Laika – eroina spatiala. Celebritati din lumea canina

Posted by bianca On duminică, 27 iunie 2010 0 comments


Views





poze cu cainele LaikaEroina sau victima?

Povestea catelusei devenita peste noapte eroina nationala in URSS a fost una cat se poate de controversata. Secretul sau a iesit la iveala de abia in anul 2002, dupa mai bine de 40 de ani, atunci cand unul dintre oamenii de stiinta care a lucrat la proiectul Sputnik 2, avea sa dezvaluie adevarul.



Fara sa fie neaparat impresionanta prin potential sau calitati, catelusa nu a fost selectionata si crescuta special pentru programul spatial sovietic. Avand trasaturile mai multor specii siberiene, s-a dovedi a fi ‚cainele potrivit la momentul potrivit’. Adevarul este ca a fost luata de la un adapost pentru animale parasite de catre angajatii Institutului Biomedical din Moscova plecati pe teren pentru ‚selectionare de personal’.

Aventura – si, in egala masura drama ei – a avut startul dupa succesul inregistrat de lansarea lui Sputnik 1, primul satelit artificial, la 4 octombrie 1957. Liderul sovietic Nikita Hrusciov a dorit sa celebreze cea de a 40-a aniversare a Revolutiei bolsevice cu o noua lansare de succes, care ar fi impresionat teribil opinia publica si mai ales pe adversarii din Razboiul Rece, Statele Unite ale Americii. Dar sarbatoarea era prevazuta la numai o luna de la primul eveniment, cel cu Sputnik 1. Cercetatorilor sovietici angrenati in programul spatial le ramanea, astfel, o perioada de timp insuficienta pentru a construi o capsula spatiala potrivita unei asemenea ceremonii. Si asta s-a vazut, iar victima a fost Laika.

Laika avea sa fie selectata alaturi de Albina si Mushka (alte doua exemplare canine care isi vor aduce mai tarziu contributia la odiseea spatiala sovietica), pentru a fi antrenate in vederea primei calatorii a unei fiinte in spatiu. In realitate, cercetatorii o botezasera Kudryavka, dar o alintau si ca Zhuchka (Gandacelul) sau Limonchik (Lamaita). Laika a parut numele potrivit la momentul respectiv, ca unul comun in randul cainilor siberieni dar si ca unul care se regasea pe toate meridianele globului. In fond, lumea trebuia sa retina usor numele care urma sa intre in istorie.

Cu Oleg Gazenko ca sef de proiect, cele trei patrupede avea au suportat un antrenament intens si extrem de dur care prevedea, printre altele, izolarea timp de 20 de zile in custi de dimensiuni reduse, care sa imite interiorul capsulei spatiale, plasarea lor in masini centrifuge si camere amenajate special astfel incat sa reconstituie zgomotul puternic produs de nava spatiala in timpul decolarii si vibratiile acesteia de pana la iesirea din atmosfera. Harana pusa la dispozitie a fost exclusiv sub forma de gel, singura disponibila in spatiu.

Desi, la scurt timp de la inceperea antrenamentului, toti subiectii sufereau de blocaje renale si digestive precum si de o crestere a presiunii sangelui datorata conditiilor de stres la care fusesera supusi, oamenii de stiinta rusi au stabilit ca Laika este cea care a raspuns cel mai bine programelor de pregatire de la Cosmodromul din Baikonur.

La data de 3 noiembrie 1957 oficialitatile au declarat ca lansarea a constituit un succes total. Se dovedise ca un mamifer poate supravietui in mediul extraatmosferic, lucru care permitea accesarea urmatoarei etape in cursa spatiala: lansarea primei fiinte umane in afara spatiului terestru. Laika a devenit peste noapte o celebritate, o eroina unanimm aclamata, dar nimeni nu s-a interesat de soarta ei prea curand. Ulterior, cercetatorii rusi aveau sa afirme ca animalul fusese eutanasiat cu o puternica doza de otrava, pentru ca Sputnik 2 nu includea si un program de recuperare a echipajului. Capsula spatiala va fi distrusa cinci luni mai tarziu, pe 14 aprilie 1958, odata cu ramasitele Laikai, datorita arderilor cauzate de intrarea in atmosfera.



poze cu catelusa LaikaAdevarul

Moscova a reusit sa pastreze secretul asupra celor intamplate in ziua de 3 noiembrie 1957, chiar daca, in timp, aparusera numeroase zvonuri in mass media. Asta pana in 2002, atunci cand unul dintre membrii echipei care s-a ocupat de proiectarea si lansarea capsulei spatiale Sputnik 2, Dimitry Malachenkov, s-a hotarat sa rupa tacerea.

Acesta avea sa recunosca faptul ca datorita timpului scurt pe care savantii rusi l-au avut la dispozitie, era practic imposibil ca acestia sa poata crea un sistem viabil de mentinere a vietii. Dublata si de pregatirea insuficienta a cainilor destinati misiunii, operatiunea Sputnik 2 fusese, in realitate, mai aproape de un fiasco.

Cu sistemul de control al temperaturii defectat la scurt timp de la lansare, capsula a devenit irapid si implacabil un cuptor incandescent, in care Laika nu a putut supravietui mai mult de 7 ore.

Cu toate acestea, in ciuda problemelor intampinate, cercatatorii rusi invatasera suficient din experienta Sputnik 2 astfel incat, in anii urmatori, sa poata lansa si alti caini pe orbita Pamantului si sa ii aduca inapoi nevatamati. Peste mai putin de patru ani, la 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin devenea primul om care atingea spatiul extraatmosferic, deschizand drumul explorarii Cosmosului.

In memoriam

La patruzeci de ani dupa lansarea capsulei spatiale Sputnik 2, oficialitatile ruse au dezvelit un monument dedicat catelusei Laika, monument care se afla in fata Institutului de Aviatie si Medicina Spatiala, acolo unde aceasta fusese antrenata.

La 9 martie 2005, o zona aflata langa craterul Vostok, situat pe planeta Marte, a fost botezata Laika de catre cercetatorii NASA, in memoria primei fiinte care a atins spatiul cosmic.

De-a lungul timpului, Laika a devenit subiectul a numeroase romane, filme si cantece celebre. Numai in Rusia exista cateva zeci de melodii care poarta numele catelusei cosmonaut.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Laika – eroina spatiala. Celebritati din lumea canina

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO