Cainele Cocker Spaniel - boli specifice

Posted by bianca On sâmbătă, 10 iulie 2010 0 comments


Views





poze caini de companie cocker spanielDesi este reprezentantul unei rase de caini nu un nivel ridicat al robustetii si rezistentei fizice, Cockerul Spaniel este susceptibil la o serie de infectii si maladii, dintre acestea, cele mai frecvente afectandu-i urechile si ochii. Ca urmare, acest animal necesita ceva mai multa atentie medicala axata pe aceste repere decat “colegii” apartinand altor rase canine. Cele mai frecvente probleme oftalmologice din punct de vedere statistic sunt atrofia retiniana progresiva, glaucomul si cataracta. In ceea ce priveste maladiile autoimune, cainii din rasa Cocker Spaniel sunt ceva mai des afectati de anemia hemolitica autoimuna si inflamatiile urechilor. Luxatia patelara si displazia de sold sunt destul de rar intalnite in cazul acestor animale de rasa.


Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Acesta tulburare poate afecta unul sau ambii ochi, conducand la orbire totala a cainelui, fara posibilitatea unui tratament eficace. Este o afectiune intalnita cel mai adesea la seniorat, si vorbim aici de caini in general, indiferent de rasa. Dar in cazul cainilor din rasa Cocker Spaniel boala se poate declansa si la o varsta medie, pe la 6-7 ani, de aceea este bine sa vizitati periodic cabinetul veterinar impreuna cu animalul vostru, pentru un consult oftalmologic. Un specialist, mai ales un medic cu experienta vizavi de aceasta rasa de caini, va descoperi timpuriu semnele prevestitoare si va putea lua masuri de intarziere si ameliorare a formelor acestei afectiuni.

poze caine de rasa de companie cocker spaniel
Glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp. Fiti atenti la cainii care par a avea ochii injectati si care se scarpina foarte des cu labele in zona lor. De asemenea, este cazul sa intrati in alerta atunci cand observati ca animalul isi freaca ochii de tapiteria mobilei, de covor sau perdele. Mancarimile in zona oculara nu inseamna neaparat ca o afectiune grava este pe cale sa evolueze. Dar o atitudine atenta si preventiva este de preferat.



Atrofia retiniana progresiva este o afectiune care deterima degenerarea celulelor nervoase de la nivel retinian. Afectiunea debuteaza adesea la animalele in varsta si poate conduce la orbire.

Anemia hemolitica autoimuna AHA/AHAI (Autoimmune hemolytic anemia -AIHA). In cele mai multe cazuri, la caini, hemoliza este extravasculara, ea avand loc in splina, ficat si maduva osoasa. Distrugerea globulelor rosii da nastere la resturi care sunt eliberate in sistemul circulator. Cunoscuti si sub denumirea de sferocite, acesti corpusculi, odata depistati in probele de sange, confera certitudinea instalarii unei forme de anemie hemolitica la animalul respectiv. Comportamentul cainilor cu AHA abunda de un intreg cortegiu de semne clinice: depresie, letargie, paliditatea mucoaselor bucale si conjunctivale, uneori icter, murmur cardiac si hematoame cutanate. Pot aparea voma sau dureri abdominale si (mai rar) sangerari nazale sau sangerari excesive ale unor plagi mici. Fara aplicarea unui tratament rapid si eficient survine moartea. In cazul (nedorit) al oricarui tip de anemie hemolitica este de preferat sa cautam cauza, pentru ca este mult mai usor de tratat. Printre cauzele declansatoare ale acestei boli la caini in general si la cei din rasa Cocker Spaniel in particular, se pot enumera – Erlichioza (o parazitoza a sangelui), intoleranta (reactiile) la sulfamide si /sau antibiotice, intoxicatii cu zinc (acestea pot aparea si dupa ingerarea de monezi).


poza caini cockeri spanieli


La final, dar nu in ultimul rand, tineti cont de sensibilitatea ridicata a acestor caini la nivelul aparatului auditiv (urechile cu precadere). Aceste animale frumoase isi datoreaza o buna parte a sarmului formei, marimii si aspectului general dat de urechile mari, specifice. Ingrijirea atenta a acestora inca din faza de catel si mai ales respectarea unei periodicitati recomandate de medicul veterinar va va scuti de multe necazuri pe voi, iar pe cainii vostri de multa suferinta. Parul de pe suprafata interna a urechilor trebuie grijuliu tuns sau indepartat, iar canalul auditiv trebuie curatat delicat dar eficient si cu produsele cele mai indicate. La orice cabinet veterinar veti primi sfaturi pretioase si utile privitoare la acest capitol, intrucat cainii rasa Cocker Spaniel sunt foarte populari si caracteristicile lor sunt bine cunoscute de specialistii din domeniu.

POZE cu Caini Cocker Spaniel Englez si American

poze caini de rasa Cocker Spaniel Englez si American


Articole pe aceeasi tema:
Rasa de caini Cocker Spaniel: alimentatie
Cocker Spaniel: toaletare si imbaiere
Cocker Spaniel : caine de companie
Cum dresam un Cocker Spaniel ?


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cainele Cocker Spaniel - boli specifice

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO