La inceputurile formarii ca rasa, Terrier-ul Australian traia ca si caine de ferma, cu indatoriri clare, chiar daca avea privilegiul de a patrunde si in casa. Fara a fi propriu-zis un caine de vanatoare, rolul sau principal era acela de a vana si elimina rozatoarele din zona, cu precadere soarecii si sobolanii. In ciuda faptului ca a fost din start un caine de talie mica s-a incumetat curajos sa insoteasca turmele de oi si a ramas pana astazi un caine de paza vigilent si alert, pregatit sa semnalizeze apropierea oricarui strain. Iata mai jos cateva recomandari pentru o cat mai buna ingrijire:
1. Periajul. Periati blana cainelui vostru Terrier Australian cat mai des posibil (cel putin de 2-3 ori pe saptamana) pentru a inlatura eficient firele de par moarte, diferitele corpuri straine incurcate in par (scaieti, crengute etc.) si a mentine blana stralucitoare. Un periaj executat la intervale mici de timp poate preveni si infestarea blanii cu paraziti externi. Spre deosebire de alti terrieri, blana Terrier-ului Australian nu creste excesiv de lunga, deci nu trebuie taiata periodic. Tineti cont ca el are o blana compacta, cu firul aspru si naparlirea, desi moderata in volum, nu va fi sesizata initial, pentru ca blana retine firele moarte. Uneori este posibil sa intalniti exemplare cu blana mai lunga si matasoasa, cu nuante argintii metalizate, asa numitii Silky Coat. De fapt, daca nu se intampla ca sa fie metisi iar nu de rasa pura, inseamna ca manifesta o gena recesiva stabilizata in urma incrucisarilor de data recenta cu terrieri din rasa Yorkshire. Cu o astfel de blana este ceva mai mult de munca, data fiind textura aparte. Pentru ca este foarte energic, curios din fire si voluntar in escapadele lui din terenul inconjurator, uneori va va da batai de cap pentru a-i mentine blanita curata si ingrijita.
2. Imbaierea. Pentru un Terrier Australian nu exista o periodicitate in privinta imbaierii, cainele va fi spalat doar atunci cand este necesar. Trebuie sa fiti atenti sa folositi produse cosmetice (sampon de baie, uleiuri pentru par etc.) hipoalergenice, pentru ca acesti caini au pielea sensibila si pot face destul de usor iritatii, ori pot dezvolta alergii. In unele cazuri se vor dovedi destul de recalcitranti la imbaiere, mai ales masculii. Dati dovada de calm si rabdare si avansati pas cu pas pentru a-i elimina angoasele si reticentele. Dupa imbaiere uscati cu atentie si meticulozitate blanita, pentru ca Terrier-ii Australieni au un strat consistent de subpar, format din puf moale si dens. Daca reusiti sa convingeti cainele sa suporte efectul si zgomotul unui uscator electric de par ar fi cel mai bine.
3. Parul de pe cap. In mod distinctiv, Terrier-ul Australian are un „mot” de par mai lung care creste intre urechi. Fiti atenti ca acest par sa nu creasca atat de lung incat sa atinga zona ochilor. Interveniti la nevoie si ajustati lungimea acestor fire, pentru ca in urma contactului repetat cu globii oculari pot sa apara iritatii si complicatii in zona. Desi parul nu creste prea mult in zona urechilor la aceasta rasa, este bine sa tundeti cat mai scurt firele prezente si sa mentineti mereu urechile curate.
4. Parul de pe corp. Trimati periodic parul din zona posterioara (cel crescut in jurul cozii) pentru mentinerea unei bune igiene in acea zona sensibila la diferite iritatii si infectii. De asemenea, parul din zona labelor trebuie trimat periodic pentru a-i usura miscarea si a nu intampina probleme in sedintele de intretinere a blanitei.
5. Starea de spirit. Mentineti mereu sedintele de dresaj, de antrenament ori pur si simplu cele destinate intretinerii fizice la un nivel variat si amuzant. Terrier-ul Australian este foarte istet, ager si sincer preocupat sa faca pe plac stapanului sau, dar are nevoie de varietate in activitate. Nu uitati ca aveti de-a face cu un terrier, deci tineti cont de vointa ferma si incapatanarea de care va da mereu dovada. Acest caine inteligent iubeste recompensele si va fi destul de usor de convins daca se va apela des la aceasta tehnica. Daca doriti sa il implicati in exercitii complexe, cu grade mai mari de dificultate uzati des recompensele si laudati-i cu generozitate fiecare reusita, astfel veti avea un caine cooperant si docil.
6. Hrana. Alegeti cu grija hrana pentru aceasta rasa de caini, tinand cont de alergiile pe baza alimentara la care sunt dispusi. O solutie destul de des folosita de proprietarii cu experienta in privinta acestei rase este hrana de caini pe baza de orez si carne de miel, formula premium.
7. Monitorizarea starii de sanatate. Respectati cu strictete calendarul programarilor la cabinetul veterinar. Terrier-ul Australian este predispus la probleme si disfunctii ale glandei tiroide, precum si la diabet. Monitorizarea atenta a starii de sanatate va poate ajuta in preventia unor complicatii si va asigura sansa de a interveni la timp, cu sanse de reusita, impotriva unor astfel de afectiuni.
POZE cu Caini Terrier Australian
Articole pe aceeasi tema:
Terrier Australian – Prietenul de la Antipozi
Terrier Australian – Boli si riscuri comune
Terrier Australian – Modelarea caracterului prin dresaj
Terrier Australian – Alegeti hrana corecta
Poze cu caini de rasa Terrier Australian
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Terrier Australian – Preocupari pentru ingrijirea atenta