Terrier Australian – Prietenul de la Antipozi

Posted by bianca On duminică, 27 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Terrier Australian adult Scurta istorie a rasei
Istoria rasei Terrier Australian incepe odata cu sosirea primilor colonisti de origine britanica pe continentul de la Antipozi. In anii de inceput ai secolului XIX, de pe corabiile ce purtau pe catargul principal drapelul „Union Jack” (drapelul Imperiului Britanic) au coborat primii fermieri care aveau intre bagaje, instalati in cosuri de rachita, diferiti caini din marea familie a Terrier-ilor, mai ales exemplare cu blana aspra. Rolul acestora, pe noile taramuri pe care debarcau curajosi si curiosi, asa cum ii sta bine oricarui Terrier, urma sa fie identic celui indeplinit acasa, in arhipelagul britanic: sa starpeasca soarecii si sobolanii si sa ajute la capturarea animalelor mici, in special a rozatoarelor. Stramosii rasei au fost, in principiu, reprezentanti ai raselor Cairn Terrier, Skye Terrier (varietatea cu blana mai scurta) si Dandie Dinmont Terrier, rase cu care Terrier Australian impartaseste multe trasaturi de ordin fizic. De asemenea, cand s-a trecut la un proces de selectie coordonat, in vederea stabilizarii rasei, au avut loc incrucisari si cu exemplare din rasele Yorkshire Terrier si Terrier Irlandez (Irish Terrier).

poza caine Terrier Australian pui Dezvoltarea rasei a inceput in Tasmania, in jurul anului 1820, primele exemplare fiind numite, simplu, Terrier cu Blana Aspra (Rough Coated Terrier). Sarcina acestor caini era de a tine sub control populatiile de rozatoare si de a lupta impotriva serpilor veninosi, extrem de numerosi, de a semnala apropierea intrusilor si de a insoti turmele de oi si capre. Primul club dedicat rasei a fost fondat in anul 1887, moment din care s-au enuntat primele intentii de oficializare a acestei rase de caini. Dealtfel Terrier Australian a fost prima rasa de caini revendicata ca rasa nativa pe continent. In anul 1892 rasa a primit oficial numele de Terrier Australian. Prima participare la o expozitie canina ca si rasa distincta, in curs de emancipare, s-a inregistrat in anul 1903, la un Dog’s Show organizat la Melbourne. Doi ani mai tarziu acesti caini simpatici erau prezenti in show-uri de prezentare in Marea Britanie. Kennel Club, organizatia din Marea Britanie, a recunoscut oficial rasa in anul 1933. Recunoasterea AKC (American Kennel Club) a venit in anul 1960.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 11-14 ani
Grupa: Terrier
Culoare: combinatie de tan (caramiziu) cu albastru, gri-otel inchis, gri-albastrui; nisipiu sau nisipiu-roscat. Tonurile (petele) intunecate, spre nuante de negru sau marcajele albe – oricat de superficiale – se penalizeaza.
Porecla: Aussie
Talie: mica
Naparlire: moderată
Inaltime: 21-25 cm
Greutate: 5-6,5 kg

poza caini Terrier Australian jucausi Terrier-ul Australian este un caine de talie mica, picioarele relativ scurte si corpul mai mult lung decat inalt. Capul este distinct, lung si bine desenat, cu craniul si botul egale in lungime, cu stopul fin. Maxilarul plantat regulat cu dinti mari, muscatura ferma, in foarfece. Nasul este negru. Ochii sunt mici, de forma ovala, colorati in tonuri caprui-inchis, cu expresie isteata. Nu trebuie sa fie proeminenti (exoftalmici). Urechile mici si ascutite, erecte, plasate distantat si putin par prezent pe pavilioane (intre acestea creste un mot proeminent de par, de obicei intr-o nuanta mai deschisa decat culoarea predominanta pe cap). Coada se taie in mod traditional la jumatate si este purtata ridicat, aproape vertical. Blana este dispusa pe 2 straturi. Stratul superior are firul lung, aspru si drept, acoperind un prim stat bine atasat de corp format din fire mai scurte, pufoase si dese. Blana le asigura Terrier-ilor Australieni o buna protectie termica si impotriva apei. In jurul gatului parul formeaza o coama, crescand abundent si pe burta si picioare.

Temperament si comportament specifice

Terrier Australian este un caine mic dar vioi si activ, in nota specifica faimoasei familii din care face parte. Este un caine inteligent si curajos, mereu atent la fenomenele din imediata apropiere. Este alert si vigilent, fiind recomandat in rol de caine de paza. Aussie – cum i se mai spune - este un caine increzator si curios din fire. Devotat familiei, el se va manifesta destul de suspicios cu strainii intr-o prima faza. Dar, curand, va interactiona bine si cu persoanele straine. Se intelege bine cu copiii dar are o personalitate puternica, este mandru si nu suporta sa fie tracasat. Desi nu este propriu-zis un caine de vanatoare, a mostenit instincte bune de la diferitele varietati de Terrier care au stat la originea formarii rasei, astfel ca va reactiona foarte prompt la aparitia oricarui animal mic in raza sa vizuala.


poza caine Terrier Australian - La rascruce de vanturi
Are nevoie de socializare precoce, trebuind sa fie invat sa convietuiasca alaturi de alte animale din gospodarie pentru a nu exista conflicte mai tarziu. In general masculii sunt dominanti si aroganti, dovedindu-se agresivi in prezenta altor caini masculi. Este un excelent luptator impotriva reptilelor, chiar a serpilor veninosi. Mic dar musculos, cainele din rasa Terrier Australian dovedeste reflexe extrem de rapide si prompte, reusind sa previna atacurile unui sarpe si ripostand curajos, foarte asemanator cu stilul etalat de mangusta (se plaseaza intr-un final in spatele sarpelui si il musca de ceafa, ucigandu-l).

poza caine Terrier Australian echipat complet Despre dresaj

Terrier-ul Australian este un caine inteligent, cu bune resurse pentru dresaj. Principalele trasaturi de caracter care se cer corectate prin exercitii de dresaj bine organizate sunt incapatanarea (specifica oricarui Terrier) si spiritul de independenta. De aceea, dresajul trebuie sa fie ferm si consecvent. Are nevoie de exercitii mai indelungate pentru a raspunde complet la dresaj de obedienta. Poate ajunge foarte usor la performante notabile in concursurile de agilitate. Reactioneaza bine la sistemul recompenselor, dar este greu de pacalit si dovedeste o fire voluntara. Se angreneaza cu placere in diferite jocuri.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Sunt caini putin pretentiosi, cea mai mare atentie trebuie acordata parului din blana. Terrier Australian naparleste constant pe tot timpul anului, blana sa trebuie periata la fiecare 2-3 zile. De asemenea, se impune trimarea de cel putin 2 ori pe an. Imbaierea ar putea ridica probleme mai ales cand este vorba de caini masculi (mai voluntari si mai artagosi din fire), pentru ca Terrier Australian nu agreeaza foarte mult apa si senzatia pe care i-o da parul ud. Are nevoie de miscare si de ocazia de a-si consuma energia.
Boli si afectiuni specifice: diferite forme de cancer, diabet, dermatite alergice, infectii ale canalului auditiv, luxatia patelara, ruptura ligamentelor incrucisate, cataracta.
poza caine Terrier Australian haios Concluzia noastra: Inca o bijuterie mica, haioasa si reconfortanta din lungul sirag alcatuit de cainii Terrier. Desi este considerat o rasa australiana nativa, radacinile sale sunt in insulele britanice. Un foarte placut caine de companie, alert, vioi si jucaus. Un caine de talie mica dar cu inima mare, un luptator curajos si un prieten devotat.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Terrier Australian:

Masculi: Arthur, Astro, Barto, Carlo, Freddie, Franco, Igor, Cronos, Lancaster, Maestro, Norte, Oscar, Ringo, Rollo, Spider, Tricky, Zorro

Femele: Arama, Barbie, Carmela, Casandra, Frida, Grazziela, Imelda, Loreta, Randi, Ruby, Sabrina, Sasha, Tereza, Uruma


POZE cu Caini Terrier Australian

POZE cu caini de rasa Terrier Australian


Articole pe aceeasi tema:
Terrier Australian – Boli si riscuri comune
Terrier Australian – Modelarea caracterului prin dresaj
Terrier Australian – Alegeti hrana corecta
Terrier Australian – Preocupari pentru ingrijirea atenta
Poze cu caini de rasa Terrier Australian


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Terrier Australian – Prietenul de la Antipozi

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO