Basenji – Caine de vanatoare african

Posted by bianca On marți, 1 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Basenji elegantScurta istorie a rasei
Cainii Basenji reprezinta o raritate intre rasele de caini moderne. Leaganul acestei rase a fost identificat de specialisti in zona dens impadurita din centrul Africii, mai exact in bazinul fluviului Congo. I se mai spune si „Caine de Congo” sau „Caine de Zair” . O teorie sustine ca rasa Basenji descinde din vechii caini salbatici denumiti Pariah (sau Caini Pi), animale care mai rezista si astazi in unele zone salbatice din India si China. Conform unelor izvoare documentare Basenji a fost folosit ca si caine de vanatoare inca din anii 3600 i.e.n. si persista legende conform carora exemplare ale rasei au fost daruite pentru vanatoare vechilor faraoni egipteni. Basoreliefuri foarte vechi din complexele funerare dedicate marilor faraoni reflecta silueta familiara a acestor caini culcati la picioarele stapanilor, privind direct spre ei, sau surprinsi la vanatoarea de animale, insotind carele trase de cai. Silueta compacta dar eleganta, botul ascutit si coada infasurata pe spate sunt elemente care se disting cu claritate in piatra stilizata. Declinul civilizatiei de pe Nil a facut ca acesti caini sa fie tot mai rar intalniti in nord-estul Africii, dar ei au continuat sa prolifereze in zona de origine, jungla deasa din centrul continentului.

poza caine Basenji atentRasa a fost observata pentru prima oara de europeni in jurul anului 1895, iar numele a fost preluat din limba Lingala, un dialect bantu folosit de triburile Azande si Mangbetu, dominante in nord-estul bazinului fluviului Congo. Localnicii il mai numeau si „cainele salbaticilor”, ori „caine de tufisuri”. Si in swahili, o alta limba din bogata familie bantu, numele cainelui suna foarte asemanator cu denumirea folosita astazi. Basenji s-a dovedit din start foarte priceput la vanatoarea dificila de ratoni si alte rozatoare, purtata in desisurile dense ale padurilor tropicale vechi. Primele exemplare aduse in Anglia nu s-au putut aclimatiza si au murit la scurta vreme. De abia dupa anul 1930 s-a putut stabili un stoc viabil adaptat si apt de reproducere in Anglia, la scurta vreme acesti caini patrunzand si in Statele Unite ale Americii. In 1943 AKC a adoptat in mod oficial rasa de caini Basenji. Stocul oficial de reproducere al Clubului Basenji din SUA a fost completat in anul 2010 cu circa 40 de exemplare native, colectate din zona Basankusu, situata in Republica Democrata Congo, cu acordul oficialilor din aceasta tara africana. De-a lungul timpului s-a promovat ideea conform careia acesti caini ar descinde mai degraba din sacali decat din lupi, ca majoritatea raselor de caini. Dar studii genetice aprofundate au demonstrat descendenta din lupi, incadrand totusi aceasta rasa intr-un „club restrans”, denumit generic Canis lupus dingo, care mai include rasele Dingo din Australia, Telomian din Malaezia, Ridgeback din Thailanda si Singing Dog din Noua Guinee.

poza caine Basenji pe camp Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata
: 12-14 ani
Grupa: Hound/Sighthound
Culoare: roscat-caramiziu pe fond alb, negru pe fond alb, rosu inchis pe fond alb, nisipiu-auriu pe fond alb, tricolor (combinatie de pete roscat cu negru pe fond alb), tigrat (dungi negre pe fond caramiziu, in combinatie cu alb). Culoare alba este prezenta pe piept, picioare, varful cozii, gat.
Porecla: Ango Angari
Talia: medie
Naparlire: moderată
Inaltime: 38-41 cm
Greutate: 10-12 kg

Este un caine de talie medie, bine cladit, suplu, cu aspect elegant. Basenji se dovedeste in mod nativ sprinten si surprinzator de puternic in raport cu dimensiunile etalate. Aceasta rasa pastreaza proportii egale in lungime si inaltime, asa numita „rasa patrata”. Unele descrieri il compara cu un cerb in miniatura, pentru eleganta si distinctia siluetei. Are craniul turtit, botul de forma conica, un pic mai scurt decat craniul si cu nasul negru. Ochii sunt mici, migdalati, in nuante diverse de caprui si au o expresie concentrata cand cainele este atent, dand impresia ca acesta se uita crucis. Urechile sunt de marime medie, triunghiulare si ridicate, formand totodata pe frunte niste cute specifice rasei (vizibile mai clar la exemplarele foarte tinere si cele avansate in varsta) care-i dau un aspect ingrijorat. Coada este mica si purtata incolacita pe spate, dar este desfasurata la viteza maxima, pentru a-i permite sa-si controleze echilibrul. Este un vitezist de valoare. Blana este fina, scurta, dispusa pe un singur strat. Cainii din rasa Basenji au un mers gratios, semet (asemanator celui al unui cal aflat la trap).


poza caini Basenji dormind
Temperament si comportament specifice

Este un caine inteligent, vioi, alert, curios, independent si incapatanat. Este un caine retinut cand este vorba de efuziuni sentimentale, dar se poate dovedi afectuos si se ataseaza puternic de stapan. Este precaut si rezervat cu strainii si tinde sa fie protectiv cu familia sa. Nu este indicat pentru viata in comun cu alte animale de casa, exceptand cainii, in compania carora se comporta bine. Este in mod structural un caine de vanatoare si va haitui patimas pisicile si orice alt animal de dimensiuni mici si medii pe care il observa in jurul sau. Nu sunt parteneri de joaca indicati pentru copii, pentru ca nu au destula rabdare sa suporte glumele si tracasarile la care acestia ii supun. Basenji nu latra, dar scoate niste sunete asemanatoare cu un strigat sau urlet. Este un caine care nu suporta frigul si se simte mai bine intr-o zona cu climat cald, dar fara excese in acest sens.

poza caine Basenji servind la bar Se poate adapta destul de bine la viata intr-un apartament cu conditia sa fie scos zilnic la plimbare pentru ca are un nivel de activitate moderat. Prefera viata in aer liber – daca vremea nu este rece, dar sunt maestri ai evadarilor. Pot sari foarte sus, se catara uimitor de indemanatici peste obstacole (deseori pot fi vazuti catarandu-se in copaci, precum pisicile), depasesc fara probleme gardurile, chiar si pe cele de sarma ghimpata. Un caine de rasa Basenji se va dovedi intotdeauna extrem de inteligent in gasirea unei solutii pentru a-si pune planurile in aplicare. In jocurile dinamice care-i solicita atentia si indemanarea se va dovedi neobosit. Cand un reper sau o actiune ii trezesc curiozitatea este observat ridicandu-se pe picioarele posterioare, cu cele din fata stranse la piept sau sprijinite de un obiect, in genul pozitiei preferate de animalele din familia Suricate. Datorita formei speciale a laringelui, acest caine nu latra, ci emite un tril sonor, ca un scheunat aparte, melodios. Traditia spune ca, de-a lungul timpului populatiile africane care l-au crescut si folosit la vanatoare au suprimat sistematic acele exemplare care latrau si astfel le puteau trada pozitia ascunsa din padure. In rest, are aceleasi vocalizari obisnuite la un caine. O particularitate specifica mai ales cainilor nordici, dar si celor de tip „dingo”, Basenji nu emana acel miros caracteristic canin. Este un animal de companie recomandat persoanelor cu multa experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de socializare precoce si de un dresaj competent.

Despre dresaj

Dresajul acestor caini deosebiti este dificil, deoarece se dovedesc foarte incapatanati si independenti. Basenji este un caine foarte inteligent dar prefera sa isi foloseasca aceasta calitate pentru a pune in practica ceea ce doreste mai mult decat ceea ce i se pretinde.

poza caine Basenji alert O rata buna de succes o pot obtine doar acele persoane experimentate, care au lucrat intens cu rasele independente. Este nevoie de multa rabdare si pricepere pentru a face un caine din rasa Basenji sa asculte si sa urmeze comenzi ori sa execute exercitii. Basenji nu va ceda usor nici macar in fata recompenselor. Elementele centrale trebuie sa fie fermitatea, rabdarea si consecventa, insa orice accent dur sau excesul de severitate pot compromite o buna relatie de lucru.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Extrem de atent cu propria sa igiena, Basenji ii intrece chiar si pe cei mai grijulii caini. Multi il considera cel mai curat caine dintre toate rasele canine, asemanandu-l in acest sens cu o pisica. Se va spala pedant si atent si nu va suporta sa stea murdar sau contaminat de tot felul de substante. Nu naparleste prea consistent si va fi de ajuns un periaj saptamanal, executat cu o perie deasa ori cu manusa de cauciuc. Reactioneaza rapid la vremea rece, nu agreeaza ploaia dar nici zilele toride. Basenji este apt de imperechere (perioada de rut sau estru) doar o singura data pe an, spre deosebire de celelalte rase de caini care au mai multe astfel de perioade.
Boli specifice: atrofia retiniana progresiva, sindromul Fanconi, complicatii urologice, hipotiroidism, boli ale sistemului intestinal, anemia hemolitica. Statisticile releva un procent de 9% a incidentei diferitelor tipuri de cancer in situatia morbiditatii inregistrata la nivelul rasei, de asemenea Basenji se dovedesc foarte sensibili la produsele chimice de uz casnic, avand un ficat sensibil, care va reactiona.

poza caine Basenji dragut cu pisica Concluzia noastra: Basenji este o rasa cu adevarat exotica. Daca extrema nordica in privinta exotismului canin este reprezentata de cainii de sanie din pustiurile inghetate, acest caine de vanatoare cu istorie multimilenara vine direct din jungla centrafricana, cu o carte de vizita aparte. Este un caine care stie sa isi provoace mintal stapanul, se dovedeste foarte vioi si stimulativ. Greu de dominat si de modelat comportamental, are de partea sa gratia, eleganta, forta mascata intr-un corp suplu, energia reconfortanta si o poveste care inca odihneste in jungla misterioasa de pe malurile fluviului Congo.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Basenji (bantu):

Masculi: Adoula, Affonso (rege), Buku (Zeul din cer), Dakari (fericire), Dio, Kafi, Kongo, Olokun (zeul marii), Omari, Tsiba, Zadi, Zahara (floare), Yakoko

Femele: Akila (cea mai frumoasa), Amina (regina), Azima (superba), Chinu (infloritoare), Mahri (steaua apusului), Merika (luna), Tisoke (dar minunat), Zama (Rai)


POZE cu Caini Basenji

POZE cu caini de rasa Basenji


Articole pe aceeasi tema:
Basenji – Cateva boli specifice rasei
Basenji – Mereu un vanator de hrana
Basenji – Ingrijirea in linii mari
Basenji – Un caine dificil de dresat
Poze cu caini de rasa Basenji


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Basenji – Caine de vanatoare african

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO