamente aspre si/sau intimidante, dar fermitatea trebuie mentinuta pe o linie constanta. Vor specula usor slabiciunile cu suport afectiv pe care le vor observa la voi si au nevoie doar de o jumatate de ocazie pentru a se elibera de rigorile exercitiului de dresaj si a se intoarce la joaca. In general, data fiind apententa unui Cocker pentru joaca, este bine sa va adaptati comenzile in dresaj si natura exercitiilor intr-o forma care sa sugereze joaca, “pacalind” astfel cainele sa invete miscari, comenzi si exercitii de dresaj in timp ce el se destinde si se bucura de prezenta voastra si de activitate. Consecventa in activitatea de dresaj (ca si repetarea periodica a unor exercitii deja insusite) au rolul de a mentine memoria cainelui treaza, pentru ca un Cocker tinde mereu sa-si elimine din comportament lucrurile impuse. Altfel spus, uita usor, dar o face cu intentie.

Debutul timpuriu in activitatea de socializare cu alti caini este benefic pentru obtinerea unor rezultate bune si in dresaj. Cainele Cocker Spaniel este prin natura sa sociabil, curios si permisiv si are un nivel scazut de agresivitate, astfel ca are sanse mari sa evolueze bine in procesul de socializare. Invatand sa fie destins si cooperant in contactul cu alti catei si caini, va face pasi importanti in dresaj. Spunem asta pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, printre prietenii de joaca veti identifica si caini cu un nivel de dresaj ridicat, iar un Cocker reactioneaza foarte bine la metoda imitativa. Astfel, lucrand cu el in compania unor caini deja initiati, veti obtine mai usor rezultate bune si veti “castiga puncte” pretioase si la capitolul socializare.


Cocker Spaniel, considerat a fi cel mai mic din grupa ce include cainii de vanatoare, are reflexe bune in acest sens si se misca bine in teren, gratie instinctelor si conformatiei fizice. Daca veti dori sa il dresati pentru activitati specifice unui caine de vanatoare, fiti rabdatori si debutati in activitatile cu impact fizic (depasirea obstacolelor naturale sau artificiale, inotul pe distante mai lungi) dupa varsta de 10-12 luni, altfel pot aparea implicatii negative asupra dezvoltarii fizice, cum ar fi deformarea axului membrelor, intinderi sau rupturi de ligamente etc.

poze caine de apartament cocker spaniel

Orice caine, deci si un caine de rasa Cocker Spaniel trebuie sa invete progresiv, sa arate teama fata de oameni, animale, zgomote mari, vehicule, sa inteleaga faptul ca trebuie sa execute ordinele date de proprietar sau dresor, iar daca este indisciplinat nu va primi recompense ori hrana.In dresajul canin, pentru ca rezultatul obtinut de un catel sa fie cel dorit, trebuie avut in vedere ca acesta, din punct de vedere al dezvoltarii sistemului nervos, se afla sub dominatia unor reflexe neconditionate. Astfel, pana la varsta de 15 zile domina reflexul hranei, dupa aceasta varsta pana la intarcare se gaseste sub influenta reflexului de aparare, dupa intarcare predomina reflexul de orientare, iar dupa varsta de 6 luni dominant este reflexul sexual.

Cateva repere importante in activitatea de dresaj efectuata cu un caine de rasa Cocker Spaniel ar putea fi:

-legarea, asocierea unui reflex neconditionat, cu/de un reflex conditionat;

-orice deprindere sa inceapa prin joc cu catelul, trecerea de la joc la disciplina se sa faca gradat intr-un mod cat mai lin;

-in mod obligatoriu trebuie utilizate recompensele, nici o deprindere, comanda corect executata sa nu treaca nerasplatita;

- in ordinea utilizarii lor, metodele de dresaj sunt: metoda contrastelor, cea a imitatiei si cea mecanica;

-un caine trebuie de asa natura antrenat si ghidat prin exercitii de dresaj ca sa isi formeze si consolideze increderea in fortele proprii concomitent cu intarirea atasamentului si sentimentului de dependenta fata de stapan.

poza cu caine de companie cocker spanielNu uitati sa afisati permanent si voi multa incredere in fortele proprii, evitati ezitarile si comenzile contradictorii, concepeti-va un plan de dresaj adecvat si coerent (apelati daca puteti si la sfaturile competente ale unui specialist in dresaj canin) si astfel veti obtine rezultate foarte bune cu un Cocker Spaniel. Periodic, in cadrul activitatilor desfasurate in aer liber alaturi de caine, reveniti asupra unor comenzi si exercitii de dresaj insusite, ca parte integranta a jocului in comun, si astfel va veti bucura de un animal de companie placut si educat.

POZE cu Caini Cocker Spaniel Englez si American

poze caini de rasa Cocker Spaniel Englez si American


Articole pe aceeasi tema:
Cainele Cocker Spaniel - boli specifice
Rasa de caini Cocker Spaniel: alimentatie
Cocker Spaniel: toaletare si imbaiere
Cocker Spaniel : caine de companie


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Cum dresam un Cocker Spaniel ?

  1. says:

    Andreea Buna! Am si eu un cockeritza in varsta de 5 luni si ink nu a invatat sa faca afara,.. mai am vreo sansa? O scot dimineata , dupa ce mananca o scot si seara o scot de multe ori pe zi si stau cu ea dar nu face deloc afara knd ajung aksa face in casa, care ar fi solutia sa o pot face sa faca nevoile afara? V-as multumi mult sa primesc un mesaj!

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO