Terra Nova – Cum hranim un urias

Posted by bianca On marți, 8 februarie 2011 1 comments


Views





poza caine Terra Nova catel asteptand ora mesei Daca este sa mergem inapoi pe firul istoriei rasei de caini Terra Nova, am (re)descoperi o reteta de hranire cat se poate de simpla: peste, peste si iar peste! In micile porturi pescaresti invaluite de ceata de pe coastele insulei originare Newfoundland uriasii asistenti canini ai pescarilor locali erau rasplatiti in mod constant pentru munca lor generoasa si eficienta cu … peste uscat sau crud. Chiar si oamenii se hraneau aproape exclusiv cu aceasta pretioasa resursa a oceanului, si tuturor parea sa le mearga bine! Cel putin timp de 2-3 secole, pana cand britanicii au adus ultimele “imbunatatiri” rasei de caini de talie uriasa pe care i-au selectionat din insula (astazi) canadiana. Deci, acest articol ar trebuie sa fie foarte scurt si concis, recomandandu-va sa va abonati pentru livrari la domiciliu la un pescador din flota canadiana sau norvegiana. Din gama produselor disponibile, va recomandam sa alegeti somonul de Atlantic, codul, heringul, cambula, calcanul, tonul si egrefinul …

poza caine Terra Nova in asteptarea recompensei Lasand gluma la o parte si pastrand proportiile, trebuie sa acceptam ca lucrurile stau altfel in prezent. Cainii acestia de talie foarte mare, impunatori si decorativi si-au gasit stapani in multe si indepartate colturi de lume (gratie popularitatii in crestere), au inregistrat niste ameliorari la nivel de rasa si fosta lor resursa traditionala de hrana s-a cam imputinat… Probabil chiar rudele lor “de acasa” din insula Newfoundland gasesc in bolul cu mancare familiara hrana uscata pentru caini in locul fileului de somon sau cozii de morun. Deci, dincolo de istorie, cainii acestei rase sunt hraniti astazi pe baza acelorasi principii valabile in cazul majoritatii raselor. Particularitatile constau in evaluarea corecta a ritmului de crestere de la stadiul de pui la cel de juniorat si apoi de caine adult si, evident, in adaptarea cantitativa. Pentru ca un caine de rasa Terra Nova este un colos.
Asa cum orice parinte responsabil ajusteaza continutul si formula de hrana la cerintele specifice fiecarei etape de varsta pe care o traverseaza progenitura sa, aceeasi grija trebuie manifestata si in cazul animalului de companie, fie el caine sau orice alta specie. Pentru ca in cazul unui caine Terra Nova ne asteptam sa creasca de la aprox. 0,5 kg la nastere la 55 de kilograme in jurul varstei de 1 an, este foarte important sa ii asigurati hrana corecta, de foarte buna calitate (in termeni de continut si volum) pentru a permite ansamblului musculo-scheletal sa se dezvolte armonios si in reperele firesti ale rasei.

poza caini Terra Nova hamesiti dupa efort Trebuie sa stiti ca un catel poate sa consume in perioada de crestere aproape dublul cantitatii de care are nevoie un caine adult! Saltul in greutate si in talie este urias, efortul depus de organism pentru a se adapta trasformarilor impuse de rata de crestere foarte abrupta este considerabil, iar procesul in sine este interconectat. Fiecare kilogram de masa corporala acumulat se transfera prin efect de sustinere sistemului osos care, la randul sau, trebuie sa se dezvolte si sa se intareasca pentru a prelua surplusul in conditii optime. La maturitate, un caine adult consuma in medie 6-8 masuri de hrana uscata plus ½ pana la 1 kg de carne. Asa cum spuneam, un pui de 6 luni poate dubla aceste cantitati… Dealtfel, apetitul urias de care da dovada un pui de Terra Nova in perioada cand este pui si catel junior ii sperie pe multi crescatori fara experienta care aleg exemplare ale rasei pe baza unor impulsuri sentimentale, fara a se documenta serios pe marginea specificului rasei. In Statele Unite si in vestul Europei asociatiile canine inregistreaza inca destul de multe cazuri de abandon ale unor caini de varsta mica din rasa Terra Nova, motivate de aceasta reactie de recul a stapanilor neinitiati.

poza caine Terra Nova gata pentru o masa...ambulanta Si un astfel de gest este cu atat mai condamnabil cu cat cainii Terra Nova sunt profund sentimentali si se ataseaza foarte tare de stapani. Deci luati in considerare toate elementele specifice rasei inainte de a va decide sa va impartiti viata cu un urias si simpatic Terra Nova.

Orarul de hrana recomandat de specialisti:

1. Pentru puii de 8 saptamani – cantitatea se va imparti in 4 mese egale pe zi (fara limita de timp);
2. Pentru puii cu varste intre 10-12 saptamani hrana zilnica se va acorda in 3 portii zilnice (fara limita de timp);
3. Dupa varsta de 6 luni – 2 mese pe zi (La interval de minim 6 ore,15 minute acordate fiecarei mese. Cantitatea neconsumata nu se va acorda la urmatoarea masa!);
4. Incepand cu varsta de 1 an se poate servi toata cantitatea de hrana la o singura masa, plus o gustare la un interval de minim 4 ore. Ideal insa ar fi sa pastrati orarul cu 2 mese, pentru a evita pericolul producerii reactiei numite torsiune gastrica, mai ales in cazul in care cainele vostru este antrenat periodic in activitati dinamice (exercitii, inot, alergari in aer liber cu membrii familiei). Regula celor 15 minute ramane valabila.

poza caine Terra Nova visand la inghetata Reguli protective generale si pentru hrana gatita in casa:

1. Nu schimbati prea des formula de hrana la aceasta rasa. O noua formula inseamna noi nutrienti si ingrediente, pentru digestia carora organismul nu va reactiona destul de rapid, existand pericolul dereglarii echilibrului bacterian. Terra Nova au un sistem digestiv “conservator”, cu reactii lente si insuficiente la schimbari.
2. Folositi vase de inox atat pentru hrana, cat si pentru apa. Sterilizati aceste vase periodic, tot in ideea protejarii sistemului digestiv al cainelui.
3. Nu se recomanda oasele pentru acesti caini, chiar daca sunt fierte. Expertii apreciaza ca acesti caini nu sunt obisnuit sa le roada cu rabdare si, bazandu-se pe falcile puternice, le sparg in dinti si inghit bucati destul de mari. In acest fel apare pericolul perforarii intestinelor.
4. Nu oferiti cainelui carne cruda, de nici un fel, pentru a evita infestarea cu bacterii sau paraziti (care, procesul normal de preparare – fierbere/prajire – sunt annihilate). Terra Nova nu mai este rasa rustica implicata in munci grele pe coastele Newfoundland-ului, ci este in present reprezentata de exemplare mai sensibile.
5. Evitati adaosul de ulei in hrana, supliment recomandat in general in cazul altor rase cu par abundent, pentru a obtine o blana stralucitoare. Cainii Terra Nova pot face pancreatita daca primesc brusc cantitati de ulei in hrana zilnica.
6. Interdictia pentru ceapa si ciocolata este ferm mentinuta si in cazul acestei rase.

POZE Caini Terra Nova


poze caini de rasa Terra Nova



Articole pe aceeasi tema:
Terra Nova – Un caine pentru toata familia
Terra Nova – Agenda de dresaj
Terra Nova – Dosar medical succint
Terra Nova – Conditiile unei bune convietuiri
Poze cu caini de rasa Terra Nova


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Terra Nova – Cum hranim un urias

  1. says:

    Anonim dc stergeti comenturile?am intrebat ce inseamna o masura,nu-mi rasp nimeni?

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO