Basenji – Cateva boli specifice rasei

Posted by bianca On marți, 1 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Basenji bolnavior Basenji reprezinta o rasa de caini care plateste tributul popularitatii. In mediul de origine se dovedesc foarte putin pretentiosi si robusti, avand si o medie de viata foarte buna pentru un caine de talie medie. Dar din momentul in care primele exemplare au fost aduse in Anglia (cu rezultate dezastruoase dealtfel, intrucat dizenteria i-a ucis in timp foarte scurt) s-a declansat o lunga serie de probleme de ordin medical. Faptul ca asociatiile si cluburile dedicate rasei au inceput munca de selectie si reproducere bazandu-se pe un stoc limitat, nu a fost in favoarea consolidarii starii de sanatate. In prezent se poate vorbi de un numar destul de insemnat de boli specifice rasei, unele destul de grave. Chiar si astazi, iubitorii acestei rase cauta constant sa amelioreze calitatile fizice prin colectarea de exemplare originare din mediul lor natural. Faptul ca in bazinul fluviului Congo, arealul lor de origine, nu exista inca posibilitatea efectuarii unor selectii atente si acesti caini traiesc inca aproape de conditiile intiale ingreuneaza munca crescatorilor de elita dedicati rasei dar, pe de alta parte, permite proliferarea unui fond genetic bun, doar ca ceva mai greu accesibil. Iata care sunt cele mai periculoase boli care pot afecta rasa Basenji:

poza caine Basenji in pat Atrofia retiniana progresiva – este numele dat unei serii de afectiuni degenerative, care progreseaza pana la stadiul de orbire. Boala consta in degenerarea/atrofia evolutiva a fotoreceptorilor (conurile – pentru vederea diurnal si bastonasele – pentru vederea nocturna. In prima faza sunt afectate bastonasele, cainele pierzandu-si vederea nocturna. Pe masura ce boala avanseaza si conurile sunt afectate. Evolutia bolii se inregistreaza simultan la ambii ochi. Orbirea definitiva se inregistreaza intr-un interval de 3-5 ani de la declansarea bolii. Boala trece adesea neobservata, fiind descoperita in general intr-un stadiu avansat. Nu este dureroasa, nu produce inflamari ale ochilor, lacrimare sau alte semne specifice bolilor oculare. Cainele afectat de atrofie retiniana progresiva se obisnuieste cu noua conditie, viteza de evolutie fiind lenta, astfel ca rareori pot fi observate modificari in comportament. Dar daca apar comportamente de genul: izbirea unor obiecte aflate in proximitate care nu constituie obstacole evidente, nesiguranta la urcarea si coborarea scarilor, evitarea intunericului, este bine sa va sesizati si sa apelati la un medic veterinar. Intr-un stadiu mai avansat se poate observa dilatarea pupilei si respingerea luminii de catre fundul de ochi. Diagnosticul fi pus doar de catre un medic veterinar cu competete oftalmologice in urma unor teste speciale. Fiind o afectiune cu transmitere genetica e necesara si o analiza a pedigreeului, daca se descopera in antecedente ca unul din parinti sau rude a suferit de aceasta boala, atunci se poate confirma acest diagnostic. Nu exista un tratament pentru aceasta afectiune sau vreo metoda prin care poate fi intrerupta sau incetinita aceasta degenerare progresiva a retinei. Preventia consta in eliminarea de la reproducere a animalelor care sufera de aceasta boala, pentru ca sunt mari sanse sa o transmita urmasilor.


poza caine Basenji pui aflat sub tratament
Hipotiroidismul - semnaleaza productia sub limita a tiroxinei, hormonul produs de glanda tiroida. Concentratia de tiroxina influenteaza decisiv procesul cresterii si dezvoltarii organismului si mentinerea unui nivel corect al proteinelor, lipidelor si carbohidratilor in procesele metabolice ale organismului. Boala se declanseaza cel mai des intre 2 si 6 ani. Simptomele generale sunt cresterea brusca si aparent nejustificata in greutate, letargia si unele afectiuni ale pielii si parului (par subtire, prea fin, pierderea acestuia in cantitati mari, par gras, matreata, mancarimi). Se poate interveni medicamentos pentru corectarea dezechilibrului hormonal, iar tratamentul dureaza, in medie, 6 saptamani.

poza caine Basenji cu sindromul Fanconi Sindromul Fanconi - este o boala rara congenitala sau dobandita, idiopatica (de cauza necunoscuta) sau secundara altor afectiuni, in care la nivelul tubulilor renali exista anumite disfunctii care conduc la eliminarea aminoacizilor in urina (aminoacidurie), glucozei (glicozurie), fosfatilor (fosfaturie), acidului uric, sodiului, potasiului, bicarbonatului si proteinelor. Manifestarile clinice sunt reprezentate de rahitism, deshidratare(pierderi de sodiu) si oboseala musculara (pierderi de potasiu). Pentru diagnosticare exacta este nevoie de examen de laborator si analize amanuntite ale sangelui. Tratamentul include adausul de fosfati si vitamina D, bicarbonat de sodiu, ingestie crescuta de apa si sare si suplimente de potasiu (indeosebi sub formă de bicarbonati).

Anemia hemolitica - reprezintă o boala ce se caracterizează prin faptul ca sistemul imun al organismului unui caine ataca propriile eritrocite. Este specifica varstei medii, de la 3 la 8 ani. Din motive necunoscute apare mai frecvent primavara si este asociata cu o gama larga de boli ascunse si factori declansatori – cele mai importante sunt neoplaziile (limfom, boala mieloproliferativa, hemangiosarcomul), apoi administrarea de medicamente sau vaccinuri si infectiile. Inainte ca distrugerea eritrocitelor sa ajunga la un prag ireversibil, trebuie intervenit cu tratament de sustinere pentru supravietuirea animalului. Se poate utiliza terapia cu: corticoizi (prednison, prednisolon, dexametazona); ciclofosfamida, ciclosporina; imuran (Azathioprina); administare intravenoasa de imunoglobuline (din sange uman); transfuzie; folosirea substituentilor de sange.


POZE cu Caini Basenji

POZE cu caini de rasa Basenji


Articole pe aceeasi tema:
Basenji – Caine de vanatoare african
Basenji – Mereu un vanator de hrana
Basenji – Ingrijirea in linii mari
Basenji – Un caine dificil de dresat
Poze cu caini de rasa Basenji


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Basenji – Cateva boli specifice rasei

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO