Basenji – Mereu un vanator de hrana

Posted by bianca On miercuri, 2 martie 2011 0 comments


Views





poza caini Basenji servind masa la comun Basenji este un caine de talie medie, cu un corp suplu si elegant si un mers maiestuos. Un caine de vanatoare de factura aparte si una dintre foarte putinele rase canine cu “pasaport” african autentic. Pentru ca a fost aclimatizat in afara regiunii de origine – centrul si nord-estul Africii – cu mai bine de o jumatate de secol in urma, nevoile de hrana ale rasei modern nu fac o nota distinctiva in ansamblul dietelor recomandate celorlalte rase de caini. Secole, poate milenii de-a randul, a fost un caine de vanatoare care si-a primit tainul in carne dupa actiunile incununate de success, a vanat cu siguranta si pe cont propriu cand s-a ivit ocazia, dar cel mai adesea a depins de resursele de hrana puse la dispozitie de oamenii langa care a crescut. Deci, per ansamblu, avem “tabloul” unei rase canine cat se poate de obisnuite.

poza caine Basenji incalzind pahare Metabolismul acestor caini prezinta unele particularitati, dar prin aceasta nu spunem nimic nou. Multe rase de caini, daca sunt atent studiate, au unele aspect care le individualizeaza si ideal ar fi ca acestea sa fie cunoscute si respectate, pentru a preveni aparitia problemelor de sanatate. De exemplu, cainii din rasa Basenji pot asimila mai usor calciul comparativ cu majoritatea celorlalte rase canine, care, in aceeasi situatie, vor dezvolta pietre la rinichi. In schimb, este foarte important sa evitati in dieta cainilor din rasa Basenji orice supliment alimentar continand vitamina C (acid ascorbic, ascorbat de sodium, ascorbat de calciu sau palmitat ascorbal), pentru ca acesti compusi le pot provoca leziuni renale si hepatice, cainii Basenji fiind predispusi la asa ceva. Verificati cu atentie specificatiile de continut ale hranei pe care o alegeti si, in cazul in care compusii enumerati mai sus sunt prezenti, cautati un alt produs.
Mergand inapoi pe firul istoriei, aflam ca hrana predilecta pentru Basenji pe timpul cat au fost caini de vanatoare ai faraonilor era formata din carne de iepure, potarniche de desert in combinatie cu orez si o varietate locala de grau. O alta prezenta constanta in meniul lor, de data aceasta in arealul centrafrican, a constituit-o o radacina-tubercul, foarte asemanatoare cu arahida.


poza caine Basenji purtat de miros
Daca apelati la varianta hrana uscata, pentru a preveni formarea tartrului, a mentine o buna stare de sanatate a gingiilor si a-i permite sa beneficieze de un dozaj bun de vitamine si minerale, alegeti o formula potrivita pentru varsta si talia cainelui vostru, un produs de calitate, al carui principal ingredient sa fie carnea. Daca aveti 2-3 ore libere pe saptamana, puteti pregati voi insiva mancarea pentru cainele Basenji in casa, combinand produse proaspete, fara conservanti si cu origine verificata. Alegerea va apartine.

poza caine Basenji la un pas de pizza Pentru aceasta rasa de caini se recomanda alimente care contin proteine din carne de vita ori cal, in combinatie cu pasari de curte. Sursele de carbohidrati cele mai potrivite sunt graul si orezul brun. Trebuie sa evitati alimentele care contin soia, pulpa de sfecla, peste, carne de miel sau orez alb.
Se spune despre cainii Basenji ca se reped la mancare precum vulturii. Instinctul care i-a permis sa supravietuiasca in Africa este inca puternic si acest caine trateaza cu maxima concentrare momentul mesei, fiind atent si defensiv fata de orice sau oricine i-ar pune in pericol hrana aflata la dispozitie. Basenji inca denota un instinct puternic de a cauta surse de hrana in exterior si de a le exploata. De aceea, este bine sa:

- Depozitati gunoiul menajer in pubele solide, acoperite pe care sa le dispuneti in afara rasei de actiune a cainelui;

- Atentionati copiii care se joaca in preajma cainelui avand in mana alimente (biscuiti, napolitane, sandvisuri etc.);

- Supravegheati mancarea in curs de preparare. Orice clipa de neatentie din parte voastra va permite cainelui Basenji sa o inhate. Acesti caini sunt atleti nativi, foarte agili si cutezatori;

- Dozati cu atentie portia de hrana pe care o acordati zilnic cainelui, pentru ca acesta sa nu fie permanent infometat, dar nici sa nu primeasca mancare in exces, pentru ca Basenji este o rasa predispusa la obezitate.



poza caine Basenji visand frumos
Oricat de profunda este afectiunea dintre voi si caine, asteptati-va ca Basenji sa reactioneze vizavi de hrana in cele mai uimitoare (si uneori infricosatoare) moduri. Locul in care preparati hrana in casa va constitui permanent “terenul sau de vanatoare”. Chiar daca se afla in curte, Basenji va va urmari activitatea din bucatarie stand in doua labe timp indelungat, sau cocotandu-se pe un obiect mai inalt.

poza caine Basenji cu ultima prada De fiecare data cand va exista o cat de mica oportunitate sa fure mancare nesupravegheata, Basenji isi va pune toate inteligenta si abilitatile fizice la incercare pentru a profita de ea. Amintiti-va ca Basenji este diferit fata de majoritatea raselor de caini in multe privinte, inclusiv in ceea ce priveste comportamentul posesiv. Daca “vanatoarea” s-a bucurat de succes si cainele s-a ales cu o bucatica gustoasa de pe masa, nu incercati sa il urmariti in ideea de a o recupera, sau de a-l pedepsi! Faceti aceasta doar daca alimentul furat este otravitor sau periculos pentru el, altfel, veti avea surprinderea sa infruntati un comportament ostil, chiar sa fiti muscat, indiferent cat de stransa si de veche este relatia dintre voi! Acesta este un joc de asteptari realiste. Odata ce cainele a reusit in tentativa sa de sustragere bazandu-se pe neatentia voastra si insuficienta protectie acordata unei “prazi”, jocul este incheiat si voi ati pierdut. Asa gandeste un Basenji. Tratati situatia cu ingaduinta si umor si luati masuri mai bune pentru viitor.


POZE cu Caini Basenji

POZE cu caini de rasa Basenji


Articole pe aceeasi tema:
Basenji – Caine de vanatoare african
Basenji – Cateva boli specifice rasei
Basenji – Ingrijirea in linii mari
Basenji – Un caine dificil de dresat
Poze cu caini de rasa Basenji


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Basenji – Mereu un vanator de hrana

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO