Cocker Spaniel: toaletare si imbaiere

Posted by bianca On miercuri, 30 iunie 2010 0 comments


Views





poze caine cocker spanielREPERE GENERALE PENTRU TOALETARE SI IMBAIERE

Un caine de rasa Cocker Spaniel necesita pentru imbaiere un sampon special pentru caini cu par lung. Cainele trebuie spalat cel putin o data pe luna iar periajul se va efectua saptamanal in conditii obisnuite. Daca obisnuiti sa iesiti cu cainele la plimbari pe camp, periajul trebuie executat mai des. Nu amanati aceasta operatiune importanta pentru acesta rasa de caini. Cockerul este un caine cu piele sensibila si nu foarte rabdator, deci, la inceput, un catel nu va fi foarte incantat. Combinand periajul regulat cu incurajari rostite cu voce calma, degajata, veti obtine rezultate foarte bune, iar cainele va percepe activitatea in mod placut. Toaletarea unui Cocker Spaniel implica un mic „arsenal” de ustensile, care va include o perie cu dinti metalici indoiti, un descalcitor, o foarfeca dreapta, o foarfeca de filat, si, eventual, o masina de tuns. Parul se perie mai bine dupa spalare. In timp ce uscati cainele, franjurile de pe urechi, membre, piept si partile laterale ale corpului trebuie periate in sensul de crestere a parului, pentru a nu ramane infoiate. Nodurile din blana se vor indrepta cu descalcitoare speciale, folosite cu blandete. Pe timpul verii este foarte important sa inspectati cainele zilnic pentru a indeparta scaietii, crengutele si alte resturi vegetale agatate in blana. Fiti atenti in special la scaieti, acestia irita usor pielea sensibila a acestor caini, iar ei vor cauta sa ii indeparteze mestecandu-i. Fragmentele inghitite vor produce de multe ori iritatii la nivelul faringelui.

poza caine cocker spaniel

INTRETINEREA BLANII

CAPUL:

Adeseori, cainii din rasa Cocker Spaniel prezinta pe crestet o "creasta" de par cu aspect tern. Aceasta se elimina prin smulgere putin cate putin pana cand pe cap ramane un par scurt si lucios. Acesta actiune de smulgere nu trebuie perceputa in sensul ei agresiv ce sugereaza suferinta pentru animal. Folosirea unor manusi de cauciuc speciale, prevazute cu mici „carlige” in zona palmara este cea mai indicata. Actiunea se aseamana cu o mangaiere mai intensa, repetata, iar cainele o poate percepe pozitiv. Nu tundeti niciodata "creasta" deoarece, pe de o parte capul va capata o expresie aspra, si pe de alta parte parul va creste si mai abundent si de cele mai multe ori ondulat. Parul de pe partile laterale ale botului unui Cocker Spaniel precum si mustatile se taie cu foarfeca de filat.

URECHILE:

Trebuie sa fie foarte bine periate pe ambele fete. Standardul prevede ca la un Cocker Spaniel urechile vor fi inserate la nivelul liniei orizontale ce reprezinta nivelul ochilor. Tot parul care, prin abundenta sa, poate crea impresia ca ele sunt atasate mai sus de linia indicata trebuie eliminat prin smulgere sau cu ajutorul foarfecelor de filat sau al masinii de tuns. Cu masina de tuns si cu ajutorul foarfecelui drept se indeparteaza si parul de pe fata interna a urechii si de pe marginea posterioara pentru a degaja intrarea in conductul auditiv. Varfurile franjurilor se egaleaza. Ca orice caine cu urechi lungi, cazute, un Cocker Spaniel are nevoie de o igienizare atenta a urechilor. In mod normal, un caine sanatos, bine hranit, nu va avea o secretie foarte abundenta in urechi. Folositi la curatare vata sau cu o bucata de tifon steril, scotand catre exterior tot cerumenul, pana cand urechile raman curate. Executati miscarile cu delicatete, cainii sunt sensibili in aceasta zona si percep miscarile uneori ca fiind dureroase, alteori producatoare de mancarimi. Nu este rau sa apelati la produsele speciale pentru curatarea urechilor care se gasesc in farmacii veterinare. Nu patrundeti cu nimic in interiorul urechii animalului (conductul auricular), curatati numai partea urechii pe care o puteti vedea. In anumite situatii, datorita unor cauze variate, la acesti caini secretia auriculara se mareste cantitativ, isi modifica aspectul si mirosul, urechile se inflameaza si devin dureroase, vor aparea manifestari gen scuturat din cap, mers cu capul aplecat intr-o parte. In acest caz aveti un caine sau un catel care a facut ceea ce se cheama o otita externa si trebuie verificat de un specialist la cabinetul veterinar. Principalele cauze care duc la otite la cainii de rasa Cocker Spaniel sunt: permanentizarea umezelii in ureche, corpuri straine patrunse acolo (ariste, in special pe timpul verii), insuficienta aerare sau ventilatie la nivelul conductului auditiv cauzata de excesul de par, alimentatia de proasta calitate (otite de origine alergica).

GATUL:

Se tunde scurt un triunghi cu un varf la nivelul sternului si celelalte doua in partea posterioara a insertiei urechilor.

CORPUL:

Parul mort de pe spate trebuie indepartat prin smulgere cu mana cu o manusa de cauciuc. Franjurile de pe piept vor fi bine periate, egalate, dar in nici un caz taiate de la radacina. Pe ceafa si pe partile laterale ale corpului ale animalului, ca si pe coapsele acestuia, daca este prea mult par, se indeparteaza cu foarfeca de filat.

MEMBRELE ANTERIOARE:

Parul de la nivelul coatelor si de pe partea anterioara a membrelor unui caine din aceasta rasa trebuie epilat sau filat, iar in partea posterioara franjurile vor fi bine periate si, de asemenea, nu se recomanda taierea.

MEMBRELE POSTERIOARE:

Crupa si coapsele trebuie degajate de parul mort, franjurile se egaleaza, iar jaretul se tunde scurt.

LABELE:

Aspectul clasic pentru labele unui Cocker Spaniel poarta denumirea de ”labe de pisica”. Acestea trebuie sa arate rotunde din orice unghi ar fi privite. Este indispensabila si taierea parului dintre cuzineti, dar numai pana la nivelul acestora, pentru a impiedica formarea de noduri care jeneaza cainele in mers. In timpul acestei operatiuni trebuie pieptanat foarte des pentru ca ies mereu fire de par netaiate.


poze catel cocker spaniel

POZE cu Caini Cocker Spaniel Englez si American

poze caini de rasa Cocker Spaniel Englez si American


Articole pe aceeasi tema:
Cainele Cocker Spaniel - boli specifice
Rasa de caini Cocker Spaniel: alimentatie
Cocker Spaniel : caine de companie
Cum dresam un Cocker Spaniel ?


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cocker Spaniel: toaletare si imbaiere

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO